Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak się okazało olej cieknie do otworów świec zapłonowych i jestem zmuszony wymenić uszczelkę pokrywy zaworów.

Doszedłem do momentu kiedy pokrywa zaworów jest już luźna ale oprócz kabli i rur na górze na mojej drodze stoją

wtryski, które właśnie wymieniłem na nowe. Manual BMW mówi, żeby je wyciągnąć jednak problem w tym, że

na każdym z nich na dole są teflonowe uszczelki, które teoretycznie powinny być wymienione na nowe za każdym usunięciem wtrysków,

w przeciwnym wypadku mogą zacząć się rozszerzać i po włożeniu z powrotem uszkodzić

wnętrze cylindrów. Teraz pytanie, mam stalowe czapki, którymi te uszczelki były zabezpieczone i tak zostały

one wysłane pocztą przez BMW, jeśli po wyjęciu wtrysków założe ję i w miarę zwinnie wymienię uszczelkę pokrywy

zaworów to czy jest to zbyt duże ryzyko czy jest możliwe aby to tak właśnie zrobić bez wymieniania ów teflonowych uszczelek?

Z poważaniem,

Krzychu

manual bmw: https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e92-325i-cou/repair-manuals/11-engine/11-12-cylinder-head-with-lid/OoyW6YD

Opublikowano
A nie wystarczy odkręcić tylko szyne zasilającą wtryski? Czasem sama uszczelka Ci nie pomoże lub pomoże na krótko, ponieważ pokrywa zaworów jest plastikowa i lubi się odkształcić. Lepiej wymień komplet pokrywa w serwisie z uszczelką + śruby to 1800zł
Opublikowano

Niestety po wyciągnięciu linii paliwowej, którą mam z prawej strony i tak miałem za mało miejsca na górze,

wyciągnąłem wtryski założyłem czapki zabezpieczające i wtedy już "w miarę" łatwo wyciągnąłem pokrywę zaworów

potem jak najszybciej włożyłem ją z powrotem i zaraz potem wtryski (nie zauważyłem różnicy na teflonowych uszczelkach),

dokręciłem klamry zabezpieczające do ~13+-2Nm i potem wszystkie nie wiem 28 śrub? na razie bez momentów.

Mam nadzieję, że będzie się bujać.

• 8 miesięcy temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jak to wygląda po czasie? masz jakieś przecieki z tej pokrywy? wtryski nie ucierpiały od tych uszczelek?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak na przyszłość dla potomnych, nie trzeba wyjmować wtrysków żeby zdjąć pokrywę. Trzeba tylko wyjąc metalowe tuleje z otworów świec.
  • 5 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak Cie nic nie zaskoczy po drodze jak mnie nasadka do szpilek masowych to myślę, że z 6-7 godzin.