Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas tem częściowo zdemontowałem instalacje LPG w swoim autku

Jednak w spadku po tej instalacji w bagarzniku została ni pełniutka butla LPG(90l)

I tu moje pytanie,

Czy da się ją wyciągnąć bez spuszczania z niej całego gazu :?:

Nie chciał bym sie zatruć luz wysadzić sie w powietrze jak by domnie ktoś z papierosem podszedł.

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

Czy da się ją wyciągnąć bez spuszczania z niej całego gazu :?:

Nie chciał bym sie zatruć luz wysadzić sie w powietrze jak by domnie ktoś z papierosem podszedł.

oczywiscie ze się da ,na butli jest zawór który wystarczy zakręcić i wtedy spokojnie mozna ściągnąc przwody z gazu i zdemontować butle.Więc nie trzeba spuszczać gazu.

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
Pamiętaj, że taka butla + 90 litrów gazu (sam gaz to ok. 45kg) troche waży :wink:
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam

podepnę się pod temat ,a mianowicie muszę zdemontować tylny zderzak

niestety w nim mam zamontowany zawór lpg,wygląda to tak,że trzeba wczołgać się pod auto-tam tozkręcić połączenie -rurkę co idzie od butli wraz z samym zaworem,potem wyciągnąć zawór na zewnątrz zderzaka i dopiero zdejmować zderzak

-czy po zakręceniu tego zaworu przy samej butli można tego dokonać :?:

--szukać kanału czy te"wczołganie się"pod wystarczy---chodzi mi o resztki gazu co pozostaną wewnątrz rurki:?:

---czy w tym połączeniu występuje jakaś uszczelka jeśli tak to czy będzie ona użyteczna po demontażu :?:

Opublikowano

W tej rurce od wlewu jest troszkę gazu, dla pewności zakręć zawór przu butli (są 2 jeden na wlew, drugi na wyjście do silnika, jak nie masz pewności obydwa zakręć). Później poluzuj przewód, który wpada gaz do butli (albo przy butli, albo przy zderzaku gdzieś), delikatnie, usłuszysz psssss przez chwilkę i już przewód pusty. Ewentualnie zajrzyj we wlew gazu zobaczysz kulkę, która jest zaworem. Wystarczy ją nacisnąć śrubkowkrętem :8)

Uszczelek nie ma, to połączenie miedziane/mosiążne na ścisk. Zakręć później z całej siły i będzie git. A jak zatankujesz możesz to miejsce, które zozpinałeś sprawdzić na szczelność domowym sposobem np. woda z ludwikiem i robimy bańki :lol:

Opublikowano
Zbiornik da się wyjąć kiedy się chce tylko trzeba pamiętać o zakręceniu zaworu na butli obu od wlewu i od wyjścia gazu. A i szczere kondolencje bo pełna butla troszke waży :oops: a co do pytania o wlew gazu to spokojnie da się to zrobić bez użycia kanału jeżeli jest w maskownicy to zabierz 17 18 i śrubokręt krzyżakowy powinno wystarczyć. Nie przejmuj się gazem który ucieka z rurki, nie polecam spuszczania gazu przez wlew za pomocą śrubokręta można sobie przysporzyć roboty z rozbieranie końcówki tankowania i zabawy ze śrutem w środku. :search: zakręcajcie zawory taniej wyjdzie i dłużej pożyjecie :search: