Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

poczytałem trochę na ten temat i mam kilka pytań.

Mam F30 316D 2015 automat z limiterem i chciałbym doposażyć go w aktywny tempomat stop&go(chyba). Chodzi mi o tempomat z radarem, który sam staje na np w korku i następnie rusza.

Czy doposażał ktoś już tak auto i z jakim kosztem trzeba się liczyć?

Orientujecie się może gdzie w Krakowie robią coś takiego?

Dzięki za info

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego, potrafisz czytać ze zrozumieniem? :) On pytał o aktywny tempomat, a z tym już tak lekko nie jest, chyba że się kupi radar w ASO za 10 tys zł. :)
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, dosc dawno pisales, ale moge ci odpowiedziec.

Moja wersja to f31 316d AUT 2013r. Doposazalem swoja BMKe w ACC, musisz sprawdzic jaki masz ICM i czy ci obsluzy radar ACC jezeli tak to pol biedy jezeli nie to musisz znalezc taki ktory jest dedykowany pod twoj VIN auta koszt w bmw store 4200zl mi udalo sie znalezc na allegro ale szukalem 8 miesiecy na ebay i allegro. Potrzebujesz zmienic multifunkcje, dotego radar dobrze jest jezeli masz kamere KAFAS to wtedy masz ochrone przed pieszym SAFETY cos tam :-) przyciski do wlaczania ACC. Koszt w warsztacie ktory zajmuje sie doposazaniem okolo 2000zl mysle, ja zaplacilem sporo wiecej poniewaz doposazalem jeszcze w asystenty przed opuszczeniem pasa ruchu, oraz utrzymanie pasa ruchu musialem wymienic kierownice.

W sumie wyszlo ponad 5 kola za robocizne. Podsumowujac jezeli jestes maniakiem takich gadzetow jak ja warto sie pobawic :-)

Opublikowano
Trochę Cię skasowali, zwłaszcza ze żadna z tych opcji nie wymaga kodów FSC. Owszem ICM musi być w wersji HI, ale w naszym kraju tak sobie sprawdza się ACC (mało autostrad, a na zwykłych drogach ciagle albo ktoś wyprzedza albo go trzeba wyprzedzić). Funkcje bezpieczeństwa są spoko, ale nie za taka cenę! Tyle kasy za przyciski warte (nawet nowe) kilkaset zł i kodowanie. A wymiana kierownicy? Po co? Wystarczy włożyć do swojej generatorek drgań z modułem (w serwisach aukcyjnych kilkaset zł, pasuje od innych Fxx) i ewentualnie przełączniki pod kierownice jeśli chcemy do tego asystenta zmiany świateł.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Hej

Widziałem że udało ci się doposażyć swoje f31 w ACC. Mam dwa pytania w związku z tym, miałeś zwykły zderzak czy m-pakietowy? Jęśli zwykły to żeby zamontować radar musiałeś go wymieniać? I czy po zamontowaniu trzeba kalibrować system w serwisie?

Opublikowano
Co daje aktywny tempomat? Bo rozumiem, że jest tylko lepsze hamowanie?

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aktywny tempomat utrzymuje stałą odległość w stosunku do pojazdu jadącego przed Tobą.
Opublikowano
Aktywny tempomat utrzymuje stałą odległość w stosunku do pojazdu jadącego przed Tobą.

serio? a gdzie ten sensor jest, czujnik? kupilem zderzak z pdc i moze wyłączyłem go chwilowo?

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W F30 akurat służy do tego radar umieszczony oczywiście z przodu. W prostszych modelach jak np. F48, funkcja ta działa w oparciu o kamerę KAFAS (ta przed lusterkiem), więc nie działa aż tak precyzyjnie jak radar i nie w każdych warunkach pogodowych.
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Doposazalem swoja BMKe w ACC

Kafla, napisz proszę gdzie i kto robił Ci tą usługę :roll:

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Gdybym tak zastanawial sie nad doposazeniem. W jaki sposob moge sprawdzic co juz mam a co musze dokupic? I moze pytanie - co dokladnie potrzebuje miec w wyposazeniu zeby doposazyc ten system? Np, radar, wiazki, przyciski, modul itp? :)
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy mogę zastosować moduł ICM dla aktywnego tempomatu i adaptacyjnego zawieszenia pomimo tego, że nie mam takiego zawieszenia?

Po numerach z realOEM moduł pasuje, ale brak w/w zawieszenia w aucie. Czy można je po prostu wyłączyć z poziomu kodowania?