Skocz do zawartości

m47n kontrolka ciśnienia oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj po zapaleniu auta zaświeciła mi się kontrolka ciśnienia oleju, silnik dosyć twardo pracował zgasiłem go włączyłem ponownie chwile jeszcze świeciła i zgasła, po tym zaczął pracować normalnie.

Już kiedyś mi sie to zdarzyło że np zaświeciła się na parę sekund zaczął gorzej pracować i potem zgasła i normalnie, ostatnio w drodze też na chwilę dosłownie mrugnęła.

Teraz pytanie od czego zacząć ? Bo to wychodzi na za małe ciśnienie oleju na moje. Czy to pompa oleju ?

Z góry dziękuję :)

Opublikowano

Podejrzewam panewki jeśli lub pompę jeśli się świeci tylko na wolnych obrotach.. ale to info, że coś zaraz niedobrego może się stać.

Serwis 100%.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dla pewności kontrolka koloru czerwonego?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Dla pewności kontrolka koloru czerwonego?

Czerwonego, i głośniejsza praca przez jakiś czas.

Opublikowano
  • Autor
Podejrzewam panewki jeśli lub pompę jeśli się świeci tylko na wolnych obrotach.. ale to info, że coś zaraz niedobrego może się stać.

Serwis 100%.

Panewki na wale korbowym ?

Opublikowano

trzeba zmierzyć ciśnienie oleju i tyle. Tanio i tak nie będzie już wiemy :)

absolutnie nie możesz jeździć autem.

szukam
Opublikowano
  • Autor
trzeba zmierzyć ciśnienie oleju i tyle. Tanio i tak nie będzie już wiemy :)

absolutnie nie możesz jeździć autem.

Panewki na wale dostały popalić te główne i te od tłoków, czym to mogło być spowodowane ? Olej i wszystko zmieniałem regularnie.

Opublikowano

zatkanym smokiem pompy np.

ogólnie radziłbym zajrzeć tam na dół silnika co tam się dzieje, może masz szlam jakiś i zatyka pompę. Ogólnie warto odkręcić miske, skontrolować pompę, przed tym zmierzyć również cisnienie oleju jakie powinno być i jakie podaje pompa, potem jak już miskę zdejmiesz to warto obejrzeć panewki, jak wyglądają dobrze to można jeździć pod warunkiem wyczyszczenia wszystkiego i skontrolowania, jak słabe to warto zmienić.

szukam
Opublikowano
  • Autor
zatkanym smokiem pompy np.

ogólnie radziłbym zajrzeć tam na dół silnika co tam się dzieje, może masz szlam jakiś i zatyka pompę. Ogólnie warto odkręcić miske, skontrolować pompę, przed tym zmierzyć również cisnienie oleju jakie powinno być i jakie podaje pompa, potem jak już miskę zdejmiesz to warto obejrzeć panewki, jak wyglądają dobrze to można jeździć pod warunkiem wyczyszczenia wszystkiego i skontrolowania, jak słabe to warto zmienić.

Juz tam zaglądałem panewki dostaly popalić i czopy na wale korbowym, mechanik mowi ze bez sensu to składać, dajac nawet nowe panewki , dotra sie wtedy do walu który i tak jest wytarty i będzie to samo. Mysle nad zakupem drugiego slupka. Ciśnienie miał ostatnio 1 bar na wolnych obrotach.

Opublikowano
no to już jak wolisz, pełno masz tych silników na rynku. Albo remont ze szlifem albo kup goły słupek i przekładka. Tylko spróbuj jakoś tak kupić żeby był w porządnym stanie, najlepiej z demontażem miski przy kupnie. Bo tak to można tez kota w worku kupić.
szukam
Opublikowano
  • Autor
no to już jak wolisz, pełno masz tych silników na rynku. Albo remont ze szlifem albo kup goły słupek i przekładka. Tylko spróbuj jakoś tak kupić żeby był w porządnym stanie, najlepiej z demontażem miski przy kupnie. Bo tak to można tez kota w worku kupić.

Ok, dzięki

Opublikowano
  • Autor

Swoją drogą jakie powinno być prawidłowe ciśnienie oleju na wolnych obrotach a jakie na wyższych.

W poniedziałek wkładam inny słupek i chcę od razu pomierzyć.

Opublikowano

min. 0,5bar na wolnych obrotach

3,7 - 4,7bar przy 4tyś. obr.

dla przykładu moje moje M47 przy nagrzanym silniku:

na wolnych - 1,4bar

przy 4tyś - 4,4bar

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200