Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie, z racji, że zbliża mi się kilka modyfikacji w silniku postanowiłem zrobić pomiar w serii. Generalnie po 122tys przebiegu, przy bezpośrednim wtrysku seria jest zdrowa, strata 2,7 konia w porównaniu do fabryki. Moment większy o 3nm niż fabryka (pewnie błąd pomiaru). Natomiast zastanawia mnie, że największa moc jest dostępna przy 6407 obrotów, gdzie katalog podaje, że maks jest przy 6700 obrotów, o co może chodzić?

http://i65.tinypic.com/2zxw9cx.jpg

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bardzo ładny wynik! Z tego co obserwuję na różnych forach to w wolnossących benzynach bmw zwykle wychodzi trochę lub znacznie niżej niż powinno.

Trochę dziwne z tymi obrotami bo powinien się kręcić wyżej, robiący pomiar jak widać odpuścił.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ooo, to chyba się zakolegujemy bo przy takich wynikach wszystko wskazuje, że masz zdrowy silnik i jak coś posprawdzasz to wyniki będą dobrym odnośnikiem do porównań. :cool2:

Możesz zobaczyć jakie masz wskazania ciśnienia na pompach paliwa? Najlepiej po dopaleniu na zimnym. Zobacz na ostatni post w tym wątku https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=313845 , u mnie zaraz po odpaleniu jak auto stoi całą noc jest podobnie, ~ 150.000-160.000mbar. Przejadę się kawałek i wskazania są ~201.000mbar

Dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie... wszystko jasne. Winowajcą (choć to akurat miło, że maks moc jest dostępna szybciej) okazuje się dodatek do paliwa Archoil 6900-p MAX, dostałem info od producenta. Odpowiedzialność za to bierze tzw. katalizator spalania, opatentowany przez Archoil i to najprawdopodobniej on powoduje taki objaw. Generalnie serwisant techniczny polecił strojenie właśnie na tej miksturze tj. benzyna aktualnie przeze mnie lana + Archoil 6900-p max w proporcji z opakowania tj. 100ml na 50l paliwa. Także jednak coś te dodatki do paliwa robią :-) w poniedziałek wlatuje kompletny custom wydech + kolektory sportowe z kwasiaka, zobaczymy, plan jest na 300+ :) na wiosnę wpada dolot zimnego powietrza z aFe :) generalnie jak na bezpośredni wtrysk wynik jest mega dobry, do tego 323nm, także jest ponad serię, a to świadczy o sprawnych disach, bo moment maks dostępny jest przy 2900 obrotów :) jak na wolnossącą benzynę jest to wynik co najmniej rewelacyjny.

nie mam aktualnie dostępu do kabla, więc nie sprawdzę Ci ciśnienia paliwa :(

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozumiem że katalizatory wylatują ? Czyli trzeba będzie jakoś emulować sondy za nimi? Bo te sondy za katalizatorami jednak wpływają na pracę silnika.
Opublikowano
Cześć , jak będziesz miał za małe ciśnienie z pompy w baku to się odezwij ten problem spokojnie rozwiążemy :cool2:

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie chcę tracić odczytów z sond, więc wlatują podkładki, żeby nieco oszukać przepływ spalin :)

http://i64.tinypic.com/30w1004.jpg

po lewej moje, po prawej docelowe, kwasiak 2mm grubość ścianek :)...

Kolego lts77 - czy pod tym nickiem kryje się Pan Adam z Q-service, którego miałem okazję poznać? :D Ta pompa Walbro z N54 podejdzie też pod N53? Jeśli tak będę pamiętać na przyszłość :)

6CiWSrm.png

Opublikowano

Dokładnie TAK + TAK :D :cool2:

Ta pompa chodzi nawet u mnie w 123d :idea:

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe jak Ci będzie silnik chodził na tych podkładkach. Czytałem kiedyś na e90post, że u niektórych po takim zabiegu mocno wzrasta spalanie i wyskakują błędy. Błędy da się ofc zakodować.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jakim zabiegu?.. podłożenie podkładek nic nie powinno pokrzaczyć, jak spalanie wzrośnie to wtedy od razu uderzam na strojenie ;-)

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

dam znać, nie robię tego w firmie krzak, tylko firmie, która robi na szeroką skalę projekty z calej PL :)

http://baq-garage.pl/ :)

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No ładne rzeczy robią, daj znać jak wyjdzie :cool2: Jak masz możliwość to zwróć uwagę z ciekawości na korekty paliwowe na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach przed i po wymianie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeśli chodzi o live data i monitorowanie pracy samochodu mam spore zboczenie na tym punkcie, także to będzie pierwsze co poleci do sprawdzenia :D

6CiWSrm.png