Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Pacjent e46 2003 m57n coupe.

Na zimnym silniku nic sie nie dzieje. a kiedy rozgrzeje się na biegu jałowym zaczyna rzucac budą (raz rzuca, raz spokojnie) silnik nie pracuje rowno. Wrzucilem na inpe obadac wtryskiwacze. Roznice na 5 nie wykraczaja poza +1, -1, ostatni jedynie pokazuje chyba z 1,5. Nie ma tragedii. Problem jest taki, ze wtryski sie zacinają i wtedy auto zaczyna telepać

. Dodam ze bledow nie ma. Auto normalnie przyspiesza. Filtry sa swieze, odma zmieniona. Kopci w miare mocno.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To musisz wyłapać po korekcjach, który się zacina i trzeba go wymienić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Na korekcji wszystkie wtryski maja zacinke, wtedy auto zaczyna nierówno pracowac i buda sie trzęsie. Ani razu nie dostrzegłem zeby 1 wtrysk stanal. Dolewka oleju do filtra? Nie rozumiem zabiegu. Filtr paliwowy jest nowy mann. Poprzedni był oryginalny BMW odwrotnie wsadzony :O
Opublikowano

olej w filtrze paliwa przesmaruje wtryski ;)

Czasami warto wlać litr oleju do zbiornika i zatankować do pełna. Ta odrobina oleju przesmaruje cały układ ;)

Opublikowano
wlałem LIQUI MOLY 500ml na 60l, zrobilem 40km i bez roznicy. Nie wiem co to znaczy "skacza bardziej niz maja" nie rzucilo sie mi sie podejrzanego w oczy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyściciel nigdy nie pomoże jak zalejesz go na pełny zbiornik, robi się to na rezerwę a najlepiej wpiąć się na krótko przy pompie progowej. Nagraj swój film, jeżeli na wolnych obrotach są tak niestabilne to winny może być zawór na szynie albo coś z powietrzem (egr). Na filmie pokaż również zakładkę nominal/actual.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jutro wrzucę nagranie. Przed wymiana tego odwrotnie zamontowanego filtra paliwa były tez błędy które zniknęły: 4560 (3002) - bład ciśnienia paliwa. zawór ciśnienia na szynie CR. błędy: 4501 (0401) -

regulacja recyrkulacji spalin

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten właśnie zawór może powodować takie cyrki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4501 maniek?To egr wydaje mi sie ze raczej on wplywu nie ma dzuoludzi go odpina i nawet w sofcie nie wyrzuca,ale nie wiem,,kolega ma taksamo jak Ty tylko zero bledow nic sie nie dzieje a na inpie korety faluja od 0,3 do 1,5 .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem na myśli oczywiście zawór na szynie cr, pisałem o nim wcześniej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak ten z tyłu, może być przyczyną takiego zachowania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widze Jasienko atakujesz wszedzie :norty:

Wymien ten zawor co MAniek moiw moze pomoze,a spadja Ci obroty na zimnym jadac dajac na luz?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie to wina egr, masz go ograniczonego lub zaślepionego? Jak nie to obstawiam, że ograniczenie w ista załatwi sprawę, na próbę odepnij podciśnienie od niego, nawet na pracującym silniku i zaślep wężyk. Pisałeś, że ci kopci, więc wszystko pasuje. Zajrzyj do samego zaworu, pewnie blokuje się przez nagar. Błąd dotyczy ciśnienia doładowania, jak ogarniesz egr to zrób live data na 4 biegu. Zawór cr oczywiście zostaw w spokoju, dlatego trzeba nagrywać takie filmy :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napweno problem nie tkwi w powietrzu u kumpla jest egr odałaczony zero dymka puszczone ,ssacy wyczysczony fmic zalłozony.

Zero objawow,nic nie trzesie buda ,zero bledow ,wszystko w najlpeszym porzadku,a jak podlaczysz inpe korekty faluja wiec od czego?

A jedynie zauwazył na zimnym jak jedzie wrzuci na luz obrotty spadja gwaltownie niekiedy zdarzy sie ze zgasnie i powracaja do normy,zwiekszone te zachowanie jest jak jest wilgoc w powietrzu.

Pomysly?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokaż zakładkę nominal/actual (nagranie) z tego auta to będzie widać czy to powietrze czy paliwo, tu ewidentnie jest problem z powietrzem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie rozumim wytlumacz mi co ma egr do falujacych korekt?

Jak kazesez mu odlaczyc to tez beda falowac.W istcie jak ograniczy i tak bedzie mu blad wyskakiwal musi z softu go usunac.

Bede u kumpla to nagram ale raczej tego nie rusza bo nic sie nie dzieje teraz bedzie robil ja na 330 koni.Albo bedize gonil Patade bo on juz zrobil 420 ps najmocnijesza w Pl :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po ograniczeniu sprawnego egr nie ma żadnego błędu. Popatrz co się dzieje z masą powietrza i ciśnieniem na szynie. Ja to piszę z doświadczenia a nie z tego, że tak mi się wydaje. W tym przypadku wygląda jakby egr był cały czas zamknięty przez nagar a sterownik próbuje go otworzyć. Ale tu musi się trochę zaangażować autor tematu i wszystko się wyjaśni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL