Skocz do zawartości

Sprawdzanie geometrii co 15 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW zaleca żeby sprawdzać geometrię kół co 15 tys. – robicie to tak często? warto?

Ja od nowości, a mam już ponad 45 tys. km nakulane jeszcze nie ustawiałem geometrii i zastanawiam się czy warto – zwłaszcza, że nie ma żadnych niepokojących objawów...

Jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie?

Edytowane przez PiotrekF36

Opublikowano
  • Moderatorzy
Aso kasuje za to ciężkie pieniądze (koło 1000 pln). Dopóki auto jedzie prosto i nie tnie opon nie ruszałbym tego bo ktoś może zrobić gorzej niż jest. Chyba ze wpadłeś w jakaś wielka dziurę itp.
Opublikowano
  • Autor
Aso kasuje za to ciężkie pieniądze (koło 1000 pln). Dopóki auto jedzie prosto i nie tnie opon nie ruszałbym tego bo ktoś może zrobić gorzej niż jest. Chyba ze wpadłeś w jakaś wielka dziurę itp.

Dzięki, tak właśnie podejrzewałem... mi zaproponowali "jedynie" 300 za sprawdzenie + 300 za ustawienie jeśli okaże się, że trzeba...

(w żadną wielką dziurę nie wpadłem, a auto jedzie prosto jak po sznurku)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

w niezależnym warsztacie 100PLN. Sprawdzenie. Ustawianie gdy trzeba, sprawdzanie od czasu do czasu, ale co 10tys. km?

Olej każą wymieniać co 30tys. a geometrię sprawdzać co 10tys?

Opublikowano
To oddaje ich logikę :) to co masz w cenie auta ograniczyć a za wszystko inne nadmiernie dopłacić :)
kupię 540i E39 po lifcie, sedan
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale kawa w serwisie gratis... :)

Send with Tapatalk...

Opublikowano
  • Autor
Zajrzałem na ost. fakturę i zalecają co 15 tys. a nie co 10 tys. Mój błąd. Jednak to nie zmienia faktu, że ceny mają zbójeckie.
Opublikowano

Przy większym kole, zawieszeniu M i jeździe głównie po dziurawym mieście zawsze jest coś do ustawienia. Ja ustawiam co 15-20kkm, wypada co rok. Zwykle po letnim sezonie (duże koła), chyba że w zimę zaliczę dziurę ale ostatnio ich nie było.

Jak tnie opony lub ściąga to jest już sytuacja skrajna, lepiej do niej nie doprowadzać. Zanim zauważysz, że tnie oponę to przejedziesz 5-10kkm, jak masz większe koła to tracisz oponę za ~1000zł. Więc raczej nie ma sensu.

W Bawarii po rabatach geometria kosztuje coś około 520zł.

Opublikowano
Dramat z tymi cenami. Nie widzę żadnego powodu robienia tej geometrii w ASO. Ja u siebie mam przebieg 27k i teraz będę ustawiać pierwszy raz po wymianie sprężyn ;) Zobaczymy, czy coś wyjdzie.
Opublikowano
Tak się zastanawiam czy ten zapisek nie jest przypadkiem po to, żeby mieć pretekst do odmówienia gwarancji na opony, ale może przesadzam :)
kupię 540i E39 po lifcie, sedan
Opublikowano

Nie, to zawieszenie ma wiele nastawów, w 4er jeszcze nie ustawiałem, ale raz byłem przy ustawianiu w f10, to jest 2 godziny roboty. Byłem w SKP polecanej tu na forum, to facet ustawił dobrze, wziął ~250zł, ale powiedział żebym jeździł po stole i więcej do niego z tym samochodem nie przyjeżdżał :)

W aso natomiast byłem świadkiem dyskusji mistrza z mechanikiem czy ustawia się pod obciążeniem czy nie, a było to około 2014r czyli f10 już trochę była na rynku.