Skocz do zawartości

keyless, moduł(y?) passive go - gdzie w E61 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E61 2009r kombi.

"bezkluczykowość" znaczy keyless - kiedyś działało ok, wystarczyło że np. żona miała kluczyk w torebce (powiedzmy - w zależności od pogody, śniegu na klamkach itp), ale obecnie działa tylko gdy kluczyk mam w ręce i łapię za klamkę kierowcy lub pasażera.

Na tylne drzwi - nie działa, w sensie nie reaguje.

(co najgrosze) - z tyłu, przy próbie otwierania klapy lub podnoszonej szyby na klapie - też nie łapie, a to na 100% działało ok. Nic nie było z autem z tyłu robione (może poza prawymi tylnymi drzwiami, naprawa lakiernicza z pół roku temu). Błędów brak. W kluczykach baterie CR2032 (miały 2.95-3.00v) wymieniłem na nowe (3.20v) ale nic to nie zmieniło - oba komplety kluczy zachowują się tak samo.

Równocześnie "normalnie" w sensie naciskając guzik na kluczyku-pilocie auto otwiera/zamyka się bez problemu ze sporej odległości.

Gdzie szukać problemu, co mogło pójść źle? Gdzie jest odbiornik (odbiorniki?) do keyless, nazywa się to passive go, i to to chyba nie to samo co diversity receiver w owiewce nad szybą klapy?

Znalazłem tylko coś takiego - ale ani to do kombi/touring, ani nie pokazuje zbyt dobrze gdzie to może być zlokalizowane http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=PX92-EUR-11_2005_E61N_BMW_535d&diagId=61_2000#61359134707

Opublikowano

Obejrzyj to

https://www.bimmerfest.com/forums/attachment.php?attachmentid=553619&d=1457278516

Problemem z tyłu jest woda cieknąca z nieszczelnych uszczelek przy oknach w drzwiach, a z tyłu masz antenę pod zderzakiem ktora też czasem odmawia współpracy. Sam też to przerabiam - dodatkowo klamka z tyłu po zalaniu potrafi zwiększać pobór prądu objawiający się komunikatem High battery discharge na desce po zostawieniu auta na dłużej.

• 7 lat później...