Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem nowy na forum i mam problem ze swoją BMW E60 530d . Klimatyzacja raz działa a raz nie tak po prostu nie wiem od czego to zależy. W upalne dni potrafi się załączyć odrazy a czasami po przejechaniu 50 km nie działa. Podczas jazdy najczęściej działa a problem pojawia się gdy samochód się zatrzyma ale nie ma na to regóły. Gaz niedawno nabity. Dziwnie załącza się wentylator bo robi to takimi skokami ale nie wiem czy ma to coś wspolnego. Prosze o pomoc.
Opublikowano
Czy INPA da sie sprawdzic cisnienie klimy? Jesli tak, to gdzie tego szukac i jakie powinno byc prawidlowe cisnienie?
Opublikowano
Panowie sprężarkę założyłem 2 lata temu z BMW E65 bo moja poprzednia padła więc kupiłem używkę ale nie wiem w jakim tak naprawdę była stanie przez pierwszy rok chodziła ok natomiast w zeszłym roku na wakacjach po dłuższym postoju samochodu klima nie odpaliła wracałem z Węgier i po jakimś czasie jadąc co chwilę wlaczalem ja i wyłączał em aż zaskoczyła. Na trasie chodziła bardzo wydajnie natomiast w momencie kiedy się zatrzymywał em przestawała działać ale nie zawsze . Od tamtej pory kiedy chce to chodzi a kiedy nie to się nie załącza . W jaki sposób można sprawdzić sprężarkę i czy oby wentylator nie ma z tym nic wspólnego . Na kompie nie ma żadnych błędów ale jak sprawdzałem to jak na złość akurat klima chodziła
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Sprężarkę z takimi objawimi można sprawdzić albo po jej wyjęciu na stole probierczym lub podłączyć do elektrozaworu zewnętrzny zasilacz z sygnałem PWM - wtedy po zadaniu sygnału PWM o dużym wypełnieniu sprawdza się rekację spreżarki tzn czy ciśnienie HP zaczyna rosnac a LP malec. Jeżeli działa to znak, że problem leży po stronie sterowania spręzarki a nie w samej spreżarce.

Często padają zawory sterujace w tych spręzarkach i sama wymiana elektrozaworu na nowy pomaga ale tez często pada wnętrze sprężarki i na to juz nie ma rady.

Samemu trudno coś takiego ogarnąć no chyba, że z elektroniką jesteś na Ty.