Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam BMW 320i Coupe 92r. Vanos M50

Autko mam od ponad pol roku i gdzies w silniku w granicach 2000-3000 obrotow słychać tak jakby coś rzęźiło, na poczatku gdy je kupilem wydaje mi sie ze rzęźiło troche ciszej, nie wiem czy mam sie zaczac tym martwic.

Zauwazylem ze temperatura silnika nie ma wplywu na glosnosc rzedzenia

Nie odczulem takze spadku mocy.

Co to moze byc??

pozdro

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano
Ciekawe czy to nie vanos?. U mnie też są jakieś dzwięki u góry przy rozrządzie. Mamy starego vanosa, w nowym dołożyli jakieś podkładki, było o tym na forum.
Opublikowano
Nie podałeś orientacyjnego przebiegu. Moje coupe jest też z tego roku i ma co prawda iesa, ale też rzęzi prz około 3 tys. Podejrzewam zużyty łańcuch rozrządu i luzy na prowadnicach zaworowych a przbieg to ponad 300 tys. Jako ciekawostkę dodam że przy zakupie silnik miał 200 tys i rzęziło podobnie i nic z tym nie robiłem a nadal śmiga.
Opublikowano

Vanos się załącza w granicach 2400 rpm i może to ON hałasuje. Ale żeby rzęził? Słychać go raczej jak "grzechotnika" :twisted2:

Faktycznie w grę wchodzi też łańcuszek rozrządu. Powinieneś sprawdzić napinacz hydrauliczny.

P.S. Arton masz m50 w e-30? :clap:

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Luźne łańcuchy (pamiętajcie, że są dwa) lub wyrypane łyżwy (napinacze) to raczej żadkość. Zawsze możesz zrzucić pokrywę zaworów i namacalnie srawdzić napięcie łańcuchó. Stawiałbym na vanosa. Nic groźnego, ale drażni. Wystarczy wymienić podkładki i śruby (upgrade na nowszego vanosa) i śmigać dalej. Jak tego nie zrobisz, to też nic się nie stanie, tylko będzie denerwować to grzechotanie.
Kai