Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do wymiany oleju w dyferencjale. Nie ma korka spustowego jest tylko wlewowy. Jest sens wyciągać stary olej strzykawką olejową jak syf prawdopodobnie zostanie w środku?

Myślałem nad zrzuceniem dyfra i wyczyszczeniem go w garażu, podstawową wiedzę mam i podstawowe narzędzia też, czy lepiej się w to nie bawić?

Olej będę zalewał FEBI 75W-85 GL-5.

Śruba zamykająca z oringiem oryginał.

A w razie zabawy z mostem zamówię silikon ELRING 036.163.

Aktualizacja najnowszych map/Kodowanie/Zmiana oświetlenia/ambientu wewnątrz auta - zapraszam PW

Opublikowano
Porządna odsysarka do oleju i jazda, zrzucanie dyfra to już lekki przerost formy nad treścią ;-)

Wolałbym to zrobić sam, mam w garażu:

IMG_20190127_224527.jpg

Wystarczy? Czy bardziej chodzi o pompę do odsysania oleju?

Aktualizacja najnowszych map/Kodowanie/Zmiana oświetlenia/ambientu wewnątrz auta - zapraszam PW

Opublikowano

Ten sposób z odsysarka profesjonalna w warsztacie jest dużo lepszy niż ten ze strzykawka.

Mam tez taka strzykawke sam ale raczej uzupełniam ja olej.

Może lepiej odessij strzykawka ,uzupełnij nowym,zrób kilkaset kilometrów i wtedy podjedz na odsysarke profesjonalna.

A dlaczego febi a nie fuchs?

Ostatnio uzupelnialem w kilku skrzyniach i dyfrach fuchsem i jest git.

Co ciekawe poziom oryginalny nigdy nie był zgodny z tym co powinno byc :8)

Warto więc zainteresować sie dyfrem i skrzynia manualna.

MADE IN PRL
Opublikowano
W skrzyni już zmieniałem, co do poziomu oleju w skrzyni był w porządku fabryczny, praca skrzyni się poprawiła po zmianie diametralnie. Dam znać jak to będzie wyglądało w dyfrze z poziomem oleju.

Opublikowano

Olej w moście zmieniony, co do poziomu stanu oleju oryginalnego był w porządku, udało mi się strzykawką odciągnąć 700ml starego (800ml wchodzi), to całkiem nieźle. Tak wyglądał stary olej (184k):

http://s2.ifotos.pl/img/IMG201901_qwwxeqa.jpg

http://s2.ifotos.pl/img/IMG201901_qwwxwph.jpg

Z ciekawości spróbuję coś wyłowić potem jak mi przyjdzie magnes, wizualnie bardzo syfu niema.