Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ktoś na forum ma te auto ze skrzynią SMG albo uzytkował samochód z tą skrzynią.Jak to naprawdę się spisuje bo jest dużo różnych opinii.

Opublikowano

Z tego co wiem to w M3 jest dodadkowo brak odcinki co ma miejsce w innych e46 z tą skrzynią.

I jest ona o tyle dobra że łatwiej i szybciej mozesz zmieniać biegi.

przeciągasz tylko odpowienie wiosło i masz inny bieg zamiast mieszać.

i nie masz jeszcze problemów ze sprzęgłem

tak więc jest to dobre.

Ale jak sam wiesz i napisałeś są różnie opinjie :roll:

jdni lubią a inni nie zależy co chcesz osiągnąć.

Opublikowano
Wg ETK występuje też sprzęgło jak przy normalnej skrzyni.Wygląda jak normalna skrznia manualna ( i chyba tak jest),która ma dołożone elektrochydrauliczne sterowanie sprzęgłem i wybierakiem biegów.Chyba słabą stroną tej skrzyni może być właśnie te sterowanie ale powinna być trwalasza od automatu bo wewnątrz nie ma tarczek i koszy.
Opublikowano
Wiem, że było ale to co znalazlem to o SMG II.A ja się pytam jak się spisuje ta skrznia w E 36.
Opublikowano

:think: ...

... powiedzmy, ze tutaj cos znajdziesz. :wink:

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png

Opublikowano
Wiem, że było ale to co znalazlem to o SMG II.A ja się pytam jak się spisuje ta skrznia w E 36.

Od razu uprzedzam, że odpowiedź swoją kieruje pod kątem tego co raczej słyszałem niż doświadczyłem...

A więc tak: w ogóle SMG trzeba lubić i chcieć bo "manual najlepsiejszy jest" :mrgreen: W E36 (podobno - bo nie jeździłem) skrzynia SMG nie była jeszcze zbyt dopracowana , słyszałem że były z nią niekiedy problemy, jak już wspomniałem opieram to na "bo ludzie gadają" - coś w tym jednak musiało być, w E46 (tym jeżdziłem) jak dla mnie bajka, drive logic i w ogóle prawie popuściłem... :twisted2: Dla tych jednak co lubią przypałować to manual chyba.

Łukasz

E30 316 BAUR TC (w renowacji)

Opublikowano
w E46 (tym jeżdziłem) jak dla mnie bajka, drive logic i w ogóle prawie popuściłem... :twisted2: Dla tych jednak co lubią przypałować to manual chyba.

Jeżeli chodzi o SMG II to fakt. Świetnie to jeździ chociaż dla kogoś kto lubi ostro szaleć lepszy jest manual.

W przypadku SMG I jest wielka porażka.

Generalnie w E36 lepszy będzie manual.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
No ok,ja jeżdze teraz automatem i trochę rozleniwia.Smg ma chyba tez możliwość jazdy jak automatem ale nie wiem jak to się spisuje w normalnym użytkowaniu.Zależy mi na opini kogoś kto jeździł takim autem a nie tylko słyszał bo to nie to samo.
Opublikowano
Przede zakupem mojej eMki miałem podobny dylemat w związku z tym pzeczytałem sporą ilość recenzji na ten temat głownie w magazynach brytyjskich.Zdania oczywiście są podzielone o kulturze pracy hydrauliki itd.Wszystkie sprowadzają sie jednak do konsensusu że w tym modelu najrozsądniejszym wyborem jest 6manual :cool2: SMG M3 jest nawet droższe przy zakupie i myśle że więcej satysfakcji z jazdy da ci manual :mrgreen: Nie miksujmy tu E46 M3 SMG II bo to zupełnie inna bajka!Zycze mądrego zakupu :cool2:
Opublikowano
Tylko jeżdże teraz automatem i powiem,ze się trochę rozleniwiłem.Pytam bo jest sporo M3 z skrzynią SMG i nie wiem jak to chodzi.
Opublikowano
Tylko jeżdże teraz automatem i powiem,ze się trochę rozleniwiłem.Pytam bo jest sporo M3 z skrzynią SMG i nie wiem jak to chodzi.

sprawdz na streetracing.pl/forum bo chyba tam coś pisali o tej skrzyni. Jak poprzednicy także czytałem, że E36 SMG jest niedopracowane, dopiero E46 i SMGII była dopracowana. Ale z drugiej strony ludzie różne, rzeczy piszą także.... zajżyj na to forum, może jest tam jakiś właściciel tego auta i coś Ci powie z własnego doświadczenia.

Ps. ewentualnie zobacz forum na mpwr.pl

Opublikowano

M-ka z mocą 321KM i 6-stką skrzynią uwierz mi też potrafi rozleniwić :norty: Silnik przy tak dużej mocy jest bardzo elastyczny i jadącna trasie na 6stym biegu możesz smiało zwolnić do 60km/h a nawet i 40, wciskając gaz nie redukując biegu silnik bez wiekszych problemów i szarpnięć płynnie przyspiesza :jawdrop:

Opublikowano

M-ka z mocą 321KM i 6-stką skrzynią uwierz mi też potrafi rozleniwić :norty: Silnik przy tak dużej mocy jest bardzo elastyczny i jadącna trasie na 6stym biegu możesz smiało zwolnić do 60km/h a nawet i 40, wciskając gaz nie redukując biegu silnik bez wiekszych problemów i szarpnięć płynnie przyspiesza :jawdrop:

Toż to przecie katowanie silnika już jest :wink: :mrgreen:

Łukasz

E30 316 BAUR TC (w renowacji)

Opublikowano

Na streetracing.pl próbowałem się zarejestrować ale coś się wysypało i nie dostałem maila aby aktwować konto.Jak chciałem zarejestrować nowy login to nie dało rady bo mój adres jest już zapisan w bazie.Z administratorem nie skontaktujesz się jak się nie zalogujesz i kolo się zamyka.Jak ktos może to przekaźcie mój problem administratorowi streetracing.pl.Moja nazwa jak tutaj a adres email [email protected]

To,że na 6 pojedzie od 60 km/h to w to uwierzę ale z zasady nie schodze poniżej 1500 obr/min w BMW. W tej chwili poruszam się automatem z dieslem i na brak momentu z dołu nie narzekam a redukcja to tylko przycisniecie gazu do dechy i naciśnięcie "kick down" lub reczna zmana przełożenia.Po prostu operujesz gazem i samo jedzie.Z reczną się nie da i trza wcisnąć sprzegło.

Jest sporo fajnych autek z tą skrzynią ale z racji, że w większości będzie jeździła nią moja kobieta będę szukał auta z manualem bo z SMG moze sobie nie poradzić.