Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej bumce mam silnik M50 i podczas pracy silnika dochodzą dość głośne odgłosy takiego jakby szelestu. Hałas ten pojawił się już zimą, ale był słabo słyszalny. Mechanik powiedział, że to prawdopodobnie łożysko alternatora. Teraz szelest ten jest wyraźny, ale tylko przy otwartej masce. Gdy maska jest zamknięta w zasadzie nie słychać tych odgłosów. W dodatku trudno jest zlokalizować dokładnie skąd pochodzi ten dźwięk, niesie się po całej komorze silnika.

Wydaje mi się, że łożysko alternatora to by wyło. Czy tak hałasuje rozrząd?

Opublikowano
Kiedyś też mi coś brzęczało pod maską, i nie wiedziałem co, pojechałęm do mechanika, a ten przytargał ok. 1.5 m plastikowej rury, czy węża przyłożył do ucha i do różnych pierdół pod maską i wyselekcjonował co to za odgłosy. Niezły patent :roll2:
http://img410.imageshack.us/img410/9554/m5hire1nt1.gif
Opublikowano

Rzeczywiście patent jest niezły :cool2:

Trzeba będzie go przetestować. Ale wydaje mi się, że za te hałasy odpowiedzialny jest rozrząd. Co prawda miałem po wakacjach skontrolować stan rozrządu, ale jeżeli wszelkie znaki wskażą, że to on tak hałasuje, to trzeba będzie się za niego brać natychmiast.

Opublikowano
zdejmij paski klinowe i odpal samochod ale na krotko - bedziesz wiedzial czy halasuje osprzet czy rozrzad. Co do rozrzadu to wymienilem ostanio wiekszosc, jak sie okazalo dla zasady . Bo bylo w sumie ok, oprocz slizgu. Lepiej jednak skontroluj

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano

Na początek to ja podjadę na warsztat, niech fachowiec posłucha i zobaczymy co on na to powie.

Dzięki za sugestie :D

EDIT:

Podjechałem do mechanika, koleś obsłuchał całą komorę silnika i stwierdził, że jestem chyba przewrażliwiony. Nic tam nie hałasuje do takiego stopnia, co mogło by sugerować nadmierne zużycie czegokolwiek, a napewno nie rozrządu. Podobno wyciągnięty łańcuch rozrządu dużo głośniej hałasuje

Chyba muszę wziąć na wstrzymanie i przestać szukać dziury w całym :oops: