Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc może pora przerzucić się na gaz drzewny (holzgas)?:)

Tylko wyobraźcie sobie nasze Bunie z tymi paleniskami na wierzchu ciągnące przyczepkę z drewnem :twisted:

http://img452.imageshack.us/img452/6366/pv25wh.jpg

http://hjem.get2net.dk/Hwidsteds_Hjemmeside/billeder/1939%20170%20vg.jpg

W czasie II WŚ ten rodzaj napędu był dość popularny. Słyszeliście może o jakimś BMW z tamtego okresu napędzanym właśnie gazem drzewnym?

Every weapon needs a master.
Opublikowano

W czasie II WŚ ten rodzaj napędu był dość popularny. Słyszeliście może o jakimś BMW z tamtego okresu napędzanym właśnie gazem drzewnym?

Pewnie są takie samochody-wynalazki zwłaszcza z końca wojny kiedy brakło ropy, BMW produkowało na potrzeby Wehrmacht'u np. BMW R 75 m.in. w Panzer-Division, Opel-Blitz itd.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Co ciekawe, nawet współcześnie wykorzystuje się ten rodzaj napędu. Kilka aut jest nawet w Polsce. Wpiszcie sobie w google "drewno zamiast benzyny" - wielu ciekawych rzeczy można sie dowiedzieć :)
Opublikowano

W czasie II wojny światowej Polacy do czołgów lali olej rzepakowy.

Takie czasy - bo to Polska, nieelegancja Francja.

Z tego co wiem, to są silniki na tłuszcz zwierzęcy, tzw. łuj.

Już nawet nie chcę myśleć, z czego go robili podczas wojen. :worried:

Opublikowano
Majowy, tłuszcz tłuszczem ale w tym przypadku wystarczy siekierka i las w pobliżu :> trochę ciężko sobie wyobrazić polowanie na sarenki w celu pozyskania tłuszczyku ;D
Opublikowano
Ja jestem za paliwami alkoholowymi. Nowe silniki Saab'a wykręcają takie osiągi na spirytusie, że na trzeźwo to żaden samochód takich nie zrobi. :mrgreen: W Szwecji już jest trochę takich stacji wysokoprocentowych, teraz czas na Polskę. Ale będą kolejki, ludzie na piechotę będą przyjeżdżać i do pełna tankować. :twisted2: Gazety motoryzacyjne będą robić porównania, czy właściel, czy samochód jest większą moczymordą .:silenced:
Opublikowano
Ja jestem za paliwami alkoholowymi. Nowe silniki Saab'a wykręcają takie osiągi na spirytusie, że na trzeźwo to żaden samochód takich nie zrobi. :mrgreen: W Szwecji już jest trochę takich stacji wysokoprocentowych, teraz czas na Polskę. Ale będą kolejki, ludzie na piechotę będą przyjeżdżać i do pełna tankować. :twisted2: Gazety motoryzacyjne będą robić porównania, czy właściel, czy samochód jest większą moczymordą .:silenced:

No to trzeba 2 hektary pola, ziemniaków nasadzić, ciekawe ile litrów samogonu jest z tony ziemniaków. Potem jakiś dystrybutor w garażu zapodać połączony z rafinerią w piwnicy i jeździć tak :mrgreen:

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Haha! Praktyczne rozwiązanie - gdy zabraknie alk. na imprezie można spuścić z auta ;) albo gdy Policja zatrzymie na bańce: "Panie,hyk, władzo... mam nieszczelności w układzie paliwowym...Gazami się zatrułem"
Opublikowano
Ale byłyby tez negatywne skutki dostepnosci alkoholowych paliw... znajoma prowadząca monopolowy chyba by musiala zamykać interes :mrgreen:
Opublikowano
Niby tak. Ale gdyby taka sytuacja (Alkocholowe paliwo) by nastapiła, to nasz kochany rzad by wprowadził taka akcyze na spirytus ze odrazu by nam sie odechciało pic :wink: