Skocz do zawartości

Pompa wysokiego cisnienia bmw e39 3.0d 1999r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ,na wstepie dodam ze przeszukałem forum na temat mojego problemu i nie znalazłem podpowiedzi na forum a wiec chodzi o pompe cr która jest zamontowana w moim aucie jest to pompa od rovera 2.0d z numerem na tabliczce numer 2 247 801 tu jest link do aukcji z taką pompą jaką mam zamontowane w bmw e39 3.0d 1999rok http://allegro.pl/pompa-wtryskowa-cp1-247-801-rover-75-2-0-cdt-mg-zt-i6763221238.html i teraz pytamie czy taka pompa moze byc przeciez to jest 3.0d a pompa od 2.0d i na dodatek cisnienie na listwie na jałowym biegu po rozgrzaniu wynosi 286mbar a z tego co sie orientuje to powinno byc powyrzej 300 i mam dylemat czy to wina pompy czy może regulatora moze ktoś podpowie moze ktos podpowie jak wyglada sprawa z wyjeciem pompy tak łopatologicznie

Edytowane przez marcin-lewandowski7

Opublikowano

Wejdź na www.realoem.com wpisz tam 7 ostatnich cyfr swojego VINu i na schematach znajdziesz jaki numer pompy CR powinieneś mieć.

Wydaje mi się jednak, że ta pompa nie nadaje się do 3.0D.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
To wiem jak sprawdzic jaka powinna byc ale ciekawi mnie skoro ktos ją zamontował a ceny są nie duże za pompy cr to jaki by miał sens wstawiania takiej pompy Moze faktycznie pompa jest ok tylko ten regulator jest do kitu
Opublikowano

Według paru informacji - te pompy nie są zamienne. Dlatego obstawiałbym problem z ciśnieniem. Regulator ciśnienia na pompie jak nie jest w 100% sprawny to objawia się to tym, że przy takim normalnym przyspieszaniu przy obrotach około 2000 czuć, że auto jakby przyspiesza i na chwilę odpuszcza/faluje obrotami. Zamontuj właściwą pompę i podejrzewam, że problem zniknie.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
Moze być a jak wygląda sprawa z wymiana tej pompy zdania na forum sa podzielone niektóży pisza ze wystarczy odkrecic ten dekielek na inbus nastepnie odkrecic nakretke na pompie i sróby które trzymają pompe do bloku i tyle jak sie ją wyjmie nic nie dzieje sie z rozrządem nie trzeba zadnego przyżądu ciekawe na czym zembatki sie wtedy trzymają moze sie orientujesz w temacie
Opublikowano
  • Autor
HEJ dla pewnosci wymieniłem ten regulator i miałeś racje dalej cisnienie tak samo na jałowym po rozgrzaniu 286 mbar czyli jednak ta pompa Staram sie wszystko przy aucie robic samemu i sie zastanowiam czy ogarne temat z ta pompą typu jak dojsc do tej trzeciej sruby trzymającej pompe czy trzeba demontowac podstawe filtra oleju i czy potrzebny sciągacz
Opublikowano
  • Autor
Moze ktos bedzie tak dobry i sprawdzi u siebie jakie ma cisnienie na listwie na rozgrzanym silniku na jałowym biegu bardzo bym prosił :(
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Za jakiś czas już nawet nie spojrzysz na to forum, więc dla innych było by lepiej, gdybyś opisał całą procedurę , jeśli oczywiście uważasz że się komuś przyda... ;)
  • 4 tygodnie później...