Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jaki klucz potrzebuje żeby odkręcić wisko w mojej buni?

Stwierdziłem że wymienie sam termostat a nie wiem wlasnie w jaki klucz musze sie zaopatrzyć zęby zdjąć wisko

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O ile mnie pamięć nie myli, a chyba nie, to 22. Potrzebujesz 2 szt., ponieważ jest kontra. Dlaczego tak nie zrobili w pb to nie mam pojęcia :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

W dieslu jest znacznie większy chyba 32 albo 34 nie pamiętam dokładnie i nie ma żadnej kątry tylko jest lewy gwint jedno dokładne uderzenie młotkiem i nakrętka puści

Szkoda że nie zmieniłeś jak miałeś silnik na stole

Poza tym chylę czoła za wytrwałość w doprowadzaniu klekota do stanu prefekt

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W 330d na pewno jest kontra, jutro rano zmierzę, bo mam takie auto na tapecie, może faktycznie 22 jest w pb..coś ostatnio słabo u mnie z pamięcią :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cały czas mnie zastanawia dlaczego nikt nie korzysta z tak przydatnej strony jak TIS. Wszystko jest tam napisane. Co rozebrać, jaki klicz potrzebny, jakim momentem dokręcać, ze gwint jest lewy. Wszystko jest podane na tacy :duh:

No trudno wkleje ci tu instrukcje. Klucz ma rozmiar 32, widać to dopiero po kliknięciu linka na special tool.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e46-320d-tou_200310/repair-manuals/11-engine/11-52-fan/AFwAMXj

A filmów w google to jest pewnie z tysiąc o wykręcaniu wiska. Mechanicy nie stosują specjalnych narzędzi tylko klucz 32 i pewno uderzenie młotkiem w stronę odkręcania, czyli walisz od strony pasażera w stronę kierowcy i wisko się wykręca.

Opublikowano
W dieslu jest znacznie większy chyba 32 albo 34 nie pamiętam dokładnie i nie ma żadnej kątry tylko jest lewy gwint jedno dokładne uderzenie młotkiem i nakrętka puści

Szkoda że nie zmieniłeś jak miałeś silnik na stole

Poza tym chylę czoła za wytrwałość w doprowadzaniu klekota do stanu prefekt

Sprzedałbym go w takim stanie jak jest bo jednak wolałbym 330d ze względu na lepsza charakterystykę pracy silnika, większa moc no i chciałbym wtedy juz w full m pakiecie lub wersji individual, ale znając życie znów by bylo przy nim parę rzeczy do zrobienia i kilka złotych do wydania, ewentualnie zamiana z dopłata, ale to juz inna bajka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Faktycznie 32mm w 330d m57n i tak jak jak pisałem jest kontra o tym samym rozmiarze, nie wiem skąd wziąłem to 22 :o w r6 pb też jest większy rozmiar, ale kontry niestety brak a nie zawsze puknięcie w klucz zdaje egzamin.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Podczepię się pod ten temat, może któryś z was będzie w stanie wyklarować mi sytuację.

Otóż od wczoraj borykam się z problemem. Spadł mi jeden z pasków ten od ładowania\pompy wody\wspomagania.

Chciałem to sobie ogarnąć, bo przecież to to za problem pasek w dłoń i do motoryzacyjnego po nowy i ewentualnie napinacz.

Okazało się, że nie ma tak łatwo mam wentylator wisko i kompletnie blokuje mi to jakikolwiek dostęp do paska.

Oczywiście obejrzałem miliony poradników na yt przeglądałem zdjęcia na google ale jest jeden problem, o ile na wszystkich

materiałach z którymi miałem styczność wszystkim szło to bez problemu to zauważyłem że za śrubą 32mm są jeszcze 4 mniejsze

skręcające całość do pompy(prawdopodobnie).

Natomiast u mnie takie rozwiązanie nie występuje, mam coś takiego:

https://drive.google.com/open?id=124mYXqLWZd8gYsxioHVp8giBsr4EobZJ

Nie ma śrub a mocowanie wentylatora jest w kształcie stożka.

Dodatkowo wrzucam też krótki filmik żeby pokazać jak marny jest tam dostęp nawet ręki nie dam się tam włożyć:

Oczywiście sugerując się instrukcjami czy to z youtube czy z "e46 napraw to sam" nabyłem gumowy młotek i klucz płaski 32mm.

Próbowałem uderzać w śrubę ale nie jestem pewien czy odniosło to jakiś skutek.

Mianowicie śruba kręci się zgodnie ze wskazówkami zegara, aluminiowa część wentylatora ta z żeberkami się nie kręci.

Ale odkręcałem tym sposobem dobre 15 minut i nie pojawił się nawet kawałek gwinta. Dlatego zakładam że kręciłem tym po prostu w miejscu.

A może potrzeba do tego więcej cierpliwości?

Rozmyślam też nad zakupem drugiej 32 ale już z jednym kluczem jest tak ciasno że ledwo jestem w stanie operować, od zewnątrz klucz zaczyna

trzeć o łopatki wentylatora a od wewnątrz o elementy silnika.

Rozbierał ktoś podobną konstrukcję? Będę wdzięczny za porady bo mi już ręce opadły i rozmyślam nad lawetą i wzięciem tego do mechanika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz zblokować pompę wody, przy pomocy drugiego klucza lub żabki. Nawet wczoraj to robiłem w 330d, siedziało fabryczne z 2003 roku, stawiało spory opór, w moim 328i bez kontry poszło szybciej, dwa puknięcia młotkiem i gotowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Od dołu nie ma szans auto stoi przednimi kołami na drodze a tył na krawężniku. Maniek jeśli dobrze rozumiem trzeba przytrzymać tą węższą śrubę? To nie jest jednolita konstrukcja tak?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, musisz zblokować sześciokąt od strony pompy wody i wtedy odkręcisz wisko - patrząc na silnik w prawą stronę, mam nadzieję, że w dobrą kręciłeś :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak, tak zgodnie ze wskazówkami zegara, dzięki za poradę. Jak tylko uda mi się namierzyć odpowiednio wąski klucz 32 do kontry to spróbuję.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od biedy można to zrobić szczypcami mors'a, więc jak masz to możesz kombinować, miejsca nie ma dużo, ale wystarczy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co prawda jest tam mało miejsca i ciasno na dwa klucze szczególnie ze na pompie jest mało miejsca i gdy sie chce ja zablokowac automatycznie łapie sie nakretke o visko. Sam sobie zrobiłem klucz z cienkiej blachy którym blokuje pompe. Po prostu wyciąłem w niej rozmiar jaki jest na pompie i odkrecenie viska to bułka z masłem. Tylko trzeba pamietac ze jest tam lewy gwint

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dziękuję za podpowiedzi Panowie. Ostatecznie skończyło się na zrobieniu samemu takiego klucza o grubości 4mm ale udało się zdemontować wisko.