Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z pdc które przestało działać z dnia na dzień. Po podłączeniu inpy wyskoczyly 2 bledy:

24 spannung wandler allgemein

20 wandler vorne links

Sprawdzałem czujniki na słuch ale żaden nie daje znaku życia. Sprawdzałem też bezpiecznik nr. 6

Po wyrzuceniu biedy wstecznego jest pisk na 3-4sekundy i cisza miga dioda na przycisku pdc.

Auto BMW x5 2004 3.0da

Opublikowano
U mnie tak miga i piszczy po wrzuceniu wstecznego bo mam odpiety jeden czujnik i tez pdc nie dziala, moze cos z wtyczka sie stala ktoras
Opublikowano
No ale żeby żaden czujnik nie pykal, może jakiś przekaźnik albo sam sterownik ? Z tego co się zorientowałem to sterownik jest gdzieś obok akumulatora.Jutro zerknę na niego. Ostatnio beta mnie zawodzi , najpierw kamera cofania , później czujnik klocków tył (klocki grube ) i teraz pdc. Raczej nie jest to powiązane z jednym modulem.
Opublikowano

Usterka znaleziona , dwa przednie zewnetrzne czujniki padły. Po odpieciu przednie wiązki tylne czujniki cykaly. Znalazlem stare czujniki z e46 i zacząłem podmienić przednie. (Kostki nie pasowały ale na próbę je zmodernizowalem) po podpięciu jednego czujnika wszystko zaczęło działać. Sprawdziłem resztę czujników i okazało się że jeszcze jeden nie działa.

Jakie czujniki wybrać ?mogą być zamienniki czy tylko ori?

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem. :)

Opublikowano
No ale żeby żaden czujnik nie pykal, może jakiś przekaźnik albo sam sterownik ? Z tego co się zorientowałem to sterownik jest gdzieś obok akumulatora.Jutro zerknę na niego. Ostatnio beta mnie zawodzi , najpierw kamera cofania , później czujnik klocków tył (klocki grube ) i teraz pdc. Raczej nie jest to powiązane z jednym modulem.

Żeby mnie tylko tak Bemka zawodziła, to byłbym kontent :D

Co do zamienników, ja zmieniałem jakieś pół roku temu, wpadł chinol za 40zł i smyka do dzisiaj, także chyba jest ok :)

Opublikowano
Auto w rodzinie od 6 lat, jak znajdę chwilę to zrobię galerie. Na wiosnę będę chciał zmienić klapy bo słyszałem że są z tym problemy. Z droższych napraw które robiliśmy to skrzynia i koło pasowe z tłumikiem drgań. Sterownik abs też już po wymianie :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Z tego co widze ori okolo 400 zl a zamiennik z dziwnych portali aukcyjnych 30 zl.

Ja bym ryzykowal chinola

Albo uzywke

Ja kupowalem zamienniki z allegro i smigaja caly czas od uzytkownika m-paq na allegro

Opublikowano
Temat rozwiązany , uszkodzone były dwa boczne czujniki z przodu. Co dziwne żaden czujnik nie pykal. Natomiast jak rozlaczylem przednia wiązka to z tylu czujniki zaczęły pykac. Miałem na stanie czujniki z e46 i do sprawdzenia podmienilem je po kolei. Co prawda wtyczki trochę nie pasowały ale dałem radę. Dzięki za pomoc i zainteresowanie :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podpinam się pod ten sam problem.

Wiem jak się sprawdza czujniki, nie raz sam wymieniałem ale...

5 sztuk miałem zepsutych i 3 dobre.

Kupiłem 5 nowych zamienników i zamontowałem.

Problem, że teraz żaden nie działa i te nowe i te stare-dobre.

Dźwięk jednostajny krótki jest przy wrzuceniu wstecznego i dioda miga = normalne objawy przy usterce.

Ale żaden nie cyka!!!

Samochód stoi już 4 tydzień w garażu i nie wyjeżdżał, więc o wilgoci nie ma mowy.

jakaś mała podpowiedz?

Moduł/sterownik, który jest przy akumulatorze?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie

podpiąłem się pod kompa i wyskakuje błąd nr 24 - komp z oprogramowaniem dla bmw...

dodam że uniwersalne kompy pokazują błąd nr 18 napięcie przetworników.

ponadto wcześniej sprawdziłem u elektronika moduł PDC i jest ok.

komputer niestety nie pokazuje nic ani błędnych czujników ani odpiętych czujników ani modułu PDC !!!!

jestem umówiony na sprawdzanie wiązki ale boję się, że to szukanie igły w stogu siana=duża kasa.

może ktoś ma inne pomysły?

z góry dzięki

Opublikowano

Nie pamiętam jaki soft.

Musiałbym się spytać mechanika.

Inpa nic nie pokazuje tzn nie widzi modułu i czujników i to jest najgorsze :mad2:

Opublikowano

Już mam przyczynę = jeden czujnik powodował zwarcie i dlatego nic nie działało.

Odpiełem ten czujnik i reszta zaczęła cykać.

Także nowy czujnik założony i wreszcie działa PDC jak należy.

Pozdro dla Wszystkich