Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam mam problem ze światłami bardzo słąbo mi świecą początkowo myślalem że to lapmy a że mam 2 bemki podmienilem z tej co świecily dobrze ale nadal to samo wie ktoś co to może być za przyczyna? Edytowane przez Luk320coupe
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witem

Z mechaniki slaby jestem ale na elektronice troche sie znam, wiec strzelam. Za male napiecie ;) ?

pzdr

maciejkiner

A to może być spowodowane czym?

Stare kable to pół biedy, ale przejrzenie połączeń może dać sporo. Wyczyszczenie styków przekaźników, może ich wymiana, bezpieczniki, złącza. Zaleciłbym też sprawdzenie ładowania i napięcia na żarówkach... Pamiętać należy, że moc jest proporcjonalna do kwadratu napięcia, czyli spadek napięcia do 90% jego nominalnej wartości powoduje spadek mocy do 81% wartości nominalnej. Jeżeli ten spadek jest na złączu, styku, to wydziela się tam spooooro ciepła.

Dołożyłbym do tego zużyte lub brudne odbłyśniki.

Kai
Opublikowano

Witam,

ja bym spojrzał do skrzynki z bezpiecznikami. Od świateł są z 3 bezpieczniki, przepalenie jednego powoduje, że zamiast świateł mijania palą się postojowe.

Pozdrawiam

Opublikowano

Możesz zrobić eksperyment i na chwilę podłączyć dwa kable bespośrednio z akumulatora do żarówki to zobaczysz jak powinno świecić. Też obstawiam że to zaśniedziałe połączenia, skoro te same reflektory w innym aucie świeciły lepiej.

Może masa nie łączy dobrze?