Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moj wielki problem wyglada nastepujaco:

Kilka dni temu sprowadzilem sobie autko z zagranicy oczywiscie BMW gdyz tylko tymi autkami smigam! po sprowadzeniu zostal zrobiony przeglad ,tlumaczenia briefu no i

zaplacona zostala akcyza nastepnym krokiem byl urzad skarbowy gdzie zostaly zlozone papiery. Niestety dzien pozniej okazalo sie ze zona zgubila gdzies BRIEF :mad2: podczas zalatwiania tych procedur[jak zwykle z kobietami problemy :evil: ]

Ludzie wiec blagam o pomoc co robic??? bo wiem ze bez briefu nie da rady zarejstrowac auta! Jak moge z tego wybrnac?

Czy jest mozliwosc zarejsteowac samochod dajac to tlumaczenie briefu??

prosze o POMOC :cry: i z gory dziekuje!!

Pozdrawiam!

Opublikowano

Moim zdaniem zaden urzednik legalnie Ci bez briefu nie zarejestruje.

Najlepiej zapytaj sie w swoim WK - w W-wie na Mokotowie musza miec brief do wgladu, potem go oddaja (co ciekawe, np. wloskiego odpowiednika briefu nie oddaja, tylko zostawiaja go w urzedzie :shock: ).

Jezeli nie masz briefu, to prawdopodobnie czeka Cie procedura wydobycia odpowiedniego zaswiadczenia z niemieckiego urzedu :(. Ale najprosciej bedzie, jak dowiesz sie w swoim WK.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Moim zdaniem zaden urzednik legalnie Ci bez briefu nie zarejestruje.

Najlepiej zapytaj sie w swoim WK - w W-wie na Mokotowie musza miec brief do wgladu, potem go oddaja (co ciekawe, np. wloskiego odpowiednika briefu nie oddaja, tylko zostawiaja go w urzedzie :shock: ).

Jezeli nie masz briefu, to prawdopodobnie czeka Cie procedura wydobycia odpowiedniego zaswiadczenia z niemieckiego urzedu :(. Ale najprosciej bedzie, jak dowiesz sie w swoim WK.

Czyli rozumiem ze tlumaczenie briefu mi nic nie pomoze :cry:

Opublikowano (edytowane)
czeka sie jakos 3-6 miesiecy

No to panna namotała :duh:

To jak z tym oczekiwaniem jest w koncu? :(

i czy musze napewno jechac do niemiec nie da sie tego jakos inaczej zalatwic?

Edytowane przez marchewa
Opublikowano
Daleki znajomy mi powiedziel ze napisal cos takiego: "Swiadomy odpowiedzialnosci karnej z art. 233 K.K. za skladanie falszywych zeznan oswiadczam ze sprowadzilem z zagranicy pojazd bez dowodu rejstracyjnego" i to niby wszystko zalatwilo i pozwolilo na rejstracje w Polsce! czy to jest mozliwe??? :shock:
Opublikowano
kumplowi buchnęli brief od E 30 sprowadzonej ze Szwajcari, długo trwało, zanim tamtejszy urząd odtworzył dla niego ów dokument. inaczej nie miał szans na zarejestrowanie auta... :mad2:

18.11.2006

Forza evil!

Opublikowano

Rzućmy okiem na przepisy ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 22 lipca 2002 r.

w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz. U. z dnia 21 sierpnia 2002 r.), i tam w paragrafie 3 pkt 1 stoii:

W przypadku zgłoszenia do pierwszej rejestracji pojazdu sprowadzonego z zagranicy jego właściciel dołącza do wniosku o rejestrację, z zastrzeżeniem ust. 2-5, następujące dokumenty:

1) dowód własności pojazdu,

2) dowód rejestracyjny, jeżeli pojazd był zarejestrowany

3) cała reszta...

