Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam zamierzam wymienić sterownik silnika i moje pytanie czy wystarczy wymienić sam sterownik o tym samym numerze czy muszę kluczyki itp mój numer sterownika 7579142 szukałem na allegeo DME MSD81.2 znalazłem na allegro o tych samych numerach ale w opisie aukcji pisze że z silnika BMW E91 318i 143km czy to możliwe że sterownik o tych samych numerach był montowany w dwóch różnych silnikach ? proszę o pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a czemu chcesz wymieniac sterownik?

nowy sterownik trzeba przeprogramowac pod twoje auto

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do wszystkich n43 jest ten sam sterownik, zarówno 1.6 jak i 2.0l.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Chce wymienic bo już nie wiem gdzie problemu szukac wypadanie zapłonu na cyl 2 i cyl 3 raz chodzi dobrze raz na dwa raz na trzy cylindry świece wymienione dwa razy cewki wymienione wtryskiwacze podmieniane miejscami kompresje wczoraj sprawdzałem na pierwszym 11bar drugim 14bar trzecim 12bar i czwartym 12 bar przed pomiarem silnik chodził na wolnych obrotach 15 min i w trakcie pomiaru były wszystkie świece wykręcone już nie wiem gdzie szukać
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

gdyby kazdy przy tej usterce wymienial sterownik to bys go nie znalazl na allegro...

Zrob pomiar kompresji bez dotykania pedalu gazu nastepnie z pedalem w podlodze a na koniec wstrzyknij do cylindra kilka 5 cm oleju na tlok i wykonaj pomiar.

Wrzuc korekcje na dobrze pracujacym silniku oraz podczas problemu

luknij na cisnienie paliwa na dobrze pracujacym silniku i podczas problemu

wrzuc foto swiec a nastepny post pisz juz w temacie wypadania zaplonu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wtryskiwacze trzeba zmienjać wszystkie kompleksowo !!

Wymiana MSD siemens - nie kazdy potrafi, tu jest wiele pytan.

Zobacz - moze tam juz woda w nim.

Jak zdecyduesz na wymiane - dzwon .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dlaczego wszystkie? Jest teoria, że wymiana z podziałem na banki jest ok i ma to sens.

Stwierdzasz to ze względu na doświadczenie czy wytyczne bmw?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego , ja zawsze mówię ze swojego doświadczenia.

A jeszcze bym otworzył dme i sprawdził bym tam.

I przy okazji nie doczekał się od ciebie prezentu za f01 - tak jal mowilem - zebraki na bmw

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak Ci pisałem to nie moje auto i nie miałem w tym interesu, auto znajomego, podałem mu namiar do Ciebie, który mi przekazałeś a co on z tym zrobi nie mam na to wpływu.

Wracając do n43 i wtryskiwaczy możesz to jakoś wytłumaczyć? Rozumiem, że jak szwankują dwa na różnych bankach, ale jak ewidentnie tylko jeden? Wiadomo, że lepiej mieć z głowy i zrobić komplet żeby nie wracać do tematu zapewne przez jakieś 100k km, ale wtryskiwacz nie kosztuje tyle co świeca tylko przynajmniej 700,- a z reguły ponad 900..swoją drogą ostatnio chyba podrożały.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sorry za post pod postem, ale chciałem zaktualizować temat, w silniku n43b20 z przebiegiem niespełna 83k km wymieniłem 1 wtryskiwacz (oczywiście ustalone z właścicielem), który ewidentnie był przyczyną problemów na zimnym silniku oraz wypadaniem zapłonu na tym cylindrze, dodatkowo był błąd regulacja mieszanki (29E0) oraz zasiarczony katalizator (30EA). Po wymianie 1 sztuki i wypaleniu katalizatora praca silnika wyrównała się oraz błędy nie pojawiły się na drugi dzień (zimnym silnik), co miało miejsce wcześniej za każdym razem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL