Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam problem ze swoim BMW E46 316i. Otóż od ostatniego czasu, coś mi się głucho tłucze z tyłu i nie mogę zidentyfikować źródła tego dźwięku... Dźwięk przypomina odgłos stukających desek, ale z bagażnika powyciągałem wszystko co się da a mimo to dźwięk nie ustąpił. Myślałem z początku też, że to chlapacze i akurat jeden wyskoczył z tego zatrzasku, jednak to też nie to. Nie mam już pomysłów co to może być. Luzów za wydechu też nie ma, gumy wszystkie wyglądają ok, nie mają żadnych pęknięć i nie są sparchaciałe. Spróbuję zaraz wrzucić plik audio ktory nagrałem, gdzie można usłyszeć to stukanie.

Macie jakieś porady, na co zwrócić uwagę, albo co to moze być?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Tutaj ten dźwięk: https://megawrzuta.pl/download/c47c53a9bf7c5f7a0def8be1aab8b9b2.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Stukać moze każda tuleja w zawieszeniu , górne poduszki amortyzatora a nawet półosie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Miałem dokładnie taki sam przypadek po najechaniu na wystającą studzienkę kanalizacyjną stukało dokładnie tak samo jak na nagraniu po najechaniu na nawet najmniejszą dziurę. Wybebeszyłem cały bagażnik i nie mogłem znaleźć źródła stukania. Ustało po wymianie amortyzatorów tylnych, okazało się że ten po prawej co najechałem nim na studzienkę był słabszy i nie cofał się tak szybko, stracił szczelność, prawdopodobnie go rozsadziło w środku przy uderzeniu, więc jeżeli odboje wyglądają ok a nakrętki w bagażniku od kielichów te co przyciskają amortyzator nie są poluzowane to brałbym się za to.
Opublikowano
u mnie skończyło się na wymianie poduszek od amorów, odbojów i dwóch tylnich amorów (niby na przeglądzie miały sprawność, ale miały mały luz jakby podczas pracy na małych wybojach jak kostka, bruk itp.). Ciągle jednak walczę jeszcze z jakimś głuchym postukiwaniem z tyłu, które oczywiście słyszę ja, żona i nikt inny. Co ciekawe walczyłem z jakimś skrzypieniem, które słyszałem z tyłu, a skończyło się na wymianie gum z przodu-niestety w aucie się tak nosi. Ponoć posiadając e46 trzeba pokochać nierówną walkę z głuchym postukiwaniem z tyłu.
Opublikowano

Wracam od mechanika, na szczęście tylko łącznik stabilizatora do wymiany, z przodu. Mam nadzieję że to zakończy stukanie :D

Co do skrzypienia, też czasem mi się pojawia. Głównie przy mroźniejszych temperaturach i nie ciągle, czasem jest a czasem go nie ma. Ale skrzypi jak stara wersalka. Może też muszę powymieniać te gumy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście, odkręć od niego amortyzator i do dzieła.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.