Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam bmw x3 2.0d 150km 130tkm potwierdzone ksiazka serwisowa ....dziwi mnie spalanie w tym aucie czy to jest normalne ze auto spala 11,5l na 100km???
Opublikowano
Musisz podłaczyc pod komputer może przepływomierz trudno tak gdybać a najlepiej obliczyć po tankowani może wskazania w liczniku zawyżać
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi pali około 8 l według komputera. 4,5 km do pracy codzienny dojazd, czyli razem 9 km, jeszcze droga przerwana odbiorem dzieci ze szkoły. 100 tyś ori przebiegu.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Hmm a moje bmw pali nawet 12.5l pokazuje komputer... przeplywomierz niby jest ok.mechanik wymienil mi na nowy...co dzis zauwazylem ze na biegu jalowym jest nie rowna praca silnika...a i jeszcze jedno strasznie nieprzyjemnie smierdzi z tlumnika...
Opublikowano
Podłacz komputer i sprawdz dodatkową pompke płynu i podgrzewacz jest to w klimatyzacji to może być objawem falowania
Opublikowano
Jedź do kogoś na normalna diagnostyke parametrów pracy silnika a nie kasowanie błędów.Przyczyn może być wiele ale nie mając żadnych danych pomocy nie uzyskasz
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
witam wczoraj bylem u kolejnego mechanika i wymienil mi przeplywomierz na moj stary co niby byl nie sprawny...oraz zaprogramowal wtryski tak jak jest zaplon i po zrobieniu 50km srednie spalanie spadlo do 8.5l nie wiem czy to jest normalne ale lepsze to niz 14l. no i silnik wydaje mi sie ze lepiej dziala i rowno pracuje...
Opublikowano
koledzy i problem powrocil po przejechaniu 150km auto znowu spala 12.6l trasa mieszana...

Kamil, czy robił ktoś diagnostykę tego sinika z pomocą komputera? Bo trudno się bez tego w ogóle do Twojego problemu próbować odnieść. Sprawdzałeś może korekcję wtrysków? Wskazania przepływomierza?

A to ponowne spalanie 12,6 L to z komputera czy z wyliczenia z baku?

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano

właśnie zasadnicze pytanie.Wyliczasz z baku czy z tego co pokazuje komp? Mi ostatnio spalanie też podskoczyło do ok 10l w cyklu mieszanym ale zrobiło się chłodniej i jazda raczej agresywna. Postanowiłem jezdzić spokojniej tak do 110-120 i spalanie zeszło do ok 8.5l. Więc na spalanie ma wpływ kilka czynników.

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

dzis bylem u kolejnego "szpeca" od bmw i powiedzial mi ze pierwszy wtrysk przelewa np.5 ...a inne wtryski sa tak na poziomie 0,8 0,9 twierdzi ze ten jeden jest do regeneracji ...i przeplywomierz pokazuje mu wartosc np.450 a auto wymaga 280...no i strasznie smierdzi z tlumnika ( ale nie zawsze)

jestem juz tak wkurzony bo co pojade do mechanika to kazdy twierdzi co innego...

w poniedzialek bylem u innego mechanika to twierdzi ze przeplywomierz jest super ale pokazuje mu blad NIEROWNA PRACA SILNIKA mowi ze to moga byc wtryski a ja na to ze poprzedni mechanik ( wujek) regenerowal te wtryski ...zaplacilem za sama regeneracje 1200zl i teraz pewnie musze znowu je zregenerowac bo juz nie wiem co zrobic kurde...a spalanie pokazuje mi takie komputer ...i tez tak wychodzi po tankowaniu kurde :twisted:

Opublikowano
hmmm nie wiem ten mechanik dzisiaj mial laptopa i mowi ze to jest taki program jak maja w serwisie bmw ale to jest tylko jego wersja...a u tego drugiego mechanika jak bylem to mial taki wiekszy komputer i gruby nie wiem co to za sprzet ...we wtorek jade do niego sprawdzic wtryski na maszynie i jak sie okarze ze sa do regeneracji to mnie chyba ch...j strzeli bo poprzedni mechanik ponoc je regenerowal chyba 3 RAZY ale zadnego pokwitowania nie dostalem ....juz chyba nie ma uczciwych mechanikow w naszym kraju....
Opublikowano
hmmm nie wiem ten mechanik dzisiaj mial laptopa i mowi ze to jest taki program jak maja w serwisie bmw ale to jest tylko jego wersja...a u tego drugiego mechanika jak bylem to mial taki wiekszy komputer i gruby nie wiem co to za sprzet ...we wtorek jade do niego sprawdzic wtryski na maszynie i jak sie okarze ze sa do regeneracji to mnie chyba ch...j strzeli bo poprzedni mechanik ponoc je regenerowal chyba 3 RAZY ale zadnego pokwitowania nie dostalem ....juz chyba nie ma uczciwych mechanikow w naszym kraju....

Kamil, piszesz, że wtryski miałeś regenerowane - a czy po regeneracji zostały im nadane nowe kody, które zaprogramowano w komputerze auta? Bo na forum już są wątki, w których wtryski na maszynie wychodzą OK, a w aucie już niekoniecznie. W ten sposób możesz się bawić ad mortem defecatem bez widocznej poprawy.

A porównanie sprzętów w kategorii "większy i gruby" to raczej nie na tym forum, tylko na sex-zone jakimś :)

No i testowanie komputerem potrzebne Ci jest nie tylko na postoju, ale także odczyt live data podczas jazdy... Na pewno w Twojej okolicy znajdziesz kogoś z forum, kto ma soft diagnostyczny i potrafi zrobić z niego użytek. Jak masz tłuc się po dziwnych mechanikach, lepiej wydaj paliwo na trasę do kogoś, kto rzeczywiście Ci pomoże.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
Witam niech ten mechanik na razie ich nie wyciąga niech sprawdzi korekcje wtrysków jak ma program do bmw jest też możliwość sprawdzenia przepływomierza w tym programie skąd jesteś ale myśle że chyba coś nie halo z dde po usunięciu dpf
Opublikowano

witam jestem z Chojnic woj.pomorskie te wtryski regenerowal mi wujek ale ja mu nie wierze bo na poczatku bylo tak ze wtrysk nr.dwa dawal za duzo ropy ...tak bylo 3 razy za kazdym razem wujek twierdzil ze jest juz dobrze a wedlug mnie auto nie chodzilo dobrze po podloczeniu pod komputer wtrysk ciagle lal wiec wujek stwierdzil ze jeszcze raz te wtrysli wyciagnie i zawiezie je do regeneracji...a i od pocztku wujek tez mowil ze najlepiej byloby zamienic wtrysk nr.2 przelozyc na pierwszy i tak chyba zrobil bo teraz wtrysk 2 jest ok.a nr.1 przelewa tak samo jak ten nr.2 wiec ktos tu kurde klamie i oszukuje!!!

przed usunieciem DPF tez tak bylo ze ten wtrysk nr.2 przelewal...