Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie/Panie Administratorzy - mam nadzieje ze nie zrobilem bledu. Jesli jednak umiescilem watek w zlym miejscu- przperaszam i prosze o przeniesienie w odpowiednie.

Historia moja i mojej malej czarnej.

BMW e-46 330 i kabriolet - WBABS51070EW02263 -VIN- silnik przegrzal sie na trasie.

Niestety zauwazylem to dopiero w momencie, gdy spod maski zaczal sie wydobywac dym - autostrada predkosc 140-160km. Auto zatrzymane scholowane ect.

Diagnoza jednego z zakladow mechanicznych- woda z chlodnicy w silniku - naprawy konieczne:

- Pierwsza wycena byla na kwote 6500zl - zdecydowalem sie na naprawe mojego silnika zamiast kupno uzywanego.

- Druga wycena 7645 zl - przedstawiam ponizej. - czy powoli powinienem zaczac zalowac ze nie kupilem uzywanego ? ;]

1. DEMONTAŻ / MONTAŻ GŁOWICY DO SPRAWDZENIA - robocizna -500 zl

2. SPRAWDZENIE SZCZELNOŚCI GŁOWICY, W TYM: - czesci -250 zl

* rozpięcie zaworów

* czyszczenie + sprawdzenie szczelności uszczelk

3. OBRÓBKA GŁOWICY - z prostowaniem [była wygięta w łuk] - czesci - 500zl

* wymiana 2 zaworów wydechowych - pokrzywione

* nowe uszczelniacze zaworowe - 24szt

* planowanie głowicy [zabielanie płaszczyzny]

* czyszczenie zaworów

* obróbka gniazd zaworowych

* spięcie zaworów

4. ZROBIENIE NOWYCH GWINTÓW NA BLOKU SILNIKA DO ŚRUB DO GŁOWICY [TULEJOWANIE] - 14SZT [przy wyjętym bloku]: - robocizna 900 zl

* nowe gwinty

* dostarczenie silnika do gwintowania

5. SPRAWDZENIE POD CIŚNIENIEM SZCZELNOŚCI BLOKU SILNIKA PO PRZEGRZANIU - robocizna 350 zl

6. Czesci do silnika

- PIERŚCIENIE TŁOKOWE - 3KPL - 3x 250 = 750zl

-PANEWKI KORBOWODOWE 2RODZAJE - KPL - 165zl

-USZCZELKA POD GŁOWICĘ - 309 zl

-ŚRUBY GŁOWICY KPL - 94 zl

- USZCZELKA DEKLA ZAWORÓW - 124 zl

- USZCZELKA TERMOSTATU - 29 zl

- USZCZELKA WYDECHU - 75 zl

- USZCZEKLA GUMOWA ŚRUB KPL 15 SZT - 46 zl

- SZYNA NAPINAJĄCA - 56 zl

- SZYNA PROWADZĄCA - 51 zl

- PRZEWÓD WODNY BLOKU - 244 zl

- PRZEWÓD WODNY GŁOWICY - 103 zl

- PODUSZKA SILNIKA PRAWA -179 zl

- ZESTAW USZCZELEK DÓŁ SILNIKA - 440 zl

- OLEJ 0W40 - 300 zl

- FILTR OLEJU - 40 zl

- FILTR POWIETRZA - 65 zl

7. ROBOCIZNA - REMONT SILNIKA: - 2000 zl

* normalia

* wymontowanie silnika + montaż do auta

* rozmont/ zmont silnika i wszystkich części starych i nowych

* wymiana filtrów do serwisu olejowego

* czyszczeenie i mycie silnika + komory silnika

* rozruch silnika i testy

* diagnostyka komputerowa

Moje pytania :

1. Czy powyzsze naprawy przy takiej awarii to nic dziwnego ?

2. Sprawdzajac wycene robocizny, najlepiej bedzie zadzwonic do kilku zakladow i zapytac sie o wycene takiej naprawy i porownac z cenami powyzej ?

3. Sprawdzajac wycene czesci: bede musial zapytac sie o konkretne marki czesci uzytych przy naprawie ?

Nastepnie wojek google i porownanie. Pytam bo nie wiem na jakiej zasadzie sa kupowane czesci przez zaklad mechaniczny. Policzyli mi cene oleju 300 zl ;0

4. Czy zrobilem blad naprawiajac moj przegrzany silnik, zamiast kupic uzywany ? Czy jednak po takiej naprawie silnik bedzie jak ''nowy'' i zrobi 200-300tys. km ?

5. . Bede sprzedawal auto/ czy ewentualni kupujacy beda zadowoleni nabywajac takie auto/po takiej naprawie ?

Uwaga : Zaliczam siebie raczej do grona laikow mechanicznych. Napisalem na forum/Pytam bo odnosze powoli wrazenie- mam nadzieje ze mylne - ze zostaje ''naciagany''.

Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc w powyzszej sprawie.

Sry za bledy orto i pisowni.

Pozdrawiam,

Krystian

Opublikowano

Powiadasz że jesteś laikiem w motoryzacji to twoim wypadku to ja bym wymienił silnik, ale ja to bym może się zdecydował na remont bo mam kanał sporo narzędzi , lubię majsterkować , posiadam sporo wiedzy i potrafię poszukać potrzebne informacje itd , chociaż jak blok był przegrzany to jednak wymiana na inny silnik ?

Ty masz wycenę z wyszczególnieniem ile co kosztuje i jak będzie w połowie naprawy to dojdą nowe niespodzianki i trzeba doliczyć + 20% do wyceny.

Przy sprzedaży auta to taki remont silnika może być atutem ale mogą być tacy będą to omijać z daleka.

Jaki to jest rocznik ? bo jak stare to niema co inwestować bo nigdy tego nie odzyskasz.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

1. czyli przy takich kwotach za powyzsza naprawe- w tym zakladzie mechanicznym- lepiej bylo kupic uzywany silnik ? Moj po takim szczegolowym remoncie, nie bedzie lepszym niz uzywany ? pewnie to juz kwestia sprawdzenia/kupienia dobrego uzywanego...

2. Te 20% do wyceny za niespodzianki to jakas stala i bede mogl sie nia poslugiwac w przyszlosci ? ;]

3. Dlaczego moga go omijac ?

rocznik 2001.

Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam,

Opublikowano

https://www.facebook.com/pages/BMW-Expert-Motorsport/638627759588809

Jeśli chcesz być pewny jakości naprawy, robią jak nikt inny bmw, warto nawet zawieźć tam samochód jak masz do nich 300km, chyba że masz mechanika z dużym doświadczeniem i wie co robi.

Ile twój M54b30 brał olej, zanim nie zatarłeś go?

Część części do silnika pójdzie z aso i pewnie to ceny z aso a reszta zamienniki. Jeśli masz w dobrym stanie blok silnika to remont generalny i nie słuchaj idiotów, którzy proponują wymianę silnika. 99% silników M54B30 w PL jest już w kategorii nadają się na remont generalny a za ten 1% ludzie Ci policzą więcej niż ty wydasz za remont generalny. Nie martw się b30 piją olej nie dlatego że typ ten tak ma, tylko dlatego, że są wyeksploatowane i nadają się do remontu generalnego.

Miałeś regenerowane vanosy jak nie to dolicz je od razu.

Opublikowano

330i w to nie 320d 150km których pełno i bywają w dobrym stanie.

Chcesz to sprzedać niedługo to kup silnik z trupa moczymord z wysp, choć to to samo co u nas albo gorzej.

Chcesz mieć dobrą serię to rób remont, nieważne jaki rocznik samochodu - ważne jaki silnik.

Opublikowano

scealfada,

Ilosc oleju jaka bral - ciezko powiedziec dokladnie w litrach/km, ale z tego co pamietam dolewalem dosc czesto 100-150ml.

Vanosy nie regenerowane - czyli kolejne xxx zl do rachunku ;] cos jeszcze przy okazji ruszac ?

mikan,

Chce sprzedac ale nie na zasadzie dac komus kota w worku. Licze ze jesli uczciwie naprawie to tez dostane uczciwa cene a przynajmniej niewiele strace ;]. Czyli kupowanie ''trupa'' odpada.

dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam,

Opublikowano

Uczciwie naprawisz i będziesz miał rachunek na wszystko, każdą śrubkę to możesz wołać dużo, trochę to zajmie ale znajdzie się kupiec, nie będziesz miał rachunku każdy Cię oleje.

Czyli pewnie pił z 2-3 litry= silnik do remontu (spoko zaraz znajdą się znawcy co powiedzą ten typ tak ma)

Vanos jest do regeneracji już po 100 tysiącach km od początku eksploatacji samochodu jeśli chodzi o trwałość tego elementu w bmw. Grzechotanie to objaw pośmiertny a nie przedśmiertny.

Co do innych gratów ciężko powiedzieć jak były sprawne to chyba nie. Odmę przy okazji też można wymienić skoro masz wszystko otwarte tak samo jak wszystkie uszczelki w silniku bo pewnie zamiast gumy już są twarde jak plastik, filtry itp.

Wybierz naprawdę dobry warsztat specjalizujący się w bmw co byś się nie zdziwił, że jest gorzej jak było.

Przy okazji to po dotarciu będzie Ci się dobrze jeździć i zamiast 200 koni będziesz miał 231.

Opublikowano

Pytasz

czyli przy takich kwotach za powyzsza naprawe- w tym zakladzie mechanicznym- lepiej bylo kupic uzywany silnik ?

Sprawa się rozbija o opłacalność całej operacji bo jak za dużo włożysz w 14-nasto letnie auto to się okaże że potencjalny kupujący się zdecyduje za taką kasę kupić nowsze auto, a Ty czekając na kupca z każdym rokiem tracisz na wartości, silnik to nie felgi że sobie przełożysz do następnego auta.

Te 20% do wyceny za niespodzianki to jakas stala

To nie jest stała ale wynika z doświadczenia. Generalnie to doświadczeni rzeczoznawcy przy umowach na remonty jak wypiszą całą listę co jest w cenie remontu to zazwyczaj tam nie będzie wszystkiego i w czasie remontu będą dochodzić nowe sprawy za co jest EXTRA.

Dlaczego moga go omijac ?

Przesąd , pechowe auto, może źle zrobione , może faktury od szwagra , po co brać ryzyko , itd

Zrób wpis we wątkach gdzie już były robione remonty silników to będziesz miał odzew ludzi co się w to bawili.

..........................................................................................

Opublikowano

Oczywiście że trzeba brać wszystkie warianty pod uwagę , nawet jak piszesz aby wystawić do sprzedania w takim stanie jakim jest , ale można sie podłamać psychicznie jak zaczną wydzwaniać z propozycją ceny złomowej.

Nie bądźmy bardziej świętymi od samego Papierza i patrzmy jak to się robi w takich wypadkach , czyli przeszczep z anglika i silnik będzie mniej zajechany od obecnego co długo posłuży tej jednosce.

O ile pamiętam to Krzysiek z Jabłonnej tak zrobił.

Kiedyś tak napisał , cytuję:

Re: Zamiana silnika e46 320d 136 kM

Postprzez Krzysiek BMW Jabłonna » 22 Paź 2014 17:19

Warszawa ul. Junaków 4

tel. 513550500, 692372210

Zadzwoń do chłopaków, zaprowadzisz samochód sprzedadzą Ci silnik i nawet go włożą. Ściągają auta z Francji i rozbierają na części, może trafisz, że silnik będzie jeszcze w aucie, to sobie odpalisz i może nawet przejedziesz.

Dla fanów marki: http://allegro.pl/bmw-okulary-bmw-dla-f ... 64570.html :cool2:

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie wyceny ponieważ byłem w warsztacie polecanym przez znajomego i naprawę wycenili mi na około 10 tys czy jest to możliwe ? lista rzeczy do naprawy :

-PRZEGUBY LEWA STRONA,

-KOLUMNA KIEROWNICZA,

-POMPA WSPOMAGANIA

-PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA

-ODPOWIETRZENIE SILNIKA

-SWORZEŃ WAHACZA PRZEDNIEGO LEWY DOLNY

-ŁĄCZNIK STABILIZATORA

-GUMY WAHACZA PRZEDNIEGO DOLNEGO LEWEGO

-PÓŁOŚ PRZÓD LEWA STRONA- USZKODZONE

Proszę bardzo o pomoc bo nie wiem czy mam szukać innego mechanika w stacji diagnostycznej gdzie sprawdzałem auto wycenili koszt naprawy na około 3 tys

Opublikowano
Ile? :shock: chyba że w te 10 tys jest wliczona wycieczka do ciepłych krajów na czas naprawy. Cena zależy na jakich częściach będziesz robił czy zamiennikach czy oryginalnych. Najlepiej podjedz do hurtowni motoryzacyjnej i spytaj ile kosztowałaby części dobrej firmy. Zrobią ci konkretną wycenę i będziesz wiedział ile chcą za robocizne :-P ceny oryginałów są w internecie.
Opublikowano

Dali Ci cenę zaporową abyś tam nie chciał robić, widocznie mają swoje powody.

Z grubsza na to patrząc to 2 dni dla mechanika z pomocnikiem na pół gwizdka.

Inna sprawa czy na pewno to wszystko trzeba wymienić ?

Opublikowano

Wejdź na realoem.pl - wpisz 7 ostatnich znaków VIN następnie dobierz części, które należy wymienić. Kolejno wejdź na stronę czescidobmw.pl powklejaj numery części i posprawdzaj ceny dobrych zamienników. Zsumuj wszystko a następnie odejmij od tych 10 tysi i zobaczysz ile wyjdzie robocizna. Moim zdaniem to będzie o dużo za drogo, ale zobaczymy po podliczeniu samych części.

E: I właśnie tak jak kolega wyżej napomniał, czy aby na pewno to wszystko jest do robienia ? Jeżeli nigdy nie robione to być może tak. Co to znaczy odpowietrzenie silnika ? Wymiana odmy ?