Skocz do zawartości

Brak funkcji czasowej wycieraczek e91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam małą akcję nie mam trybu czasowego wycieraczek. Jak stoję w miejscu działają normalnie jak ruszę wycieraczki chodzą cały czas i nie działa czasowka . Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać problemu. Dzieki
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Masz czujnik deszczu? Wygląda jakby z nim był problem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jesli posiadasz czujnik deszczu to czasowych wycieraczek niema. Czujnik sam sobie dobiera jak mocno pada i z jaka predkościa jedziesz. Na manetce masz taka wajche mała którą ustawiasz czułość/prędkość wycieraczek tzn czujnika
Opublikowano
tak jak wyżej kolega pisze, + sprawdź jak wycieraczki Ci zbierają, jak są już słabe gumy i nie zbierają równo będą chodzić cały czas po wymianie wycieraczek problem powinien zniknąć, przynajmniej u mnie tak było :wink:
Opublikowano
  • Autor
Mam czujnik deszczu automatyczne wycieraczki które działają jak należy. Miałem kiedyś czasówki normalnie a w manetce tym suwakiem ustawiałem przerwy. Teraz nie mam czasowej, są tylko w chwili jak auto stoi w miejscu i suwakiem reguluje prędkość. Jak tylko ruszę to wycieraczki chodzą bez przerwy i czasowka nie działa.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam czujnik deszczu automatyczne wycieraczki które działają jak należy. Miałem kiedyś czasówki normalnie a w manetce tym suwakiem ustawiałem przerwy. Teraz nie mam czasowej, są tylko w chwili jak auto stoi w miejscu i suwakiem reguluje prędkość. Jak tylko ruszę to wycieraczki chodzą bez przerwy i czasowka nie działa.

Widocznie czujnik jest na szybie źle zamontowany lub się odkleja.

Jak.masz automatyczne wycieraczki to nie masz czasówek

Opublikowano
  • Autor
A nie tak dawno miałem to juz mam nie mieć ?
Opublikowano
u mnie też nie działały po zakupie - trzeba było skalibrować czujnik - np. Inpa. Po aktywacji czujnika deszczu działają perfekcyjnie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wydaje Ci się.

Pokrętło reguluje czułość.

Chyba że ktoś Ci coś kodował i namieszał

Opublikowano

Wydaje Ci się.

Pokrętło reguluje czułość.

Chyba że ktoś Ci coś kodował i namieszał

nie, czasówki działają na postoju, automat z czujnikiem w czasie jazdy
Opublikowano
Mam tak jak Ty kolego. Kumpel w e70 taż tak ma.
Opublikowano
  • Autor
Może i faktycznie tak ma być jak jest teraz. Niech i tak będzie.
Opublikowano
U mnie z kolei na auto stawały jak tylko ruszyłem samochodem. Jak się zatrzymałem działały na czasówce. Weź skalibruj ten czujnik - po iluś latach, może po wymianie szyby z czasem się to rozjeżdża. Jak pisałem u mnie działają teraz idealnie - przewaga nad czasówką jest jak coś chlapnie na szybę z naprzeciwka
  • 4 lata później...
Opublikowano
U mnie z kolei na auto stawały jak tylko ruszyłem samochodem. Jak się zatrzymałem działały na czasówce. Weź skalibruj ten czujnik - po iluś latach, może po wymianie szyby z czasem się to rozjeżdża. Jak pisałem u mnie działają teraz idealnie - przewaga nad czasówką jest jak coś chlapnie na szybę z naprzeciwka

A jak skalibrować ten czujnik, bo u mnie też średnio to działa? :cry:

Opublikowano

@Karol Yamaha FJR

ISTA: https://www.youtube.com/watch?v=jRh09NevWJg
INPA: https://www.youtube.com/watch?v=pEjusCYawEY

Dodatkowo ktoś wspominał o możliwości przeprogramowania wycieraczek z czujnika na klasyczny interwał czasowy, ale nie pamiętam szczegółów

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A jak skalibrować ten czujnik, bo u mnie też średnio to działa? :cry:

Ja robiłem apką na telefon bimmer-tool Expert. Wydawało mi sie że przed dzialał dobrze, jednak po kalibracji dopiero jest bardzo dobrze. ISTA pewnoe też ma te opcje.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Remote Start w autach EU oraz USA benzynowych z BDC3.