Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zaczne od tego ze jak kupilem auto (E36 coupe 318is) to z tylu byly głośniki (wepchniete nie wiem jakim cudem w orginalne "skrzynki" 16cm głosniki) firymy macAudio ML-1608 (nie słyszalem o takiej firmie). niestety jak kupowalem auto nie bylo w nim radia bo sobie wyciagnol sprzedajacy. jak podpiolem moje radio Pioneer DEH-3600 okazlao sie ze owe glosniki sa spalone. graly tylko gwizdki bo sa trojdrozne.

wiec pomyslalem spalone i kupilem wczoraj glosniki Infinity 9613i podpiolem i co?? nic graja tak cicho ze ich prawie wogloe nie slychac. zeby je choc teroche uslyszec musze dac radio na 80% glosnosci i sobie ciuchutko graja a o dziwo mebrana trzesie sie jakby nie wiem jak glosno graly jak dam na 90% mocy radia zaczynaja harczec.

co moze byc przyczyna tego ze nie chca grac?? dodam ze z przodu mam fabryczne i graja w porownaniu do tych nowych o nie bo lepiej bo poprostu graja a te nowe nie :(((

prosze o rade bo kurde wydalem dosc sporo kasy na glosniki plus adaptery na 6x9 a teraz nie gra :cry2:

z gory dzieki

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano

Witam. W przypadku Twojego problemu przyczyn może być sporo.

Sokro poprzednie głośniki grały podobnie jak te nowe to przyczyną napewno nie będą spalone głośniki :nienie:

Być może jest jakieś zwarcie na kablach doprowadzających sygnał do głośników, albo co gorsze spalone końcówki mocy w Twoim radiu :duh:

1. Na początek spróbuj pociągnąć luzem (bez żadnego maskowania w tapicerce) nowe kable lub używane ale sprawdzone od radia do głośników na tył. W ten sposób zobaczysz czy to wina zwarcia kabli. Jak będzie już ok to montuj nowe kabelki w autu i ciesz się dźwiękiem a jak to nic nie pomoże to szukaj dalej :8)

2. Druga możliwość to zamieć wyjścia w kostce iso przód z tyłem i zobaczysz co będzie się działo. Jeżeli dalej tył będzie tak samo charczał to ewidentnie wina kabli i wywalaj je natychmiast! a jeśli tył będzie grał normalnie a przód zacznie charczeć to poszły końcówki mocy w radiu :duh:

Jak będziesz podłączał kable to pamiętak o zasadzie "+" z radia do "+" w głośniku a "-" z radia do "-" w glośniku inaczej to nie zagra jak powinno :naughty:

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano

Aha zapomniałem jeszcze o jednym:

NIE MAKSUJ NA 80% CZY 90% PRZY PRAWDOPODOBNYM ZWARCIU BO PRZEZ TO MOŻESZ SPALIĆ SWOJE NÓWKI INFINITY A SZKODA BY BYŁO TAKIEGO SPRZĘCIKU... :8)

Opublikowano

dzieki radek bede sprawdzal w weekend a kable i tak juz zamowione :)

moge miec jakies problemy z przeciagnieciem ich tak jak stare ide w desce?? jak to najlepiej zrobic?? przylutowac to starych i ciagnac stare przeciagac nowe?? nie napotkam na jakies opory/trudnosci?? aha a czy od zdemontowania tylniego boczka trzeba demontowac kanape tylnia i na ilu srobach ona jest i gdzie one sie znajduja? i jeszcze jak kable dalej ida do radia pod siedzeniem kierowcy czy w progu, bo slyszalem ze one ida w podnozku do sprzegla.

za pomoc i rady z gory bardzo dziekuje

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano
Ja mam kable pociągnięte w progu z lewej strony, pod plasikiem koło sprzęgła i zdemontowałem plastik pod kierownicą; to wszystko :lol: co do tylniego boczku to u mnie w sedanie zdemontowałem siedzenie i dopiero boczek a potem tylnią półke. Ale niewiem dlaczego chcesz boczek zdemontować skoro głośniki już masz zamontowane? Kable puścisz przez przelotke jak zdemontujesz siedzenie. Siedzenie zdemontujesz poprzez mocne szarpnięcie oparcia do przodu (one w sedanie ma metalowe zatrzaski a w coupe niewiem). Tylko zamin zaczniesz chować pod tapicerą kable to upewnij się czy miałem racje z tymi kablami :D
Opublikowano

Orginalne kable w BMW (przynajmniej u mnie) są z drobnej plecionki i są zawijane. Jakościową bedą bić na głowę najczęściej sprzedawane w sklepach tzw. beztlenówki które fajnie wyglądają... i tyle.

Sprawdź czy to wina kabli bo jak nie to nie ma NAJMNIEJSZEGO SENSU ich wymieniać. Chyba, że montujesz mega duży wzmacniacz itd to już będziesz musiał wymienić wszystko.

Jeżeli zdecydujsze się jednak na wymianę to sugeruję póścić od razu kabel zasilający i sygnałowy do wzmacniacza. Kiedyś może Ci sie zachce rozbudować zestaw.. a odpadnie Ci znowu prócie całego autka.

No i zasada jest taka, że przewód sygnałowy nigdy nie może iść razem z napięciowym. W praktyce mało komu chce się to rozgraniczać.. ale jak masz taką możliwość to dlaczego by nie zrobić tego pożądnie ;D

"Only two things are infinite:

the universe, and human stupidity

...and I'm not sure about the universe"

A. Einstein

Opublikowano
chyba nie warto zkladadc nowego tematu wiec zapytam tu. Ktore przewody z oryginalnej instalacji audio w E36 to "+" a ktore "-" ? sa z czerwonym paskiem i z szarym... przewaznie jest tak ze na minusie jest pasek a na plusie nie ma wcale.
Opublikowano
pewnie "+" to czerwony. Choc powiem szczerze ze wiazki kabli sa w wielu kolorach i akzda inna wiec moze to byc minus. No chyba ze z drugiej strony sa te same kolory(drugi przewod przy drugim glosniku). A co do plusa i minusa to pewnie roznicy nie uslyszysz bo w sumie w cewce + i - sie mieszaja. Choc na zaciskach przy glosniku sa odpowiednio + i - Chyba ze sprawdzisz przy radiu jak wychodza kabelki z kostki i wtedy bedzie wiadomo.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

no wlasnie nie slychac zabardzo roznicy a nie chce mi sie radia wyciagac bo mam upchnieta kostke i przejsciowke, pozniej jest ciezko wepchnac radio:/

na tyl mam 2 zolte kabelki, jeden z szarym drugi z czerwonym paskiem a do drugiego glosnika 2 niebieskie tez z czerwonym i z szarym paskiem.

glosnikom nie zaszkodzi jesli bedzie na odwrot podpiete?

Opublikowano
nie zaszkodzi. Do plusa podlacz ten z czerwonym paskiem.

sprawdze pozniej w moim samochodzie jak wyglada sparawa kabelkow.

ok, z gory dzieki

risto sprawdziles moze jak jest u Ciebie ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Pomylenie biegunów głośnika nie uszkodzi, ale głośniki będą się nawzajem wytłumiać, bo gdy jeden będzie się wychylał do góry to drugi będzie to robił w dół.