Skocz do zawartości

[e46 328] nie działa tempomat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kupiłem kierownice multifunkcyjną i podłączyłem według znanego wszystkim schematu, niestety tempomat nadal nie chce się włączyć (nawet zielona kontrolka). Sterowanie radiem działa. W inpie spradziłem działanie przycisków na kierownicy i wszystkie działają. Test zegarów również zrobiony i kontrolka działa. Ktoś może miał podobny problem i wie jak go rozwiązać? e46 99r M52TUB28
Opublikowano

W 320d które posiadam był problem z przewodem wpinanym do odpowiedniego pinu pod maską... jakiś magik coś wcześniej tam namotał i ostatecznie mój mechanik wszystko rozwiązał. Nie wiem jak w Twojej buni ale u mnie jest elektroniczna przepustnica i podobno to jest wymagane żeby tempomat działał.

Edit: u mnie nie było potrzeby kodowania. Włączył się po poprawnej instalacji bez problemu.

Opublikowano
  • Autor
A wiesz może jak zakodować tempomat, bo jak czytałem to wystarczy tylko podpiąć wszystko i powinno działać
Opublikowano
A wiesz może jak zakodować tempomat, bo jak czytałem to wystarczy tylko podpiąć wszystko i powinno działać

Powiem szczerze, że w ogóle pierwszy raz spotykam się z pomysłem kodowania... W e46 320d z 1998 r. było tak że konieczne było podłączenie się do przewodów od sterowania radiem, o ile dobrze pamiętam w module świateł. Dodatkowy kabel trzeba było wpiąć do kompa pod maską i to było tyle. Najgorzej było z odkręceniem kierownicy i zdemontowaniem poduchy.

Opublikowano
Jeżeli fabryczna była przepustnica elektroniczna to raczej powinno działać bez kodowania, a w przypadku kiedy nie jest (mechaniczna) choć nie wiem jakim cudem to raczej nie ma szans na działanie tempomatu.
Opublikowano
  • Autor
Właśnie wszystko dobrze podpięte, przepustnica ori, jeszcze jak będzie cieplej zmienie przepustnice na inna i zobaczymy czy zadziała, bo juz nie wiem co to może być
Opublikowano
A czujniki sprzęgła i hamulca ok? Jeśli nie działa któryś z tych czujników tempomat nie zadziała.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przy odpiętym/uszkodzonym czujniku sprzęgła kontrolka zapala się a w tym przypadku nie. Wygląda jakby coś było nie tak podpięte (to o czym pisał michal00).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zobacz jeszcze raz czy dobrze podpiąłeś kable, w szczególności ten do komputera pod maską, bo te kolory kabli są do siebie dość podobne. Ja miałem z tym mały problem, a daltonistą nie jestem.
Opublikowano
Sprawdź czujnik na sprzęgle i jeszcze raz czy na 100% wybrałeś dobry pin tam pod maską. Chwilowo nic innego mi do głowy nie przychodzi... :(
Opublikowano
Sprawdź kable i daj znać czy pomogło
Opublikowano
  • Autor
Kabel pod maską sprawdzany przez 3 osoby nawet, wiec nie ma mowy o pomyłce. Pin 27 w 40 pinowej kostce. Nie wiem czy idzie to z tego samego kabla, ale sterowanie radiem działa normalnie.
Opublikowano
Kabel pod maską sprawdzany przez 3 osoby nawet, wiec nie ma mowy o pomyłce. Pin 27 w 40 pinowej kostce. Nie wiem czy idzie to z tego samego kabla, ale sterowanie radiem działa normalnie.

Dziwne :shock: może sam przycisk tempomatu w kierownicy jest rąbnięty? Kiedyś jak montowaliśmy u kumpla kierownicę od polifta do e39 to był włącznik wyrobiony i nawet mocne przyciskanie nie pomagało. Nie polecam jednak sprawdzać tego w ten sposób. Może jakby udało Ci się ustalić, które kable trzeba zewrzeć, żeby go włączyć to wykluczyłoby problem z kierownicą gdyby wciąż nie było reakcji... oczywiście nie biorę odpowiedzialności za efekty takich metod :D

Opublikowano
Taki przycisk ciężko zepsuć co najwyżej może być wytarty z zewnątrz
Opublikowano
Do głowy przychodzi mi jeszcze taśma zwijaka w kierownicy, ale jak przyciski są czytane to nie wiem czy to może być to . Co do czujnika jak był u mnie padnięty kontrolka się nie zapalała tylko mrugnela i odrazu gasła. Ale pomyślę jeszcze co to może być.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wchodziłeś w ogóle w moduł tempomatu i sprawdzałeś błędy? U mnie przy wypiętym czujniku sprzęgła kontrolka świeciła się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie wiem jak sprzęgła, u mnie padł wtedy czujnik hamulca. Co prawda wydaje mi się że powinno być tak jak piszesz, kontrolka się zapala ale tempomat się nie aktywuje. No ale było jak było :-P to tylko luźna propozycja przyczyny problemu.
Opublikowano
A czy kiedy się podepnie auto pod kompa to nie ma w żadnym z tych narzędzi typu INPA opcji testu tempomatu? W sensie włączenia go z kompa?
Opublikowano
  • Autor
Jak będzie lepsza pogoda to podepne kompa i odczytam błędy i zobaczymy czy coś wyjdzie.
Opublikowano
Coś się udało już ustalić? :)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Sorry że tak długo nie odpisywałem ale pracowałem całymi dniami, teraz w święta troche czasu wolnego wiec pogrzebalem i tak:

w inpie wchodząc w tempomat nie moge się połaczyć i pokazuje taki komunikat "IFH-0009: NO RESPONSE FROM CONTROLUNIT. Program will be stopped! Notice: Rover cruise control must be turned ON for diagnosis!!!!" ale że nie moge włączyć w ogóle tempomatu to nie moge sie z nim połączyć :/

Mam jeszcze błąd wchodząc w silnik

=============================================================

E R R O R M E M O R Y R E P O R T

-------------------------------------

Date: 04/16/17 18:47:23

ECU: MS420DS0

JobStatus: OKAY

Variant: MS420DS0

-------------------------------------------------------------

RESULT: 1 errors in error memory !

-------------------------------------------------------------

38 kupplungsschalter

Error frequency : 1

logistic counter: 40

Motordrehzahl 1856.00 1/min

Temperatur Ansaugluft 45.75 Grad C

Temperatur Kuehlwasser 81.75 Grad C

Batteriespannung 13.77 V

aufgetreten vor (rel. B2) 6.90 h

=============================================================

jak doczytałem jest to przełącznik sprzęgła, ale czy to może być powodem że tempomat nie włacza sie w ogóle?? (nawet ikonka)

mam jeszcze błędy :

EWS

15 Powee-on-reset

Error frequency : 31

16 Schluessel Nr. 1 ungueltig wegen fehlerhafter Identifikation

Error frequency : 1

ASC

148 CAN DME/DEE

152 ASC Taster

licznik

190 Lichtmodul-EEPROM-Fehler

Error frequency : 45

(o tym czytałem że jest to Uszkodzona pamięć EEPROM w module LCM lub "Bardzo często taki błąd jest zapisywany, gdy tak naprawdę „uwalone” jest coś co pracuje na magistrali IBUS. (radio, nawigacja, tempo- mat, przełączniki multifunkcyjne ,PDC ,DSP, monitor, odtwarzacz CD i inne. " Dodam że mam licznik z innego auta i możliwe że przez to

Może ktoś potrafi powiedzieć co znaczą te błędy bo kilka znalazłem ale wiekszości nie wiem

• 1 rok później...
Opublikowano
Część czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć mam przepustnice mechaniczną czy jest jakaś możliwość żeby działa mi tempomat?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Oczywiście, jaki masz silnik?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL