Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poszukuję swojego pierwszego BMW, trafiłem na poniższy egzemplarz i chciałbym zasięgnąć waszej opinii na jego temat:

http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-5-klimatronic-szyberdach-ksenon-tempomat-alufelgi-automat-ID6yDvlB.html#a0eadaccba

Byłem dzisiaj je oglądać i ogólnie nie wygląda źle. Środek i karoseria w całkiem fajnym stanie. Sprzedawca deklarował, że z powodu rdzy malował tylną klapę i część błotnika. Mierzyłem miernikiem lakieru i wygląda, że całe auto było kiedyś - lakier ma trochę zarysowań dlatego piszę, że kiedyś - powtórnie lakierowane (~350 um), klapa i kawałek błotnika 470 um (zgadzałoby się z tym co mówił), szpachli nie wykryłem. Z usterek wykryłem niedziałający przycisk podgrzewania fotela kierowcy i wylane lewe lusterko fotochromatyczne. Nie ma masakry, sam mogę naprawić. Niepokoi mnie tylko dźwięk silnika, nie jestem pewny czy to jakaś rolka czy Vanosy. Tutaj moje pytanie: Zużyte vanosy świszczą czy raczej stukają? Widziałem też, że pokrywa zaworów jest uszczelniona sylikonem wysokotemperaturowym, powinienem się tym przejmować? Pytanie jeszcze o szyby, wszystkie powinny mieć taki sam numer? Zgadzały mi się parami, lewy/prawy przód, lewy/prawy tył.

Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

Opublikowano

Świst może być np. z odmy, vanosy stukają/pukają/dzwonią zależy jak to nazwiesz :wink: w necie masz różne filmiki z uszkodzonymi vanosami, możesz porównać dzwięk. Uszczelka pokrywy zaworów to standard w e39, silnik trzymał temperaturę? Nie było jakiś skoków, grzania się, itp.?

Auto na zdjęciach wygląda nawet fajnie, na niezmęczone.

Opublikowano
Słuchałem filmików na necie i tam klepią zdecydowanie głośniej. Może być, że zaczęły się dopiero dojeżdżać. Czy w M54 były montowane klapki w kolektorze dolotowym? W Roverze 75 miałem podobne dźwięki i to było to. Co do temperatury nie mogę się na razie wypowiedzieć, bo jeździłem tylko po placu - żeby wyjechać dalej muszę wykupić ubezpieczenie, a przed jakimikolwiek inwestycjami chciałem się przespać z tematem. Jeszcze jedna kwestia, czy przy włączonym silniku i otwarciu drzwi powinien pojawiać się sygnał dźwiękowy? W tej dźwięk był identyczny jak ten od tylnych czujników parkowania. Normalne, czy ma coś nagrzebane w instalacji?
Opublikowano
Na kolektorze ssącym masz zawór DISA z klapką, która lubi sobie latać ,,jak żyd po pustym sklepie ''

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Jeszcze jedna kwestia, czy przy włączonym silniku i otwarciu drzwi powinien pojawiać się sygnał dźwiękowy? W tej dźwięk był identyczny jak ten od tylnych czujników parkowania. Normalne, czy ma coś nagrzebane w instalacji?

Powinien być dźwięk taki sam jak od włączonych świateł i na pixelkach powinno pisać "door open" czy coś, przy bagażniku "bootlid open" czy coś w ten deseń, ale żeby dźwięk czujników parkowania tego jeszcze u siebie nie miałem :)

Opublikowano

Czyli coś jednak w instalacji nagrzebane ma... Pewnie zepsuł się głośniczek od drzwi, to podpięli się pod buzzer od czujników parkowania - widziałem podejrzanie wyglądający kabel we wnęce koła zapasowego. Regeneracja Vanos'a i DISów nie wydaje się jakoś koszmarnie skomplikowana, także jestem w stanie to przełknąć.

Zamówiłem sobie historię serwisową:

14.04.04 - 11 703 km - kontrola pojazdu, zmiana opon, wyważenie kół

01.07.04 - 15 000 km - zmiana opon, wyważenie kół

20.08.04 - 20 766 km - cewka zapłonowa

04.10.04 - 26 934 km - czujnik parkowania, diagnostyka komputerowa pojazdu

22.03.05 - 36 132 km - cewki zapłonowe kpl, diagnostyka komputerowa pojazdu

08.04.05 - 37 430 km - uszczelki drzwi przednich i tylnych lewych i prawych, zamek drzwi tylnych prawych, diagnostyka komputerowa pojazdu

06.07.05 - 43 775 km - serwis olejowy, olej, filtr oleju, mikrofiltr, kontrola pojazdu, czujnik parkowania, diagnostyka komputerowa pojazdu, klocki i tarcze hamulcowe przód

21.10.05 - 52 658 km - płyn hamulcowy, badanie techniczne, kontrola pojazdu, moduł podstawowy, diagnostyka i programowanie pojazdu

28.10.05 - 52 983 km - adapter snap in do telefonu

03.11.05 - 53 086 km - diagnostyka komputerowa pojazdu

16.12.05 - 54 672 km - kontrola pojazdu

18.04.06 - 62 606 km - czujnik parkowania, nadkole przednie prawe, diagnostyka komputerowa pojazdu, zmiana opon, wyważenie kół

21.03.07 - 81 148 km - diagnostyka komputerowa pojazdu

10.11.09 - 133 815 km - czujnik parkowania, moduł podstawowy, pompka spryskiwacza przód, dysze spryskiwacza przód, zamek drzwi przednich, wygłuszenie drzwi, pasek osprzętu, diagnostyka i programowanie pojazdu

02.06.10 - 146 797 km - czujnik parkowania x 2 , termostat, sprawdzenie układu chłodzenia pod kątem wycieków, diagnostyka komputerowa pojazdu

24.08.10 - 152 252 km - diagnostyka komputerowa pojazdu

Ostatni sczyt z kluczyka - 146 812 km

Auto ma do wykonania akcję serwisową na wymianę poduszki powietrznej kierowcy.

Wydaje się, że przebieg może być (nie musi) oryginalny.

Czy pomimo tych rzeczy, o których pisałem uważacie, że warto kupić to auto?

Opublikowano
żeby wyjechać dalej muszę wykupić ubezpieczenie, a przed jakimikolwiek inwestycjami chciałem się przespać z tematem

Żeby wyjechać to musisz auto zarejestrować ;-) samo ubezpieczenie nic nie da.

Opublikowano
żeby wyjechać dalej muszę wykupić ubezpieczenie, a przed jakimikolwiek inwestycjami chciałem się przespać z tematem

Żeby wyjechać to musisz auto zarejestrować ;-) samo ubezpieczenie nic nie da.

Czyli nie mogę nim wrócić do domu? Nawet jak ma niemieckie blachy?