Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem. Po wymianie MASKA(oryginalnego upaliło zbyt wysokie napięcie) w BMW e60 i zakodowaniu go do wyposażenia nie działają subwoofery pod fortelami. Mam nagłośnienie Hi Fi i wymieniłem ten wzmacniacz z tyłu w bagażniku ale nie pomogło. Jaka może być przyczyna ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakiego MASKA ? zmieniłeś ?

Jaki masz wzmacniacz -mały czy durzy ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Taka sytuacja jest gdy zmienia się z CCC na CICa .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 1 rok później...
Opublikowano

Problem jest rozwiązany w ten sposób: Kolega w poście wyżej ma racje i tam zacząłem. Z jakiegoś powodu nie mogłem zakodować nagłośnienia hi-fi i to kupiłem 2 jednostki MASK i niestety się nie udało pytanie dlaczego?(oddałem jedno jako wadliwe i przysłano mi drugie). Cała jednostkę zakodowałem do wyposażenia bez problemu tylko nieszczęsne nagłośnienie. Zawołałem nawet speca elektronika wziął 150 złotych i powiedział, że sorry nie pomoże coś jest zepsute :D Uwielbiam elektroników niektórych :P Zrobiłem tak jak każą przy zmianie na CIC, czyli wypiąłem z kostki kable od subwooferów, które idą do wzmacniacza i podpiąłem pod tylne głośniki bo w nagłośnieniu hi-fi przednie robią za średniotonowe i nie ma basu w ogóle. Byłem mile zaskoczony bo zagrało, a elektronik powiedział, że nie ma opcji żeby to grało bo sygnał idzie wysoki i nie zaskoczy i radził żeby ciągnąć kable z maska do subów(sic!). Na moje szczęście zaskoczyło. Jednakże nagłośnienie nie przypominało tego zanim mi się tamten MASK upalił:(

Zrobiłem tak wziąłem NCS wykodowałem S676 i automatycznie zakodowało mi na stereo , grało podobnie tyle, że bas wrócił do przednich głośników. Zrobiłem genialną rzecz, podpiąłem suby pod przednie głośniki i głębia basu wróciła i nawet powiem, że przy pewnych piosenkach gra lepiej niż hi-fi. Może komuś to pomoże, bo przy zakodowaniu na hi-fi i podpięcie pod tylne głośniki i przy zakodowaniu na stereo przy podpięciu pod tylne głośniki gra bas w subach dość drętwo. Polecam podpięcie pod przednie głośniki + zakodowanie na stereo i pobawienie się faderem bo jest troszkę mocny bas. Pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

witam

czytałem trochę i na każdej stronie piszą różnie a nie ma kompletnej instrukcji krok po kroku, zapytam tu możne coś się wyjaśni :)

posiadam navi business ( MASK ) bez zmieniarki, głośniki standard ( stereo )

kupiłem już wszystkie głośniki od wersji Hi-fi i ori. mały wzmacniacz,

teraz tak wymieniam wszystkie głosniki na te hi-fi , ciągnę zasilanie i wzbudzenie z radia , ( jest gdzieś foto kostki albo nr pinu do wzbudzenia ? ) ,

przekodowuje jednostkę ( MASK ) co zmienić na co ? czy tylko wystarczy dodać FA , dodaje FA ( co dodać ) ?

kable od głośników ciągnę do wzmacniacza i z niego pod głośniki ( ale czy nie idzie tam sygnał HI ? czy potrzebny jest konwerter ? czy po przekodowaniu sygnał sie zmieni na LO ? ) ,

to samo się tyczy głośników tylnych bo podobno tylne głośniki w półce tez idą przez wzmacniacz, ale nie wiem czy to jest prawdą bo info na ten temat nie widziałem, a nie mam jeszcze go w ręku

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e60-530d-lim/wiring-functional-info/body/audio-video-telephone-navigation-most-combination/sound-output/hifi-loudspeaker-system/ugOiakS

Dodajesz FA $676

MASK kodujesz pustym MAN.

Przewody od radia puszczasz do wzmacniacza < z małej kostki >

Wzmacniacz zasila TYLKO suby. Puszczasz do nich przewody 2,5mm2

Gra.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W razie problemów wal PW bo przerabiałem to u siebie i mam jeden patent ułatwiający zadanie.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

głośniki wymienione wzmacniacz podłączony FA dokodowane , MASK zakodowany pustym man , ale gra praktycznie bez różnicy ;/ wzmacniacz sprawny , polaryzacja zgodnie ( próbowałem też różnych kombinacji ) ,

i najlepsze jest to ze w porównaniu z CCC wersja głośników zwykłe stereo , moje Hifi to lipa , a głośniki pod siedzeniami były identyczne jak u mnie przed wymianą, wygląda to tak jakby głośniki były za duże albo wzmacniacz za słaby ( wzmacniacz miałem tez zapasowy i podmieniałem z takim samym efektem )

zastanawiam sie nad podmienieniem głośników pod siedzeniami na te od systemu standard , chociaż te były 4 ohm , albo na krótko podpiąć pod wejście na wzmacniacz jakiś sygnał tylko skąd ? moze z jakiegoś MP3 ?

Kondzior1995 miałeś chyba podobny problem , podałeś pełny sygnał z głośników na wejscie ??? czy po jakimś konwerterze ?

Opublikowano

Panowie polecam założyć suby audio system x200evo pod fotele w pierwszej kolejności i już jest ogień

Coolpw możesz kupić wzmacniacz któremu możesz podać high voltage na wejscie

Opublikowano

oglądałem te zestawy głośników ale to trochę sporo kasy , a chciałem pozostać przy originale , i dlatego kupiłem zestaw hi fi ze wzmacniaczem , tylko ze całość gra identycznie jak przed zmianą , suby po wzmacniaczu grają jak te gorsze bez wzmaka , ale lepiej jak kupiłem zestaw za 500zł i nie słyszę żadnej różnicy ( a powinna być ogromna z tego co piszą wszyscy ) niż za 2000 zł i mieć to samo ,

wiem ze na navi buisness nic nie pociągnie , ale myślałem ze ori wzmacniacz podłączony jak trzeba załatwi problem basu , ale nie widze sensu tego wzmacniacza bo wszystko gra tak samo , wzmacniacz wymieniony na kolejny ( były sugestie ze to wzmacniacz )i jest identycznie , mysle ze problem jest w samy radiu podaje zbyt niski sygnał na wyjscie ,

jak pisałem wcześniej w innej e60 audio gra bez porównania lepiej niz u mnie , bass nie jest na max a gra to pięknie , byłem pewny ze tam siedzi zestaw hi fi , i dlatego kupiłem , co sie puzniej okazało , nie ma tam wzmacniacza a głośniki są te z białą naklejką , różnica jest tylko taka ze tam siedzi profesionall a u mnie buisness i tu jest chyba pies pogrzebany

podłączyłem dziś na wejscie wzmacniacza MP3 , suby ledwo grały

załatwie konwerter HI Lo z regulacją i podłącze pod sygnał głosnikowy , jak to nie wyjdzie to podłącze bezpośrednio pod głośnik