Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj miałem stłuczkę (pierwszą w życiu) i jestem bardzo smutny bo kupiłem moją E30 7 dni temu :cry2: :( Gościu walnął mi w bok od kierowcy, drzwi pogięte, próg naruszony, porysowany lakier i chciał się "ugadać" za 100zł ??!!??!! :duh: Gupi!!

No i teraz pojawia się moje pytanie: co dalej?

Mam spisany numer polisy gościa, jego tablice, policja oczywiście wezwana, wszystko w protokole jest wypisane.

Jak już pisałem kupiłem go 7 dni temu, polisa poprzedniego właściciela ważna jeszcze do 9.08.2006 (Warta), ale i tak ubezpieczyłem sie w innym TU w dniu 31.08.2006, ubezpieczenia zachodzą na siebie bo jedno jak i drugie jest aktualne.

Czy odszkodowanie dostane od dwóch ubezpieczalni? Czy tylko z mojej obecnej?

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

ale mowisz o AC czy OC ?? bo jezeli OC to idzie z jego ubezpiecznie i nic cie nie powiino obchodzic. jezdziesz do rzeczoznawcy tam gdzie tamten gostek ma auto ubezpieczone , tam inspektor robi wycene i oddajesz auto do naprawy. i sa 2 metody. ryczaltowa lub kosztorysowa.

dla mnie ryczaltowa byla korzystniejsza - tyle ze kase dostajesz srednio po 30 dniach od dnia zgloszenia , przekazem lub na konto bankowe.

reszte dopytaj sie w warsztacie w ktorym bedziesz naprawial swoja BECIE

Opublikowano
Chodzi mi o to, że obecnie mam 2 OC, a na czym polega ta druga metoda "kosztorysowa" ? Ta ryczałtowa tzn. że najpeirw ja sam wykładam sianko na naprawę a dopiero później dostaje je z powrotem i czy dostanę 100% zwrotu kosztów czy będe jeszcze "w plecy"? Bo słyszałem że jak samochód ma więcej niż 10 lat to nie zwrócą mi całej kasy za części z serwisu, a drzwi w serwisie do E30 kosztują 1600zł!!! :shock:
Opublikowano
a ile kosztuja z auta z rozbiorki?100zl?pomysl logicznie kto do starego auta bedzie kupowal nowki drzwi...no chyba ze to super ekstra kolekcjonerski egzemplarz modelu e30...
Opublikowano
Chodzi mi o to, że obecnie mam 2 OC, a na czym polega ta druga metoda "kosztorysowa" ? Ta ryczałtowa tzn. że najpeirw ja sam wykładam sianko na naprawę a dopiero później dostaje je z powrotem i czy dostanę 100% zwrotu kosztów czy będe jeszcze "w plecy"? Bo słyszałem że jak samochód ma więcej niż 10 lat to nie zwrócą mi całej kasy za części z serwisu, a drzwi w serwisie do E30 kosztują 1600zł!!! :shock:

2 ubezpieczenia OC sa niezgodne z polskim prawem. Jako ze ubezpieczyles sie w innym towarzystwie a obowiazujace ubezpieczenie starego wlasciciela nie dotyczy juz w sumie auta bo zostalo sprzedane to na pewno w razie stluczki z Twojej winy to ubezpieczalnia poprzedniego wlasciciela wyprze sie na 100% w literze prawa. Druga sprawa ze to w Ciebie uderzono nie z Twojej winy wiec nawet sprawa 2 Twoich ubezpieczen nie ma tu zadnego znaczenia bo za szkody bedzie placic ubezpieczalnia winowajcy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kr_520_s jeżeli nie wypowiesz umowy OC zawartej przez poprzedniego właściciela to będziesz płacił 2 razy za OC!! Masz na to 30 dni i powinieneś zostać o tym poinformowany przy zawieraniu nowej umowy OC. Inna sprawa, że nawet jak będziesz miał 5 AC to i tak szkodę zlikwiduje jedna firma a nie wszyskie !!
Opublikowano

Jezeli prog jest naruszony to bedzie raczej trudno poskladac samochod tak aby nie bylo widoczmnych sladow po stluczce;/

Sam wiem bo zajmuje sie blacharka troche:)

Opublikowano
Jeżeli poszedł próg, to będziesz miał szkodę całkowitą. Czyli dostaniesz wartość samochodu pomniejszoną o pozostałości, które Ci pozostaną. Czyli tak ok. 50% wartości rynkowej autka. W Niemczech takich samochodów się nie remontuje, dostają opis tzw. totalschaden i są sprzedawane - najczęsciej na wschód. Lub wędrują na zlomowiec.
Opublikowano
Jeżeli poszedł próg, to będziesz miał szkodę całkowitą. Czyli dostaniesz wartość samochodu pomniejszoną o pozostałości, które Ci pozostaną. Czyli tak ok. 50% wartości rynkowej autka. W Niemczech takich samochodów się nie remontuje, dostają opis tzw. totalschaden i są sprzedawane - najczęsciej na wschód. Lub wędrują na zlomowiec.

