Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam taki trochę dylemat jaki olej wybrać do tego silnika.

Ma prawie 200 kkm przebiegu i jeździł podobno na Mobil 1 (nie wiem na jakiej odmianie)

chciałem wymienić na któryś z tych-

Top Tec 4200 5W-30 LM 3715 4L LIQUI MOLY

Millers Oils EE Longlife 04 5w30 5L

MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30

CASTROL EDGE TITANIUM FST 5W/30 C3

OLEJ MOTUL 8100 X-CLEAN EFE 5W30

W e90 miałem motula (bez EFE) ale słyszałem że jest coraz gorszej jakości.

Podpowiedzcie co jest warte wyboru z tych olei.

Dzięki.

Edytowane przez bogdan7108
Opublikowano
Kiedyś wierzyłem w Millers EE Longlife 5w30 BMW LL04 ale posprawdzalem i nie widze sensu placic tyle. Teraz leje shell helix ect 5w30 bmw ll04 - nie widze roznicy w pracy silnika a cena o polowe nizsza
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mój Mechanik, który naprawdę zna się na autach

a do Klienta podchodzi bardzo indywidualnie,

to do codziennej jazdy (głównie miejskiej / rzadziej trasy)

- jednak wlewa Motul (nikt nie umie odpowiednio zaargumentować, czemu niby "pogorszyła się jego jakość")

- nie wlewa CASTROL :mlotek:

- podkreśla po stokroć, że ma to być wymiana co 10 000 - 12 000 km :cool2:

Edytowane przez JayZet

---

JayZet®

---

Opublikowano

motul od kilku lat rozlewany jest w CHINACH i nie jest już to olej w pełni syntetyczny (mimo ze na opakowaniu tak może pisać).

Aktualnie warto lać oleje:

Millerss EE Longlife

RAVENOL

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znowu moj tez „niby zaufany” mechanik wyznaje zasadę ze jeśli trzyma się zasady wymiany co 10K to i Castrol jest w zupełności wystarczający.

Reasumując uznaje wyższość częstości wymiany nad jakością oleju :)

Opublikowano

Dokładnie!

Sam kiedyś miałem bzika na punkcie oleju, Millersa nawet kiedyś z nudów badaliśmy na hamowni :D bo niby taki super. Nigdy nie zauważyłem różnicy w pracy silnika czy kulturze. Każdy markowy olej będzie dobry jeśli ma parametry zalecane przez producenta. I każdy olej zmieniany co 10-15 kkm będzie lepszy niż najlepszy olej zmieniany co 30-35 kkm. Zwłaszcza przy jeździe po mieście i jak lubi się pojechać czasem szybciej.

I jeszcze jedna mądrość olejowa, warto tak celować z wymianą aby wypadała przed zimą, wtedy warunki pracy dla silnika są najtrudniejsze i warto żeby miał świeży olej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie!

Sam kiedyś miałem bzika na punkcie oleju, Millersa nawet kiedyś z nudów badaliśmy na hamowni :D bo niby taki super. Nigdy nie zauważyłem różnicy w pracy silnika czy kulturze. Każdy markowy olej będzie dobry jeśli ma parametry zalecane przez producenta. I każdy olej zmieniany co 10-15 kkm będzie lepszy niż najlepszy olej zmieniany co 30-35 kkm. Zwłaszcza przy jeździe po mieście i jak lubi się pojechać czasem szybciej.

I jeszcze jedna mądrość olejowa, warto tak celować z wymianą aby wypadała przed zimą, wtedy warunki pracy dla silnika są najtrudniejsze i warto żeby miał świeży olej.

Tak jest :cool2: