Skocz do zawartości

Kilka pytań nowicjusza !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!!!

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 520i E34. Jest to moje pierwsze tego typu autko więc oczywiście na samym początku chciałem się przywitać i zadać kilka pytań.

Otóż jak wiadomo po zakupie leciwego autka kilka rzeczy należy w nim wymienić. Na sam początek idzie olej, rozrząd, tarcze przód oraz klocki i prawdopodobnie uszczelka miski oleju lub jakiś simering ( na dole silnika widać dość spory wyciek oleju, ale nie stwierdziłem ubutku oleju w samym silniku).

Czy moje podejrzenia apropo wycieku są słuszne?

Jakiego oleju mam wlać (zastanawiam się nad LOTOS SEMISYNTETIC)

Do wymienionych wyżęj napraw chciałem skorzystać z taki części:

:arrow: KLOCKI

:arrow: TARCZE

Czy spełnią swoją rolę?

No i wreście dwa ostanie pytanie :)

Gdzie w Waraszawie lub internecie dostane najtaniej rozrząd do mojego autka i czy to prawda, że nia mam paska tylko łańcuch?

Pozdrawiam i bardoz dziękuje za ewentalną pomoc!

Opublikowano

Witam. Nie napisalem, jaki masz silinik.

Po drugie od razu z gory, dlaczego chcesz lac Lotosa? Przeciez lotosa to sie powinno lac do poloneza a nie do BMW.

Klocki i tarcze to nie wiem, czy takie super. Bardzo tanie, ale mozesz zaryzykowac, popekac nie powinny.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Lotos :duh: :nienie:

Mobil lub Castrol :cool2:

A to silnik24 wentylowy czy 12 :mrgreen:

Jak 24 zaworowy to masz łańcuch jak 12 zaworowy to masz pasek, ale jak masz łancuch towg. mnie nie ma potrzeby wymieniac rozrzadu, zalezy jaki przebieg :norty:

Opublikowano

.... Grzelu , tu wpisz 7 ostatnich znaków VIN :

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

Jak Ci wyskoczy M20 B20 - / 12 zaworów, metalowy kolektor ssący / to masz na pasku / ja za komplet i jego wymianę + pozostałe dwa paski zapłaciłem 350zł - no ale to prowincja :mrgreen:

w przypadku silnika M40 jest łańcuch - wytrzymuje do naprawy głównej więc zaoszczędzisz na wymianie .

Co do klocków to zapytaj czy w komplecie jest czujnik zużucia ... czasami występuje brak albo wyciągają i oferują osobno ...

Zobacz jakie masz założone tarcze z przodu - tam w opisie jest że to są nie wentylowane - jak masz takie to podejdą , jak masz u siebie wentylowane to różnią się grubością ...

Co do oleju ..... wpisz do wyszukiwarki " olej " sam zgłupiejesz od opini :mrgreen:

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Jeśli chodzi o tarcze i klocki to kup tarcze BREMBO i klocki FERODO a jesli szukasz taniego dobrego i zaufanego sprzedawcy przy czym osoby ktora na pewno Ci zawsze pomoze w sprawach zwiazanych wlasnie z hamulcami to wal do tego gościa... http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=79010

ma najtaniej i na prawde zna sie na rzeczy, przy czym potrafi doradzić...

Opublikowano

Ja polecam klocki ponizej:

http://www.allegro.pl/item122046394_klocki_hamulcowe_delphi_bmw_lp_602.html

nie piszcza, nie pyla sie, jak dla mnie sa dobre,

co do oleju to tak jak koledzy napisali LOTOS`a to mozna lac do poloneza ale i tak bedzie go szkoda...

Ja jezdze na ELF`ie ale tez polecam Mobil, Castrol lub Shell.

Opublikowano
Ja polecam klocki ponizej:

http://www.allegro.pl/item122046394_klocki_hamulcowe_delphi_bmw_lp_602.html

nie piszcza, nie pyla sie, jak dla mnie sa dobre,

co do oleju to tak jak koledzy napisali LOTOS`a to mozna lac do poloneza ale i tak bedzie go szkoda...

Ja jezdze na ELF`ie ale tez polecam Mobil, Castrol lub Shell.

A M50 to znaczy na łańcuchu jest, tak?

Chyba chciałbym sprzedać swoją i zamienić na nowszy model...może 7-kę?
Opublikowano
Szczerze powiem ze niewiem, wydaje mi sie ze ma juz lancuch ale nie na 100%, musi sie ktos wypowiedziec kto sie na tym zna.
Opublikowano

Witam.

Silnik M 50 ma łańcuch i wymiana jego jest zależna od przebiegu, (lub jak go już ,,słychać");

Osobiście - jeżeli chodzi o hamulce (klocki, tarcze ) to polecam orginalne części.

A jeżeli chodzi o oleje silnikowe to już temat - rzeka.

Pozdrawiam.

BMW jest jak krówka ciągle trzeba ją paść.

Wtedy jest pełny wypas.