Skocz do zawartości

compact - badanie na compie... wynik, i co sugerujecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Ostatnio podłączyłem po raz pierwszy od zakupu mojego Cimpacta E36 z 95r. pod komputer w warsztacie... wykasowano mi jakiś błąd airbag (prawdopodobnie po rozładowaniu aku. i przekręceniu stacyjki - miałem taką sytuację), miałem także podejrzenia co do sondy lambda... bo mi nieco falują obroty na biegu jałowym... javascript:emoticon(':?')

Confused

generalne z testu wynika się że nic nie dolega compactowi... ale komputer diagnostyczny (wyglądał na taki jak mają w ASO bo warsztat specjalizuje się w BMW) nie mógł od razu wykryć z jakim samochodem ma do czynienia (taki efekt jest jak ktoś coś tam ponoć grzrbał przy kompie samochodu) trzeba było niejako z menu wybierać jaki samochód jest diagnozowany (typ, pojemność silnika itp.)... diagnosta zasugerował że byćmoże ktoś grzebał przy przebiegu... i zrobił to niezbyt umiejętnie....

:doh:

zużycie wewnątrz samochodu jest raczej większe niż wskazywałby na to licznik 170 tys. km... kierownica jest skórzana i dosyć poprzecierana... no ale to są subiektywne odczucia a w Niemczech było 4 właścicieli w tym dwuch ostatnich już rzadziej serwisowało samochód (kupowałem samochód bez tzw. "odpicowania" - tak jak ponoć przyjechał z Niemiec, lekko przerysowany bok itp. - wszystko do zrobienia sobie samemu) papiery też raczej sugerują prawdziwość przebiegu (książka serwisowa, badanie TUV itp.)...

na koniec jeszcze zrobiliśmy "test zegarów" i się okazało że same zegary raczej nie są od tego samochodu (w pkt. 4 było pusto zamiast ostatnich numerów vinu... jak odkręciłem zegary to też brakowało tylnej kwadratowej naklejki... na obudowie z tyłu jest nawet na plastiku zaznaczone gdzie się powinna znajdować ta naklejka... :? a na niej powinien byc vin, data produkcji itp. - a więc zegary prawdopodobnie są od innego samochodu... może się komuś popsuły i wstawił używki... a może jednak chodzi o kombinację z przebiegiem ? i tu pytanie:

gdzie jest zapisany przebieg samochodu w kompie czy w jakiejś kości pamięci w zegarach... ?

W warsztacie powiedzieli że można to wszystko zaprogramować od nowa.... tak żeby komp diagnostyczny wykrywał model samochodu... żeby wyświetlał się vin przy teście zegarów itd. kosztowało by to z 50 pln, zastnawiam się w sumie czy jest sens to robić... czy jest szansa że zaprogramowanie kompa od nowa wyeliminuje chociaż te falowanie obrotów na biegu jałowym... ?

pozdrawiam,

copter

Opublikowano
A gdzie byles na diagnostyce??Ja jestem z Osowy i serwisuje sie u Adama Serwis, ktory znajduje sie na Perseusza...podjedz,moze cos innego Ci powiedza i moze jakos pomoga...Ja u nich bylem na tescie zegarow,wszystko gralo ale podobno tez byly u mnie zmieniane :jawdrop: :worried: ...chociaz niewiem co o tym myslec...

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
  • Autor

właśnie tam... i to w sumie, między innymi, za twoją sugestią w dziale "polecane warsztaty"... ;-)

...bo na moich dotychczasowych mechaników się coś ostatnio wkurzyłem... hmmm... :evil:

a sam warsztat w sumie zrobił na mnie pozytywne wrażenie...

a po czym poznali że masz zegary nie od swojego samochodu? Ja się upewniłem jak rozkręciłem w domu i poszukałem tej naklejki... wcześniej na allegro obejrzałem kilka egzemlarzy... Jak używka to zwykle naklejki nie miała... ale jedne się trafiły z naklejką...

Opublikowano

Oryginalnie pod czwartą pozycją muszą byc ostatnie cyfry z numeru karoserii - 5 cyfr. Skoro ich nie ma to przebieg mógłbyć kasowany, gdyż świadczy to o ingerencji w kompa. Komputery diagnostyczne odczytują model auta po numerze karoserii zapisanym w liczniku i stąd mógł wyniknąć problem z komunikacją.