ale gdy:

pkt2a. W przypadku gdy dowód rejestracyjny, [...], składa się z dwóch części: części I i części II, właściciel pojazdu powinien dołączyć do wniosku o rejestrację obie części dowodu rejestracyjnego. Jeżeli wnioskujący o rejestrację pojazdu nie dołączył części II dowodu rejestracyjnego, w szczególności w przypadku jej utraty, zgubienia lub zniszczenia, organ rejestrujący uznaje część I dowodu rejestracyjnego za wystarczającą do zarejestrowania pojazdu po otrzymaniu, na wniosek tego organu, pisemnego lub elektronicznego potwierdzenia z organu rejestrującego państwa członkowskiego, że pojazd byt zarejestrowany w tym państwie i może być ponownie zarejestrowany w innym państwie członkowskim., ale jest jeszcze takie coś, w tym rozporządzeniu:

W przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu wydanego przez organ właściwy do rejestracji pojazdów za granicą, stwierdzającego rejestrację pojazdu za granicą.

To dyskwalifikuje tłumaczenie, gdyż musi to być dokument wydany przez inny organ rzeczowo właściwy w tej sprawie za granicą. Tyle przepisy

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj szukalem we wszystkich miejscach gdzie byla zona i niestety nikt zadnych dokumentow nie widzial :cry: Bardzo mnie smuci to co piszecie ze jedynym wyjsciem bedzie jechac do niemiec, jak wiadomo taki wyjazd wiaze sie z duzym kosztem, a ja po zakupie BMW jestem splukany wiec taki wypad w celu zalatwienia papierow pewnie za szybko nie nastapi :cry: Mam jednak ciagle nadzieje ze idzie to zalatwic jakos inaczej.

Kolego "Marchewa" mam kogos kto pracuje w wydziale komunikacji, dowiem sie dokładnie co zrobic aby było dobrze :)

ok czekam z niecierpliwoscia!

Pozdrawiam!

Edytowane przez marchewa
  • Moderatorzy
Opublikowano
i czy musze napewno jechac do niemczech
Bardzo mnie smuci to co piszecie ze jedynym wyjsciem bedzie jechac do niemczech

Najpierw trzeba by pojechać do szkoły podstawowej... :twisted:

Byłem w Niemczech.

Jechać do Niemiec.

Pozdrawiam

Admin

Opublikowano

Najpierw trzeba by pojechać do szkoły podstawowej... :twisted:

Teraz to mi naprawde dowaliles :clap: jestes cool!!!

Moze nie wiesz ale kazdy w zyciu popelnia jakies bledy! mniejsze czy wieksze!

A tak wogole napisales posta nie na temat :wink:

Pozdrawiam i za bledy przepraszam Admina! [zaraz poprawie]

Opublikowano
do tych którzy mówią że to zależy od wydziału komunikacji : to macie dużo szczęścia że macie takie wspaniałe wydziały ,niestety my w Tarnowie nie rejestrujemy sprowadzanych pojazdów bez tzw BRIEF.

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
wyjazd bedziesz mial podwojny: raz zlozyc wniosek o duplikat, potem telefony co jakis czas i jak juz bedzie do odbioru to wyjazd po odbior...

hmm niekoniecznie, może zarzyczyć sobie żeby Brief z potwierdzeniem przesłano do jego wydzialu komunikacji

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
do tych którzy mówią że to zależy od wydziału komunikacji : to macie dużo szczęścia że macie takie wspaniałe wydziały ,niestety my w Tarnowie nie rejestrujemy sprowadzanych pojazdów bez tzw BRIEF.

Nie wiem, czy to akurat zalezy od konkretnego WK, ale zapytac sie w swoim WK mozna, nic to nie kosztuje ;).

Niektore WK np. przy rejestracji pojazdu z Wloch zabieraja ichni brief (kawalek papieru o wygladzie szmaty ;) ), a przy rejestracji z Niemiec

brief oddaja. Inne nie zabieraja rowniez tego wloskiego.

A jeszcze inne przy rejestracji samochodu, ktory zostal przejety przez bank (bo wlasciciel nie placil rat) zadaja ... zgloszenia sie do WK pelnomocnika banku :shock: . Co WK, to obyczaj.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

a więc: pytałam sie tej koleżanki, zaczeła mi sypac jakimis paragrafami i powiedziała ze najlepiej bedzie jak zapytasz sie w swoim WK. bo to zalezy od wielu rzeczy.. coś mówiła o jakims nowym dowodzie niemieckim?

