Skocz do zawartości

Przeprogramowanie Webasto z 7st. do 15st.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Orientują się koledzy czy E39 da się zmienić parametry w NCS expert żeby szło przeprogramować Webasto żeby załaczało się do temperatury 15 stopni na zewnatrz. Domyślam się że coś trzeba by zmienić w module komfortu GM3. Chodzi mi o to aby głównie dogrzewalo szybciej silnik gdyż obecnie przy temperaturze 7 stopni już się nie załącza webasto. Pozdrawiam

Opublikowano
Webasto to komfortowe urządzenie, ale funkcje znajdują się w module klimatyzacji IHKA, i nie ma możliwości w ingerencję zmiany temperatury, bo jest to zakodowane w sterowniku ThermoTop Webasto.
Opublikowano
Webasto to komfortowe urządzenie, ale funkcje znajdują się w module klimatyzacji IHKA, i nie ma możliwości w ingerencję zmiany temperatury, bo jest to zakodowane w sterowniku ThermoTop Webasto.

Właśnie kolego nieprawda. Dzwoniłem do dwóch serwisów Webasto i oba twierdzą że jest ta temperatura zalaczenia jest zczytywana z modułu komfortu danego auta. Jednak przeleciałem dziś moduł komfortu GM3 z szukając wyrażenia "temp" i nic nie znalazlem co mogło by sugerować że jest to linijka odpowiedzialna za załączanie ogrzewania poniżej danej temperatury

Opublikowano
piecyk i sterownik w nim niema nic do temperatury zewnętrznej, sterownik na piecu dostaje sygnał po kbus do odpalenia i mierzy sam tylko temperaturę płynu, trzeba się dowiedzieć który sterownik ten sygnał wysyła i w nim szukać i kombinować, chyba że masz auto z początku produkcji gdzie sterownik dostaje sygnał analogowy to sprawa jest znacznie ułatwiona...
Opublikowano

Cześć

Jestem tutaj nowy i gdybym zamieścił post w złym temacie to przepraszam.Kupiłem 2 tygodnie temu e39 i mam na kielichy naklejkę Webasto ale nic się nie załącza powie mi ktoś jak je włączyć lub sprawdzić??

• Moderatorzy
Opublikowano
Cześć

...powie mi ktoś jak je włączyć lub sprawdzić??

Komputer, kabel, program INPA i sprawdzisz błędy oraz będziesz mógł przetestować pod warunkiem, że piec nie został zdemontowany.

• 1 miesiąc temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Będę sprawdzał po nowym roku w module komfortu GM3 i IHKA

I jak kolego ? Doszedłeś do jakichś wniosków ?