Czasem można wysyłkowo kupić kość z cofniętym przebiegiem i aby nie bylo konfliktów co do numeru vin to usuwają je z pamięci kostki.

Można numer wrzucić z powrotem - to nie jest problem, ale jest jeszcze jedna rzecz.

Pozycja czwarta w liczniku wyświetla tylko pięć ostatnich cyfr, lecz do pełnego rozpoznania modelu potrzeba siedem ostatnich znaków, czyli dodatkowo dwie litery z numeru karoserii. Na czwartej pozycji nie jest ona wyświetlana, ale plik binarny programu kości ma je w sobie odznaczone.

Opublikowano
:oops: :oops: ...mam nadzieje,ze calkiem dobrze Cie potraktowali ;)...pojechalem na standardowa wymiane pozakupowa (plyny,filtry,olej) no i podlaczyli "mnie" pod kompa...Pan Adam wsiadl,zrobil test zegarow,wszystko gralo...ale wydaje mi sie ze sugerowal sie tylko wzrokiem i jakims swoim doswiadczeniem kiedy mowil,ze zegary sa zmieniane...wiec wydaje mi sie,ze pozostaje mi tylko albo wierzyc w to co powiedzial albo nie...Ja mam przebieg teraz 180 tys. (sam zrobilem juz 3 tys.) po podniesieniu maski tez ze stanu wygladu silnika stwierdzil: "ze wyglada na 177 tys.". Tak wiec nie wiem co o tym myslec...wiem jedno,narazie jestem BARDZO ZADOWOLONY ze swojego samochodu :cool2: ,nawet jesli ma wiecej przebiegu to trudno,nie bede sie w to zaglebial bo poco sie stresowac i glowe zawracac... :)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Ilość kilometrów nie jest tak ważna jak sposób w jaki zostały przejechane (rozruchy w zimie i eksploatacja w mieście czy długie odcinki na trasie oraz czy było odpowiednio serwisowane czy nie).
Opublikowano
  • Autor
jeżeli wierzyć mojej książce serwisowej to dwuch pierwszych właścicieli to byli jacyś pedanci... przez pierwsze 5 lat samochód był na przeglądzie co pół roku... później zgodnie z biefem samochód używały dwie babki... no i przeglądy były juz średnio co 1,5 roku... no ale książka jest raczej autentyczna bo ASO zmieniają się mniej więcej tak jak właściciele w briefie. Jest jeszcze niemieckie badanie techniczne zrobione 2 lata temu... tam jest wstukany przebieg 135 tys. km... no chyba że licznik cofnięto dawno, dawno temu np. gdzieś w 2001 roku... w sumie taka możliwość też istnieje.... ciekawe czy niemczech cofanie liczników też jest na porządku dziennym jak u nas... W sumie te autohandle to prowadzą głównie turcy... a słyszałem że i oni się "szybko uczą" jak kantować... :?
Opublikowano
To niestety prawda :duh: kantowaniem tez juz na zachodzie zaczeli sie trudnic :/...ja mialem tez 4 wlascicieli,ale niestety zadnej ksiazeczki serwisowej :cry2: :cry2:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
  • Autor

robertbmw napisał:

"Czasem można wysyłkowo kupić kość z cofniętym przebiegiem i aby nie bylo konfliktów co do numeru vin to usuwają je z pamięci kostki. "

"Konfilkt vinu" Czyli VIN powinien być zapisany także w komputerze samochodu? chodzi Ci o konflikt między komputerem samochodu a licznikiem (kostką w liczniku) ????????????????

Opublikowano

chodzi mi o konlikt w niezgodności numerów karoserii w liczniku i na niej samej.

Numery w sterownikach są zapisywane dopiero od nowszych modeli, a starsze miały jedynie naklejkę na obudowie.

Gdybyś zamówił sobie taką kostkę wysyłkowo i cieszył by Cie mniejszy przebieg, to cieszyło by Cię to że pod czwartą pozycją masz inny numer karoserii niż w dowodzie :?:

Inaczej sprawa wygląda gdy oddajesz swoją kostkę do cofnięcia, ale zakupując inną to chyba lepiej jest wogóle nie mieć żadnych numerów pod tą pozycją w liczniku.