Majowy:

Z tym progiem to jak na razie tylko moja taka wstępna ocena, bo w sumie jest taki "wygięty", w każdym bądź razie tak mi się wydaje :| no ale zobaczymy jak oceni to likwidator szkód... okaże sie na dniach...

Opublikowano
Mi ostatnio babka połamała zderzak, grill i listwy ochronne. Kwote odszkodowania obliczono na 580zł. Sam nie wiem czy to dużo, czy mało. Auto jeździ jak kiedyś, ale zostało trochę oszpecone. :cry:
Opublikowano

Kolega miał podobną, dość powazną stłuczke e30 (wykonał obrót o 180 stopni), walnęła go w bok od kierowcy nubira, z tym że centralnie, w jedne i drugie drzwi. Próg dostał konkretnie, słupek środkowy zrobił minimalną fałde na dachu... Ubezpieczalnia stwierdziła szkode całkowitą. Z odszkodowania starczyło spokojnie kasy na naprawe i jeszcze sporo zostało :D Nie ma żadnych śladów naprawy, chyba że ktoś dobrze obeznany w temacie wnikliwie by się przyglądał.

Oczywiście żadnych problemów zprowadzeniem nie ma, beemka to nie fiat :naughty:

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano
...2 ubezpieczenia OC sa niezgodne z polskim prawem.

Polskie prawo nic nie mówi w tym zakresie. :mad2:

Jak wybierdalem ubezpiecznie nowe OC i mialem polroczna przerwe to babka mi powiedziala ze to jest niezgodne z prawem i moge miec do 5 tys kary jezeli sie zorientuja...( na szczescie nikt do dzisiaj sie nie zglosil ) ale wydaje mi sie ze chyba jest jakies prawo odnosnie zawierania ubezpieczen od odpowiedzialnosci cywilnej

Opublikowano
...2 ubezpieczenia OC sa niezgodne z polskim prawem.

Polskie prawo nic nie mówi w tym zakresie. :mad2:

Jak wybierdalem ubezpiecznie nowe OC i mialem polroczna przerwe to babka mi powiedziala ze to jest niezgodne z prawem i moge miec do 5 tys kary jezeli sie zorientuja...( na szczescie nikt do dzisiaj sie nie zglosil ) ale wydaje mi sie ze chyba jest jakies prawo odnosnie zawierania ubezpieczen od odpowiedzialnosci cywilnej

Posiadanie równolegle lub zachodzących na siebie 2 lub więcej polis OC (tylko po co) to nie to samo co brak OC lub przerwa w OC przy posadanym zarejestrowanym pojeździe - czytaj dokładnie outline. Innymi słowy:

- Pani miała rację;

- prawo nie zabrania posiadania 2 lub więcej polis OC - tylko po co :modlitwa:

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

a tu gram: http://s1.metaldamage.pl/c.php?uid=227838

Opublikowano
Mi ostatnio babka połamała zderzak, grill i listwy ochronne. Kwote odszkodowania obliczono na 580zł. Sam nie wiem czy to dużo, czy mało. Auto jeździ jak kiedyś, ale zostało trochę oszpecone. :cry:

Dostales bardzo malo!! Ja mialem stluczke w zeszlym roku, ale wtedy mialem jeszcze Cinquecento Sporting '96 Gosciu na skrzyzowaniu udezyli mi w tyl i mialem lekko pekniety zderzak i male otarcia z tabliczki rejestracyjnej. Dostalem za to z ubezpieczalni "Tryg" 700zl. Naprawa kosztowala niecale 200zl.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Wydaję mi się, że dlatego taka suma, bo auto jest z 1993 roku. Ciekawe jakie koszty będe musiał ponieść, żeby to doprowadzić do porządku. Nowy zderzak, dwie listewki plastykowe, plus grill i malowanie wszystkiego.