Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Prosił bym o pomoc jakiegos dobrego fachowca co to moze byc dodam iz zostały wymienione wszystkie wtryski na ori!, dwumas nowy , rozrząd ori ! Nie żałuje mu na wymiany . Myslalem ze po wymianie wtryskow przestanie stukac a jednak puka cos :( nie mam juz siły do tego :(

Dodam film:

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziekuje za jakąś sugestię.

Dodam jeszcze ze na zimnym sa bardziej slyszalne a na ciepłym stukot troszke słabnie.

Opublikowano
Jeszcze napisz gdzie ta pompa sie znajduje bo nie mam bladego pojecia i czy odpiac ja na zapalonym czy przed zapaleniem i czy cos sie stanie jak ja odepne? Pytam dlatego ze jestem wlasnie w niemczech i nie chciałbym cos uszkodzic bo musze dojechac jeszcze do Polski hehe :D
Opublikowano
Aha oki dzieki ;) ale tsk sie zastanawiam co to da jak ona musi byc mechanicznie uszkodzona mimo to ze ja odepne ona dalej bedzie pracowac poniewaz jest napedzana pewnie przez jakis wałek ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trochę rzuca tym silnikiem, więc bardziej stawiałbym na koło pasowe, zrób sobie zdjęcie gumy na nim, jeżeli będą pęknięcia to do wymiany, ewentualnie zdejmij pasek i odpal. Oczywiście najpierw sprawdź jak kolega wyżej pisał pompę vakum, ale raczej wtedy jest inny dźwięk. Wtryskiwacze zakodowane po wymianie?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Witam

Mechanik mówił ze wtryski zakodował.

Sprawdze to wszystko po powrocie z niemiec i napisze co i jak. Dziekuje za pomoc!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

podepnę się pod temat. U mnie słychać taki głuchy "miękki" stuk w okolicy pokrywy zaworów.

Filmik co prawda nie mój ale dokładnie słyszę ten sam dźwięk w okolicy pokrywy:

Czy to wtryski (spalanie stukowe - powinien być bardziej metaliczny dzwięk chyba), "zawieszony" popychacz a może jeszcze coś innego..?

Z góry dzięki za podpowiedzi od czego zacząć.

PS

podpiąłem go pod kompa, było sporo błędów ale zdaje się że były spowodowane słabym aku bo po wymianie aku błędów brak.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja obstawiam koło pasowe/tłumik drgań.

Złap ręką i poruszaj, jeśli uda Ci się poruszać do przodu i do tyłu, to masz przyczynę. To częsta przypadłość. Guma może wyglądać dobrze od przodu, ale od strony silnika może być popękana i stąd te dźwięki, które przenoszą się na cały silnik. Dźwięk uszkodzonej pompy vacum jest bardzo metaliczny, jakby ktoś młotkiem walił w jakiś metal i dźwięk jest mocniejszy, gdy odkręcisz korek wlewu oleju. Stukot pompy vacum jest mocniejszy po dodaniu gazu, a jeśli ustaje, to tym bardziej wskazuje na koło pasowe.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Wracając do tematu to koło pasowe dobre zero odchylen sztywne. Po przesluchaniu calego silnika przez słuchawki ten stuk dochodzi z 3 cylindra prawdopodobnie cos z wtryskiem, ale co najlepsze ten wtrysk jest nowy tak jak i reszta ! Mozliwe ze cos jest zle skrecone ? Nieszczelnosc dała by pukanie na wtrysku? Mechanik sugeruje podkladke.

Opublikowano
Może zapowietrzony układ ? Dodam jeszcze dla mnie niepokojąca rzecz na kompie główne ciśnienie na listwie cr skacze od 270 do 340 :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jarzmo wtryskiwacza nie jest dokręcone z odpowiednim momentem to będzie stukać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze jedno jaki moment dokrecenia ma byc?

W starszych silnikach 9nm, tu pewnie tyle samo, ale możesz sprawdzić w tis, albo ktoś potwierdzi. To nie ma związku z samym wtryskiwaczem, jarzmo to osoby element, który mocuje wtryskiwacz.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Samochod jest u mechanika po wymianie podkladki miedzianej dokrecenia jarzma dalej stuka wtrysk. Wtrysk idzie na maszyne , az sie wierzyc nie chce ze nowy wtrysk z aso jest mechanicznie uszkodzony:/
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

sprawdziłem koło pasowe - jest dobre. Rolka nadaje się do wymiany, po rozruchu bez paska stukanie nadal występuje. Zostają wg mnie dwie rzezy, wtryski i popychacze.

Ważna informacja to taka że auto miało wymieniony rozrząd i planowaną głowice i dlatego być może któryś z popychaczy jest zapowietrzony lub zabity brudem. Po świętach sprawdzę wtryski, póki co tylko korekcje.