Skocz do zawartości

E39 wentylator błąd 16 w inpa - pomożecie w interpretacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey, mam E39 520d po lifcie. Okazało się że mam 4 pinowy wentylator, który przestał działać. Miechnik stwierdził, że były przypadki że po lifcie są 4 pionowe wiatraki z jakimś dodatkowym modułem sterującym. Kupiłem drugi wiatrak 4 pinowy, spięty na krótko pod prostownikiem działa na wszystkich biegach. Po zamontowaniu w aucie jednak się nie uruchamia.

Teoretycznie powinien startować po włączeniu klimy na 1 biegu. Chyba że ten moduł działa tak jak w tym 3 pinowy i steruje kiedy ma się to włączyć?

Pod inpa nie ma żadnego błędu w sekcji Klimatyzacji. Mam wersję 5.0 ale nie znalazłem tam opcji ręcznego wystartowania wiatraka.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem?

Edytowane przez czijzes

Opublikowano
  • Autor

Podłączyłem dzisiaj jeszcze raz inpe i mam błąd 16

relais spritzwassergeschützt - czyli chyba oznacza to walnięty przekaźnik klimatyzacji?

iiVJoT

20180609_165804.jpg

Opublikowano
  • Autor
Widok na przekaźniki 20180609_175020_HDR.jpg
Opublikowano
Ten bład raczej dotyczy podgrzewania spryskiwaczy lub coś podobnie. Nic tu z klimą i przekaźnikiem nie widać
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokładnie,

to oznacza przekaźnik podgrzewania dysz spryskiwaczy.

Jesteś pewny, że wiatrak, który siedział u Ciebie w aucie - ten 4pinowy, nie został tam zainstalowany "na sztukę"?

Działał wcześniej? Może ktoś go wsadził, żeby był i nie uruchamiał się od początku?

Podłączałeś go na krótko?

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Wcześniejszy wiatrak działał bez problemu, gdy go demontowalem wszystko było oryginalnie przykręcone - ten który teraz wstawiłem w jego miejsce sprawdzałem na krótko prostownikiem przed montażem i działał na wszystkich biegach. Stary po demontażu również sprawdziłem i nie startuje na żadnym pinie.

Zastanawiam się jeszcze czy wiatraki od diesla a benzyny się różnią czymś poza obudowa? Ten nowy miał inny kształt był węższy a wyższy od tego starego. Ale idealnie pasował do otworów i pozostałych elementów.

Opublikowano
  • Autor
W sumie to jeszcze został mi do sprawdzenia bezpiecznik pod schowkiem. Co prawda inpa nn ich nie pokazuje, ale to wyczytałem że często w przypadku awarii silnika bezpiecznik pada.
Opublikowano
  • Autor

Dogrzebalem się do tych bezpieczników za schowkiem. Ktoś kto wpadł na pomysł ich lokalizacji powinien zgnić w piekle. Bezpieczniki całe.

Nie mam już pomysłów. Może jutro podłącze do kostki wentylatora żarówkę 12 i sprawdzę czy prąd dostaje.

Opublikowano
  • Autor

Próbowałem również z podmianą panela od klimatronica i również wiatrak nie startuje..

Pojadę jeszcze na sprawdzenie ilości czynnika, co prawda klima chłodzi konkretnie podczas jazdy i wcześniej nie miałem problemów. W sumie startuje kompresor więc ilość czynnika powinna być ok.

Co można jeszcze zrobić?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bez przesady z tymi bezpiecznikami 75 i 76, wysuwa się płytę pod schowkiem i bez problemu wyjmuje się oba bezpieczniki. Ten zielony przekaźnik jest ok, którego zdjęcie wkleiłeś? Znalazłem jeszcze takie na realoem:

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DR71-EUR-05-2003-E39-BMW-520d&diagId=61_4002

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DR71-EUR-05-2003-E39-BMW-520d&diagId=61_4625

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Z moimi wielkimi łapami to się nieźle nagminastykowałem, aby te bezpieczniki wyjąć i włożyc ponownie :)

Przekaźników jeszcze nie sprawdziłem - wypiąć je i zmostkować układ? Dzisiaj jeszcze powalczę z żarówką 12v na kabelkach i sprawdzę czy dochodzi zasilanie do kostki wentylatora przy włączonej klimie...

Opublikowano
Wszyscy mówią o bezpieczniku za schowkiem a nikt nie wspomina o bezpieczniku w bagażniku o wartości 100A. Sprawdź jeszcze ten bezpiecznik.
Opublikowano
  • Autor

Panowie podłączyłem woltomierz i na kostce do wentylatora nie ma zasilania. Podłączyłem więc woltomierz pod kostkę czarnego przekaźnika, kabelki mają takie same kolory jak od wiatraka więc zakładam że to przekaźnik wentylatora. I brązowy z czarnym ma Asilanie 13-14V czyli chyba ok jak na 1 bieg. Czyli chyba czarny przekaźnik do wymiany. Mogę na krótko zmoatkowac brązowy z czarnym? Nic nie Spale?

20180616_134013.jpg 20180616_133956.jpg 20180616_133729.jpg

Opublikowano
  • Autor

Wrzucam jeszcze fotkę przekaźnik, kabli do niego i kostki gdzie jest zamontowany.

Kurcze jednak kolory kabli do wentylatora są inne.

Brązowy, czarny, czarno-czerwoy i czarno-niebieski

Opublikowano
Bezpiecznik w bagażniku sprawdzony?
Opublikowano
  • Autor

Sprawdzony, ale mam sedana i w bagażniku nie mam 100, największy to 40a. Wszytskie aprawdzone i dobre są.

Pojade do serwisu klimy, może faktycznie za mało czynnika i wiatrak nie odpala, mimo że klima startuje. Nic innego mi do głowy nie przychodzi.

Opublikowano

Hmmmmm. Na pewno?

Bezpieczniki powinny być chyba takie same bez różnicy sedan/kombi.

Nie ma takiej możliwości że sprężarka startuje a wentylator nie jak wszystko jest sprawne.

P.S w kombi te bezpieczniki są za taką białą zaślepką.

Opublikowano
  • Autor
W bagażniku nad Aku mam takie bezpieczniki 20180616_135942.jpg
Opublikowano

A czegoś takiego nie ma?

b55b67639fcf.jpg

f43879962679.jpg

62336c0d903c.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dobra mam, wykręcić mam 100tke czy na oko widać że spalona?

U mnie taki widok.

20180619_203710.jpg

Opublikowano

Nie widać.

Opcje są dwie.

Miernik albo robisz sobie "probówkę" z żaróweczki 12v i sprawdzasz czy prąd "przechodzi"

Ewentualnie można "zwatować" jakimiś drucikami miedzianymi dla sprawdzenia.

Opublikowano
  • Autor
Ok dzięki. Jutro pojutrze woltomierzem napięcie między tymi bezpiecznikami :)
Opublikowano
  • Autor
Jaki napięcie tam powinno być? Ustawiłem miernik na 12v i na żadnym z bezpieczników nie ma napięcia - co jest niemożliwe. Jak ustawić miernik pod te duże bezpieczniki.? Dół to masa czyli minus a tam gdzie idą przewody to plus?
Opublikowano
Jeżeli chodzi Ci o zdjęcie to wszędzie jest tam plus, tylko na dole jest plus przed bezpiecznikiem bezpośrednio z aku a na górze "za bezpiecznikiem" Tam dotykasz jedną końcówką miernika(czerwoną) przed i za bezpiecznik, natomiast drugą czarną podpinasz do minusa(masy) na akumulatorze lub dotykasz "gołej" blachy na aucie. Miernik ustaw na zakres 20V prąd stały DC
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

No takie jak na akumulatorze.

Weź zrób z żaróweczki 12v i zobacz czy prąd przechodzi.