Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No bo tak jest, panowie z bmw określili w DDE że teoretyczna żywotność to 250k i taką przybliżoną wartość odlicza

Tak to wygląda u mnie, dpf nie ruszany nigdy, przebieg realny

9Iz6zIG.png

Parametry dpfa jak widać bardzo dobre a za 17k niby "każą" mi go wymienić

Jakie przebiegi dzienne robisz kolego? U mnie w X1 wymienilem czujnik różnicy ciśnien a nadal mam dziwne wskazania. Tzn podczas jazdy sadza na przemian rośnie i maleje. Wypala też jakoś często. Błędów brak..

Sprzedam:
Opublikowano
No bo tak jest, panowie z bmw określili w DDE że teoretyczna żywotność to 250k i taką przybliżoną wartość odlicza

https://i.imgur.com/9Iz6zIG.png

Masz to auto od nowości? Moim zdaniem na 100% DPF musiał być resetowany bo 7g popiołu w 11 letnim dieslu nie jest możliwe. Ewentualnie uszkodzone czujniki.

250 tys dla DPFa też się nie zgadza bo u ciebie 215+18=233

Opublikowano

Jakie przebiegi dzienne robisz kolego? U mnie w X1 wymienilem czujnik różnicy ciśnien a nadal mam dziwne wskazania. Tzn podczas jazdy sadza na przemian rośnie i maleje. Wypala też jakoś często. Błędów brak..

No właśnie mam to samo i chciałem się pytać jak mi osiągnie sadze powyżej 7g to mi samo rośnie szybko i spada za jakiś czas do wartości podobnej jak była przed szybkim przyrostem

Przy jakiej wartości zazwyczaj ci wypala twoja X1 ?? U mnie zauważyłem około 11-13 g sadzy

Moje X1 jest od pierwszego właściciela ( księgowej salonu BMW) przebieg orginalny 160 tyś mam popiołu 40g a do wymiany DPF podaje mi 91 tys km więc wszystko się zgadza matematycznie

Ps. Każdy co dostał kod od Pawła proszę o zostawienie 5 gwiazdek w Google Play i stosowny komentarz

Dziękuję

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ps. Każdy co dostał kod od Pawła proszę o zostawienie 5 gwiazdek w Google Play i stosowny komentarz

Dziękuję

Szkoda że o takich rzeczach trzeba przypominać:(

Kod rabatowy powinien być po oddaniu opinni i gwiazdek :D

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

9Iz6zIG.png

Sprawa jest tego typu, że to auto użytkuję przez jeden tydzień co 4-5 tygodni, jednak jest to bardzo intensywna jazda, krótsze 20-100km trasy jak i dalsze podróże ekspresówkami 300-400km, ogólnie to auto prawie nie stygnie przez ten tydzień. Przez pozostały czas autem "opiekuje" się ojciec: czyli sporadycznie 20-100km, czasem po zakupy kilka km.

https://i.imgur.com/9Iz6zIG.png

Masz to auto od nowości? Moim zdaniem na 100% DPF musiał być resetowany bo 7g popiołu w 11 letnim dieslu nie jest możliwe. Ewentualnie uszkodzone czujniki.

250 tys dla DPFa też się nie zgadza bo u ciebie 215+18=233

Auto mam rok, sprowadziłem je osobiście z niemiec, potwierdzona historia, przed zakupem gruntownie przetrzepane. Stan auta i wszystkie znaki na niebie wskazują, że nic nie kombinowane i ruszane, wszystkie części które przez ten rok były wymieniane/demontowane były z datą 2005r. Klapki w kolektorze po 200k były bez luzów i wycieków a też fabryka. Generalnie auto chodzi jak zegareczek pomyślałem że serio ten dpf ma tak mało popiołu, chociaż też wydawało mi się to dziwne porownując z innymi zdjęciami z tego tematu, tym bardziej że auto jeździło jakiś czas (nie wiem jaki) z niesprawnymi termostatami. Co do tego 250k to chodziło o "około 250k" mają na to pewnie wpływ odczyty z czujników, więc 233k zgadza sie z tym "około 250k)

Apkę testowałem tylko raz, na święta będzie więcej czasu to poobserwuję dokładnie parametry i procedurę wypalania, to coś więcej będę w stanie powiedzieć

Opublikowano

No właśnie mam to samo i chciałem się pytać jak mi osiągnie sadze powyżej 7g to mi samo rośnie szybko i spada za jakiś czas do wartości podobnej jak była przed szybkim przyrostem

Przy jakiej wartości zazwyczaj ci wypala twoja X1 ?? U mnie zauważyłem około 11-13 g sadzy

Moje X1 jest od pierwszego właściciela ( księgowej salonu BMW) przebieg orginalny 160 tyś mam popiołu 40g a do wymiany DPF podaje mi 91 tys km więc wszystko się zgadza matematycznie

Dziękuję

u mnie zaczyna wypalać jak sadza dojedzie do około 30 gr czasem wypala bez pokazania reg akt, sadza spadnie od 4g i tyle a jak wypala dpf tez około 30 gr sadzy spada do 0 g sadza i koniec wypalania i widać w aplikacji, że było wypalanie

Opublikowano
Dobra co ile mniej wiecej km zalacza sie wypalanie? Ile macie popiolu? Wydaje mi sie ze im wiecej popiolu=czestsze wypalanie(mniejsza pojemnosc filtra)
Opublikowano

Moje X1 jest od pierwszego właściciela ( księgowej salonu BMW) przebieg orginalny 160 tyś mam popiołu 40g a do wymiany DPF

podaje mi 91 tys km więc wszystko się zgadza matematycznie

Dziękuję

Błąd o konieczności wymiany filtra pojawia sie przy 200 kkm

Sprzedam:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

Dzień Dobry

Być może pomoże to w ustaleniu faktycznych interwałów do wymiany dpf.

Jestem pierwszym właścicielem

Przy przebiegu 179000 km

BTool pokazał

Dystans do wymiany 97320 km

Popiół 38,16 g

Sadza 45,99 g

Opublikowano
Czy wskazania aktualne z oczekiwanymi dobrze pokazują? U mnie przy doładowaniu jest różnica oczekiwane powiedzmy 1853 a aktualne 1566 np i ogólnie z tego co jeździłem to aktualne do oczekiwanych się trochę spóźniaja , jak to ma być?
Opublikowano
A jakie pokazuje? Generalnie im wartości trzymają się bliżej "0" tym lepiej. Przy sprawnych wtryskiwaczach mieszczą się od ok. -1 do +2 i przy każdym wtryskiwaczu może być inna wartość. U mnie np. pod obciążeniem wartości zbiegają się w pobliże "0" , na jałowym są większe rozbieżności.
Opublikowano

To już sporo, wydaje się, że " leją ". Możesz wykonać we własnym zakresie test przelewów ( filmiki instruktażowe na YT ) lub oddać je na diagnozę do jakiegoś Bosch Service.

W M47N i M47N2 są elektromagnetyczne i możesz regenerować ( ok. 500-600zł/szt ). W N47 są już piezoelektryczne i nie podlegają regeneracji.

Oczywiście nie muszę dodawać, że " lejące " wtryski to więcej niespalonego paliwa i dymu co nie wpływa korzystnie na DPF.