Skocz do zawartości

540 - wielki problem - siwy dym z wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Kupiłem niedawno nowe autko E39 540i 1996 220tys i pojawil sie problem przy zapalaniu z wydechu wydobywa sie oblok siwego dymu...nie zawsze sie tak dzieje ale bardzo czesto gdy auto chwile pochodzi juz nie dymi....
Opublikowano
  • Autor
No własnie po nocy najbardziej dymi ale zdaza sie to rowniez np po 5 sekundowym postoju tzn wyłączeniu i ponownemu właczeniu silnika podczas dluzszej jazdy z ruru niewydobywa sie nic oprocz czystych spalin...
Opublikowano
Wymień profilaktycznie membrame przewietrzania komory korbowej ale zanim to zrobisz napisz jakiego koloru dokładnie jest dym ?
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
mi to wygląda na gumki- uszczelniacze zaworów ale jak mówi Radek sprawdź najpierw membrame
BMW sie nie psuje
Opublikowano

Łatwo sprawdzić czy to dymi przez zużyte uszczelniacze.

Rozgrzany silnik wkręć na obroty, zdejmij nogę z gazu i gdy silnik zejdzie z obrotów gwałtownie dodaj gazu i jeśli wtedy zadymi, to do wymiany masz uszczelniacze. Do zrobienia tej próby potrzebna jest oczywiście druga osoba.

Opublikowano
  • Autor
Hmmm dym ma kolor siwy czasem prawie biały ,dzisiaj np odpaliłem go kopcil jak cholera rowniez podczas jazdy ,pozniej stał ok 7 godz odpalilem go znowu kopcil przez ok 5min ale jak go przegazowalem 2-3 razy do odciecia to po chwili ustalo i juz nawet po ponownym przegazowaniu sie nie pojawilo...
Opublikowano
  • Autor
A jaki jest orientacyjny koszt jeżeli byłby to uszczelniacze zaworowe ,a jaki jeżeli membrana???pzdr
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Myślę że jesteś przewrażliwiony :) bez urazy oczywiście :) teraz zrobiło się wilgotniej i trochę chłodniej i to normalne że samochód kopci, własnie beemki tak mają zwłaszcza z dużymi silnikami, ja mam 2.5 i dzisiaj też kopciła czyli popostu leciała para wodna :) więc myślę że nie masz się co martwić, ale na wszelki wypadek kontroluj dokładnie poziom oleju i płynu w chłodnicy zawsze najlpiej rano jak silnik jest zimny, jeśli zacznie czegoś ubywać to wtedy trzeba zacząć szukać przyczyny :)
Opublikowano
  • Autor
Heh napewno nie jestem przewrazliwiony bo na poczatku ten dym ma kolor siwo-niebieski i ma charakterystyczny zapach ..
Opublikowano
  • Autor
Byłem na badaniu komputera i sie okazało ze obydwie sondy lambda nie chodza i dodatkowo 5 cylinder jest nagminnie wyłączany ,jakies pomysły czy to dymienie moze byc od tego???aaa samochod sprawdzalem u Mikołajczaka na Strzeszyńskiej w Poznaniu ,opłaca sie im zostawic auto?
Opublikowano

ja mam e38 3.5l i w ogole nie kopci, zero jakiegokolwiek dymka

wiec to chyba nie jest tak ze duze bmw kopca

jednie w zimie u mnie widac pare

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Biały dym o którym mówisz często pojawia sie także przy nadmiernie podkręconym programie Chiptuningowym.

Najlepiej sprawdź co masz wgrane w komputerze.

Serwis tego nie sprawdzi lub zrób teletransmisję nowego softu do komputera

Opublikowano
Będe dzisiaj w Poznaniu jak chcesz to zerkne ci co to jest :mrgreen:
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
  • Autor
a do której bedziesz w Poznaniu???