Skocz do zawartości

wymiana rozrzadu e60 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po co piszesz w kilku wątkach naraz? W silnikach m57tu tj. 218km do łańcucha wystarczy zaglądać przy przebiegu 500tys co nie znaczy że będzie do wymiany. Znam kilka osób co mają ponad 700tys i jeżdżą dalej na seryjnym łańcuchu. Więc albo masz przebieg grubo ponad 1mln km albo ten twój mechanik znalaz przyczynę usterki gdzie indziej a mówi Ci o łańcuchu żeby wydoic od ciebie kasę.
Opublikowano
Wydaje mi sie, ze prawdziwa jest ta druga opcja. Bylem juz chyba u 6 mechanikow, to kazdy mowil co innego. Az w koncu trafilem do tego, ktory pracuje w bmw. Ale mocno mi sie wydaje ze chce wyciagnac tylko pieniadze. Na moje ucho nic tam nie szumi. Odpale go, jest ok. Pochodzi kilka minut i slychac nakretki. Ostatnio chodzil na postoju ok 30 min i dzwiek bylo slychac jakby ktos uderzal w pompe vacum.
Opublikowano
A dodatkowo koles z serwisu mowil ze zczytal bledy i bylo cos z rozrzadem jakis blad. Gdzie ja zczytywalem je inpa i nic takiego nie mialem. Mialem tylko blad od poduszki powietrznej (naprawil mi to, twierdzac ze klema ibs nie byla zakodowana i auto mialo spadki napiecia.) Mowil tez, ze wkladal jakas kamerkę i widac jak lancuch podskakuje na napinaczu. I przy turbina leje olej. Gdzie z bagnetu nie ubywa mi ani grama!
Opublikowano
Pompę vacum masz praktycznie na wierzchu... Zacznij od niej tylko nie widzę powiązania co ma pompa vacum do skrzyni.
Opublikowano
Tyle to i ja wiem. Nie jestem mechanikiem. Tylko napisalem co mi majstry mowili.
Opublikowano

Witam moje pierwsze bmw e60 530d rok produkcji 07. 2007

przy przebiegu 300.000 tys /km zaczoł szurać rozrzad tutaj link do filmiku .

Mam obecne bmw e61 530xd z roku 09.2008 aktualny przebieg 327.000 tys /km i stale rosnie i nie ma zadnego szurania a doskonale rozpoznał bym ten dzwiek tak samo jak w n47 i n57 seria "N" jeszcze bardziej daje o sobie znać i nie mowcie ze rozrzad nie daje zadnych oznak zuzycia :duh:

Opublikowano
nie mowcie ze rozrzad nie daje zadnych oznak zuzycia :duh:

Zużycie tak naprawdę można zaobserwować (choćby po wysunięciu tłoczków w napinaczu). Problemem w M57N2 jest to, że łańcuchy się zrywają.

Porównajcie sobie to zerwanie z zerwaniem łańcucha w rowerze :lol: Chyba każdemu się to zdarzyło ? :lol: Niby nic nie wskazuje że się zerwie.... a jak już pęknie...

to boli :lol: W przypadku BMW na szczęście zaboli tylko portfel ;)

Osobiście zalecam wymieniać.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Panowie mi juz rece opadly na temat tego auta i dzwieku z nich. Bylem u kolejnego mechanika i obstawia dwie rzeczy: konwerter lub wieniec tj kolo zamachowe. Twierdzi ze gosc z serwisu poprostu chcial zebym mu zasponsorowal majowke, naciagajac mnie na wymiane turbo i rozrzadu.
Opublikowano
do ASO nie możesz podjechać na diagnoze ? wiem że nie każde ASO jest rzetelne ale raczej tam prędzej ci powiedzą co jest nie tak niż jeżdząc po jakiś Mietkach i płacąc im każdemu z osobna. Poszperaj w necie jakie ASO jest polecane
Opublikowano
Panowie mi juz rece opadly na temat tego auta i dzwieku z nich. Bylem u kolejnego mechanika i obstawia dwie rzeczy: konwerter lub wieniec tj kolo zamachowe. Twierdzi ze gosc z serwisu poprostu chcial zebym mu zasponsorowal majowke, naciagajac mnie na wymiane turbo i rozrzadu.

A u kogo byłeś w Bdg ?

Za pierwszym i następnym razem.

Opublikowano
90% mechanikow i serwisantow to na moje papudraki. Wszyscy zgadywali. Pojechalem do kuzyna ktory ma warsztat, obstawil dwie rzeczy i zgadl! Konwerter mial wine! Auto chodzi bezproblemowo!!! Nie ma zadnych dzwiekow!