Skocz do zawartości

[E60 M47N2] nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Auto E60, 2006 rok, silnik 2.0d M47TU2. Wszystko było ok, przejechałem autem kilkadziesiąt km, poszedłem do sklepu, wracam, wciskam sprzęgło i przycisk start - brak reakcji. Pojawił się jedynie błąd "brake light control failure" w idrive i świeci się na żółto wykrzyknik na liczniku. Kierownica zablokowana. Idrive, światła - działa, pamięta wszystkie dane itp. Czekałem 2 godziny i nic nie wskórałem. Musiałem zostawić auto, jutro spróbuję je odpalić. Co mogło spowodować takie objawy? Raz miałem już podobną przygodę. Też nie kręcił rozrusznik, pojawił się dziwny błąd, jednak po 5 minutach auto normalnie odpaliło, błąd zgasł i był spokój przez długi czas.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Automat tak?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj udało się odpalić samochód bez żadnej ingerencji. Rozrusznik kręcił dość słabo, ale odpalił. Pojawił się błąd dotyczący akumulatora "increased battery discharge", a przed tym żółta ikonka samochodu na podnośniku. Normalnie wróciłem, zgasiłem auto. Kolejne odpalenia przebiegają normalnie, błędy zniknęły. Olać czy szukać przyczyny?
Opublikowano

Wymieniaj akumulator bo za chwile w ogóle nie odpalisz i będzie sypać błędami z różnych sterowników.

Długo masz aktualny aku?

Opublikowano
  • Autor
Trudno mi powiedzieć ile ma czasu, bo kupiłem samochód już z takim aku, ale z pewnością kilka lat już ma za sobą.
Opublikowano
  • Autor

Da się sprawdzić czy jest sprawna nawet, gdy auto teraz nie pokazuje żadnych błędów i normalnie się sprawuje?

Na dniach postaram się wymienić akumulator dla bezpieczeństwa. Obecnie siedzi tam norauto o niezbyt wysokich parametrach, chyba poniżej 80Ah. Mam dostępnego boscha 95Ah. Będzie w porządku? Auto nie jest zbyt doposażone, bliżej mu do golasa niż wypasu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Będzie ok, ale pamiętaj o zmianie jego pojemności w sterowniku oraz o zapisaniu wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdź jakie masz ładowanie z podpięta i z odpiętą klemą IBS. Z podpięta i sprawną klemą powinno być około 15V, jeśli będzie około 14V, to klema do wymiany. To słynna przypadłość E60-tek, która powoduje sporo spustoszenia w elektryce.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Autor
Rozumiem, że mogłem to sprawdzić z poziomu ukrytego menu? Jeśli tak to przy podłączonej klemie wydaje się być wszystko w porządku - 14.8-15.1V. Nie ma stałej wartości, napięcie się zmienia w tym zakresie.
Opublikowano
witam miałem podobny problem.. cały czas błedy, auto na podnośniku rozładowany aku. dobry fachowiec zdiagnozował, regulator napiecia walniety, po wymianie wszystko ok
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przecież wyżej napisał, że napięcie utrzymuje się na poziomie 14,8-15,1V, jeżeli byłby regulator do wymiany to byłyby skoki od 12 do przeszło 17V.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi sie, ze ostatnia sytuacja jak i poprzednia była spowodowana dostaniem sie wody do jakiegos przewodu/elementu. W obu przypadkach były opady deszczu, jechałem po sporych kałużach.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam!