Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
liczac na doswiadczenie, wstawiam zdjecie. chcialbym sie dowiedziec z czego cieknie ten olej. nie jest to duza ilosc. i czy jest to awaria wymagajaca pilnej naprawy. cieknaxy element zaznaczylem delikatnie strzalką. http://imageshack.com/a/img922/4348/2gnon5.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dowiedziałem się ze jest to od odmy. I tutaj oleju być nie powinno. Mechanik mi doradził żeby to zostawić, bo auto nie kopci, obroty nie faluja. Irytuje mnie tylko ten czujnik mokrybw oleju. No bo nie jest to normalne. Co o tym myślicie?
Opublikowano
Jeśli to odma,to musi być zatkana syfem(masło) i olej zamiast ściekać do miski leci w kolektor.Odma mogła też zamarznąć.A to mokre to wąż,tam w środku powinien być jakiś oring.I szykuj się powoli na wymianę odmy
never again N46
  • Członkowie klubu
Opublikowano
to jest czujnik różnicy ciśnienia i nie wiem co on miałby mieć do odmy
Opublikowano

Ten zaznaczony na czerwono element to odejście od odmy, nie ma tam żadnego czujnika, czujnik ciśnienia jest wyżej na zdjęciu.

U mnie też się ten wąż pocił i okazało się że w kolektorze miałem z 0.5L oleju, proponuje Ci zdjąć przepustnicę i wyczyścić kolektor bo pewnie też masz sporo oleju. I tak na marginesie odmę pasowało by najpierw zmienić bo pewnie zaraz znowu będziesz miał olej jak jest przypchana.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jak patrzyłem na komórce, to wydawało mi się, że kolega zaznaczył coś innego. Teraz odpaliłem na komputerze i potwierdzam, że nie wskazuje na czujnik.

Ostatnio robiłem u siebie odmę i nic tam nie odpinałem, odejście odmy odpinałem jedynie z króćca obok czujnika o którym pisałem wcześniej.

Opublikowano
dzieki Wam za odpowiedzi. Faktycznie odma nie byla wymieniana, a auto mam od 2006 grudnia. Wiec juz sprawdzam gdzie kupic oryginalna odmę z wezami. pytanie... bo gdy zatrzymam sie przed rondem albo ruszam na krzyzowce jest taki moment ze czuc przez chwile spalonym olejem. Myslicie, ze niesprawna odma daje taki efekt?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
pytanie... bo gdy zatrzymam sie przed rondem albo ruszam na krzyzowce jest taki moment ze czuc przez chwile spalonym olejem. Myslicie, ze niesprawna odma daje taki efekt?

Nieszczelność na pompie podciśnienia, olej kapie na rozgrzany katalizator i śmierdzi. Ewentualnie uszczelka pod oslona klawiatury. Sprawdź czy cieknie z tyłu silnika.

Opublikowano

Dokładnie, ja miałem to samo, na każdym skrzyżowaniu było czuć spalony olej (Kapał na kolektor z mocowania sondy)

Wymieniłem uszczelki pod pokrywą zaworów i na pompie podciśnienia i od tamtego czasu spokój.

Opublikowano
dzieki za cenne wskazówki, kurcze rok temu wymienialem uszczelke pod klawiaturą bo byl wyciek z przodu. i po tym czasie znowu? zamowilem juz odmę z osprzetem, bo jak widac na zdjeciu cieknie olej, bede mial na sobote oryginalne czesci. sporo pracy przy odmie jest? jeden mechanik wycenil na 80funtów, drugi na 160funtów, a w serwisie bmw zawolali 215funtow. i tak sie teraz zastanawiam bo jak wymiana jest bez wiekszych problemow to dal bym to temu najtanszemu, chodz wieksze zaufanie co do tego tematu mam do tego ktory sie ceni 160, jakies wskazówki?