I stąd to wynika.

Opublikowano
  • Autor

Cześć,

...a więc cofnięcie licznika to operacja na zegarach (kostece w zegarach, przypominam Compact z 95r.) więc w samym kompie raczej nie grzebali...

zastanawiałem się czy jednak nieumiejętne cofnięcie licznika mogło spowodować, że coś mogli popsuć w soficie compa samego samochodu....

...czy programowanie na nowo jak mi zaproponowali w warsztacie miało by jakiś sens... mam falowanie obrotów na jałowym biegu 700-900 obrotów a wskazówka w tym zakresie potrafi się dość dynamicznie poruszać góra - dół... tymczasem na kompie diagnostycznym nie wykryto żadnej usterki (np. sonda lambda) może jednak w jakiś sposób jest naruszony soft kompa... ?

wiem mogłem o to zapytać w warsztacie, ale chciałbym poznać inne opinie żeby sobie wyrobić w miare obiektywne zdanie na ten temat

Opublikowano
Hmmm co do falowania,to ja tez mam takie delikatniutkie...tak jak napisales,miedzy 700 a 900,ale zeby to zauwazyc to trzeba strasznie mocno sie skupic i wytezyc wzrok...wiec kurcze nie wiem czy cos jest nie tak... :worried: :worried:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
  • Autor
czasami jest może nawet 600-900 i widać to gołym okiem na obrotomierzu w tym zakresie wskazówka potrafi się przesunąć w ciągu 1 sekundy... a więc to widaaać.... czasami jednak jest dosyć spokojnie...
Opublikowano
Heh,hmmm u mnie jest identycznie,no moze pozatym ze az do 600set to nie schodzi :nienie:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
  • Autor
do 600 to sporadycznie ale czasem się zdarza... a swoją drogą jak tam po imprezce? możesz dzisaj wsiadać w samochód? :wink:
Opublikowano
Heheee,nom pomyslimy heheeh a mniej wiecej o ktorej i gdzie?;)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, u mnie też występuje takie falowaniena luzie... jak napisalicie bardzo delikatne trzeba w zasadzie wytężyć uwagę żeby to zauważyć... Natomiast gorzej jest gdy odpalam silnik z samego rana :/ Wtedy obroty mi spadają do ok 500 albo mniej, silnik o mal nie gaśnie i wtedy podskakuje do ok 1000 ... przeraziło mnie to troche.. mam 318Ti z 95r.. Jestem z Bojana czyli bliziutko mam do osowej.. A czy oprócz tego oni zajmują sie hamulcami?? Bije mi kierownica podczas hamowania, chciałbym przetoczyć tarcze z przodu.. Jeśli nie tam, polecacie jakis warsztat do tgo w trójmieście? A najlepiej w Gdyni?

dzięki i pozdro!

Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
Opublikowano
Jezeli obroty spadaj do 500set i potem do 1000ca i sie juz stabilizuja to jest oka. Sam tak mam. Gorzej jak Ci skacza z 1000 do 500 i tak ciagle...Co do tarcz to generalnie kazdy tokarz Ci to zrobi, koszt okolo 30 zeta...a w osowie pewnie, ze zajmuja sie hamulcami... :wink:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Witam

odnośnie spadających obrotów na zimnym silnikuaż do zgaśnięcia, to miałem ten sam problem. Na ciepłym było ok, a na zimnym aż gasł abo poważne falowanie.Długo zasatanawiałem się ale nic z tym nie robiłem. Byłem bliski sprzedaży auta w obawie przed dużymi kosztami naprawy.

Myślałem o wym czujnika temperatury, czyszczeniu lub wymianie silnika krokowego. Ale przyszły nie doszły kupiec wziął autko na komputer i okazała się że ma błędy w oprogrmowaniu, po ich wykasowaniu auto odpala i trzyma obroty. Nic mnie to nie kosztowało a auto miałem przedmuchane na wszystkie strony. Dobrym posunięciem było by podłączenie twojego auta pod komputer i wykasowanie błędów jeśli to nie pomoże to dopiero dalsza robota. Ograniczy ci to niepotrzebne koszty.