Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

jestem nowym użytkownikiem E38 728. Do tej pory jeździłem E34 520. Mam parę pytań dotyczących mojego nowego nabytku : Przymierzam się do wymiany filtrów, olei, itp - jak to po zakupie...

1. Gdzie znajduje się filtr kabinowy i jak go się wymienia ?

2. Nie mam żadnej zawieszki z info jaki olej jest wlany (potwierdzony przebieg,to 294 tys) - wlać syntetyk,czy pół...?

3. Jak z wymianą oleju w skrzyni (automat) ? Od jednych słyszałem,że jak skrzynia chodzi dobrze,to nie ruszać, a inni mówią,że

lepiej wymienić - ZGŁUPIAŁEM - tym bardziej,że jest to mój pierwszy automat.

4. Gdzie szukać filtra odmy ?

Za ewentualne podpowiedzi, z góry - SERDECZNE DZIĘKI !!!!!!!!

A i jeszcze jedno - nie działa mi tempomat (może coś źle wciskam :? )- po wciśnięciu przycisku na desce rozdzielczej (po prawej stronie od zegarów) - zapala się zielona kontrolka przy zegarach,ale samochód nic sobie z tego nie robi i nie reaguje na wciskanie strzałek,na kierownicy. Zwalnia po puszczeniu pedału gazu i nie utrzymuje prędkości. To ja coś źle robię, czy bolid niedomaga - gdzie może być przyczyna ?

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam !!!!

Opublikowano

siema

ad.1 w masce :) po otwarciu maski masz takie pokrywy na 1 śrubę gwiazdkowa tam masz kabinówki

ad.2 ja osobiście leje półsyntetyk motula dobry olej i przystępny kompromis jakość cena

ad.3 jeśli skrzynia chodzi ładnie to WYMIENIAJ komplet z filtrem. A jaki olej to najlepiej spisać numery z tabliczki znamionowej na skrzyni i kupić po numerach bo były 2 rodzaje

ad.4 nie filtr odmy bo to jest w dieslu tylko membrana (czyli odma), jak zawsze pod kolektorem ssącym.

Co do tempomatu to powinno działać tak jak robiłeś, pokombinuj jeszcze może zaskoczy a jak nie to najlepiej podepnij pod kompa

Opublikowano

ad.1 w masce :) po otwarciu maski masz takie pokrywy na 1 śrubę gwiazdkowa tam masz kabinówki

W 2.8 nie jest przypadkiem przy nogach kierowcy i pasażera? Dwa filtry łącznie. (coś jak w e36 po lifcie, tyle ze tam był jeden wtedy)

Pozdrawiam