Mówiła ze kiedys miała taką sytuację, i samochód został zarejestrowany

Pozdr.

Opublikowano

W nawiązaniu do tematu, podałes troche za mało danych. Jezeli masz stary dowód rejstracyjny to niektóre urzedy w Polsce moga ci zarejestrowac pojazd. Natomiast jezeli nie masz dowodu rejestracyjnego tylko dowód wyrejestrowania to konieczny jest brif. Jednocześnie jest jeszcze inna mozliwośc sa teraz nowe dowody rejestracyjne (podobne do starych- różnica w barwie), i brif (jest mniejszy od satarego, teraz ma wyglad kartki A4) ale to juz zupełnie inna bajka z tymi mowymi. Ty zapewne masz ten stary brif (ups miałes), ja proponuje zebys udał sie do organu rejestrującego i tam od razu porozmawiał z naczelnikiem tamtego wydziału, pamietaj ze jezeli masz stary dowód rejestracyjny to sprawa jest do załatwienia, poniewaz mozesz powiedziec zeby przy trawjacym miesiecznym procesie rejestracji osoby rejestrujace wystapiły o potwierdzenie informacji wystepujacych w brif-ie. Mozesz dodac ze teraz w tych systemach na kórych pracuja to maja nawet wzory pisane po niemiecu i angilsku a w pustych ramkach wpisuja tylko dane które maja w innych dokumentahc trypu dowód rejestracyjny. i moga bez problemu wysłac takie poterdzenie do niemiec. Natomisat Ciebie informuje ze brif powinien byc oddawany przy starym dowodzie rejestracyjnym. Problem masz dopiero w tedy gdy masz dowód wyrejestrowania wtedy koieczny jest brif.!!!

[/url]

Opublikowano

Zona zgubila dokladnie brief oraz dowod wyrejstrowania :cry:

posiadam tylko tlumaczenie tych papierow i tam sa wszystkie dane wiec moze idzie to zalatwic. Jutro albo pojutrze bede w WK i mam nadzieje, ze bedzie wyjscie z mojego problemu nie wiazace sie z wyjazdem za granice oraz dlugim oczekiwaniem. A jak ktos jeszcze cos wie co moze pomoc

to bardzo prosze pisac! bo chyba nie wytrzymam przez ten czas z nerwow :cry2:

Pozdrawiam!

Opublikowano

Czyli kolego jezli masz zagubiony dowód wyrejestrowania oraz brief to czeka cie poróż do niemiec. Parucje w jednym z wydziałów Komunikacji i nic wiecej nie da sie zrobic. Ale jezeli jednak uda sie innym urzednikom Ci jakos pomóc to bede wdzieczna za napisanie w jaki sposób. U nas w wydziale niestety ale poproszono by Cie o duplikaty. Tak jak pisałam wyżej sam brief nie jest problem natomiast zagubiony dowód wyrejestrowania satnowi juz powazny problem.

pozdrawiam i zycze powodzenia!

Opublikowano
acha tłumaczenie jest jedynie ułatwieniem dla urzędników ale nie jest to dokument stanowiący własność pojazdu, tlumczenie nie zawiera podpisów, pieczątek oraz tym podobnych.
Opublikowano

Bylem w WK i jestem zalamany! czeka mnie podroz za granice!

Nie posiadam ani dowodu rejstracyjnego ani briefu ani dowodu wyrejstrowania! A teraz pytanie jak wyrobic te duplikaty?[mialem sie dowiedziec w WK ale zapomnialem kompletnie z nerwow] Czy musi byc przy tym ostatni wlasciciel pojazdu? Czy moge jechac do pierwszego lepszego urzedu za granica? I jakie musze im przedstawic dokumenty skoro prawie nic nie mam :cry: ???

IZAAZI POMOCY :modlitwa: