Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w BMW X3 E83 LCI BMW X3 3.0d chciałem zainstalować podgrzewane fotele.

Montaż przebiegł następująco:

do każdego fotela została dołożona wiązka 2x kabel zasilający 1x kabel od czujnika temperatury

Montaż panela z przyciskami grzanych foteli do którego został podłączony 2x kabel z masą od podgrzewanych foteli oraz 2x kabel od czujnika temperatury

Instalacja 2x kabel zasilający w skrzynce bezpieczników

Problem polega na tym, że fotele nawet po podaniu zasilania (oczywiście przez panel) z innego obwodu nie grzeją, a przyciski od załączania nie reagują.

Domyślam się, że po zmianie panela pozostały mi w jego wtyczce 3 wolne kable - czy one powinny być gdzieś doprowadzone czy problem leży gdzieś indziej?

Mógłbym prosić o dokładny schemat dla tego samochodu podgrzewanych foteli?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

tu masz instrukcje BMW : X3 e83 Nachrüstung Sitzheizung vorne

http://etk.bmwsar.ru/eba_docs/6504de.pdf

.... o,k. instrukcja jest w j.niemieckim , ale jak potrzebujesz jakis fragment to przetlumacze :cool2:

Zobacz Punkt Nr. 8

Prace koncowe :

- odlaczyc akumulator

- doposazenie kodieren

- przeprowadzic test krótki

- przeprowadzic test funkcji

- pojazd zlozyc ponownie

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

...że dodatkowo mam połączyć kabel K-Bus między złączami X10116 a X1869 PIN 21 strona 8 instrukcji. Skąd wynika ta różnica?

Jezeli masz X3 e83 wersja niemiecka to prawdopodobnie kabelek jest . ( Pdf : München - Monachium / Deutschland - Niemcy )

Jezeli masz X3 E83 wersja wloska to prawdopodobnie kabelka nie ma . ( Pdf : Monaco - Monako )

zobacz X1869 Pin 21 u siebie . Jest tam podpiety kabel czy pin jest wolny ?

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
W oryginalne samochód z Włoch, ale kabla w PINie 21 brak. Po podłączeniu wszystkiego bez kabla k-bus (zasilanie podałem na chwilę z innego obwodu) brak reakcji na wciśnięcie przycisków od foteli (w ogóle nie zaświecają się diody poziomu grzania). Zaznaczam, że jeszcze nie kodowałem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

W oryginalne samochód z Włoch, ale kabla w PINie 21 brak.

moim zdaniem: trzymaj sie instrukcji BMW w jezyku wloskim :cool2:

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Ncs expertem musisz dodać kod 494 i zapisać do modułów komunikacyjnych AKMB i ALSZ. Następnie pustym plikiem MAN lub profilem experta musisz przekodować moduł komfortu (AKMB) - bo pewnie wpinasz sie w niego bezpośrednio albo pośrednio w moduł kierowcy/pasażera jakimiś kabelkami?

Na jednym ze schematów widziałem ze chyba wlasnie jest to drugie.

Mierzyłem miernikiem czy dochodzi prąd? Albo w którym momencie przestaje dochodzić?

Opublikowano
witam

tu masz instrukcje BMW : X3 e83 Nachrüstung Sitzheizung vorne

http://etk.bmwsar.ru/eba_docs/6504de.pdf

.... o,k. instrukcja jest w j.niemieckim , ale jak potrzebujesz jakis fragment to przetlumacze :cool2:

Zobacz Punkt Nr. 8

Prace koncowe :

- odlaczyc akumulator

- doposazenie kodieren

- przeprowadzic test krótki

- przeprowadzic test funkcji

- pojazd zlozyc ponownie

Czy masz może taka instrukcję do E84? Założyłem taki temat w dziale X1

Opublikowano
Witam po dokodowaniu wszystko ruszyło. Wszelkie niezbędne informacje włącznie z grubością kabli do wiązki są w temacie. Pozdrawiam.
Opublikowano
Czy montowal ktos z forumowiczow uniwersalne maty ?? Czy beda one kompatybilne z oryginalnym panelem sterowania.?? Nie chce wymieniac calych foteli tylko je doposazyc w maty.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Czy montowal ktos z forumowiczow uniwersalne maty ?? Czy beda one kompatybilne z oryginalnym panelem sterowania.??

Dlaczego zaczynasz kombinowac ?

Nie chce wymieniac calych foteli tylko je doposazyc w maty.

Kup maty w BMW i zamontuj

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/E83N/Europe/X3_3.0si-N52N/2008/browse/seats/front_seat_frame_mech_el_singl_parts/

http://fs5.directupload.net/images/170214/cf4ufqwx.png

Nr. 3 - Mata elastyczna 52 10 8 099 027 : 44,95 zł

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Nr. 3 - Mata elastyczna 52 10 8 099 027 : 44,95 zł

Przecież to nie jest mata do podgrzewania...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież to nie jest mata do podgrzewania...

:cool2: masz racje

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

61110307620

Zest. dopos. - podgrz. siedzeń z przodu 1 61110307620 $40.18 EBA 0307621

Pokr.na fotel i centr. ster.kons.środk.

musi zostać zamówione oddzielnie

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano

Nie widzialem zeby same maty byly dostepne w oryginale. Wiązkę zamowie.

Ponawiam pytanie, czy uniwersalne maty beda działać z oryginalnym sterowaniem.??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Nie widzialem zeby same maty byly dostepne w oryginale.

http://fs5.directupload.net/images/170215/nv9ouxld.png

http://fs5.directupload.net/images/170215/26d4m3l7.png

Ponawiam pytanie, czy uniwersalne maty beda działać z oryginalnym sterowaniem.??

..... dlaczego kombinujesz ?

Czlowieku ! ... kup dwie maty ( 2x 99,50 zl ) ..... pasuja i beda dzialac !

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Ok, jakoś przeoczyłem ten wątek, myślałem ze pod tym numerem kryje sie sama wiązka.(wygooglowalem ten numer i same wiazki sa pokazane, stad ta pomylka).

Czyli do doposazenia potrzebne są:

Konsol środkowa- 61319131526

Maty grzewcze- 61 11 0 307 620

Instalacja elektryczna- ?? Bedzie razem z matami czy trzeba dokupić.??

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, zdecydowałem się także zakupić takie maty, do E 83. Pytanie mam tylko, czy trzeba to jakoś programować aby działało, czy wystarczy tylko powpinać w kostki?

Maty będzie mi wklejał tapicer, bo ja nie mam cierpliwości do tego. Dla zainteresowanych koszt tapicera to 350 zł brutto za fotel. Nie mało, ale się skuszę.

• 2 miesiące temu...
  • 4 lata później...
Opublikowano
Witam czy jest ktoś w stanie podać krok po kroku jak zakodować grzane fotele w bmw x3 e83 wiem że trzeba dopisać kod 494 i na tym koniec gdzie i jak to nie wiem może ktoś obeznany podzieli się tym tematem.