Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

auto kiepsko zbiera się do 3000 tyś. obrotów a później jest ok, podobno problem tkwi w tym że zawór recyrkulacji spalin się zacina,

z góry dzięki

Opublikowano
no to wymień elektrozawór sterujący + wężyki podciśnienia, a nie blokuje recyrkulację! Wywali Ci błąd za dużej ilości powietrza na suw i znowu będziesz szukał rozwiązania.
  • 1 rok później...
Opublikowano
330d 184km co daje odłączenie EGR??? czy jest jakiś wzrost mocy albo coś w tym rodzaju? moje autko troche słabo ciągnie z dołu czy to coś da, lepiej idzie od 3 tys
Tomek
Opublikowano
ogólnie troche lepiej powinien jechać z dołu. Nie wszyscy to odczuwają. Odepnij wężyk podciśnienia i zobacz :) tylko zostanie ci błąd w pamięci za dużej masy powietrza ale się go nie bój bo nic nie robi :P po prostu jak kiedyś pojedziesz odczytac błędy to pamietaj że odłączenie EGR go spowodowało :)
szukam
Opublikowano

no odepnij i zaślep. Ja zaginam wężyk na pół i zaciskam trytytką bo ma silikonowe wiec im nic się nie dzieje. Jak masz zwykłe gumowe to wsadz jakąś śrubke do środka i też zacisnij trytytką.

Ogólnie to 3l diesel bardzo dobrze jeździ z dołu w porównaniu do 2l. Raz jechałem modelem poliftowym to nie trzeba przekraczać 3tyś obrotów i ciągnie jak rakieta.

Zrób diagnostyke i posprawdzaj co trzeba odnośnie braku mocy. Masz o tym wiele tematów i wiele czytania.

szukam
Opublikowano

za duze różnice w zmianie biegów itp żeby porównać. Lepiej na jednym biegu porównać np. na 4 od 80 do 120 ile sekund zajmuje :) możesz porównać z danymi fabrycznymi albo z danymi innych użytkowników.

Bo przy zmienianiu biegów są straty i każdy to inaczej zrobi i szkoda katować dwumas takim przyspieszaniem :)

szukam
Opublikowano

instrukcja obsługi mówi o czasie 6,9s (80-120 na IV) dla 330d 184KM sedan manual

pamiętaj, żeby poprawnie zmierzyć musisz jechać ze stałą prędkością 80km/h i potem but, a nie rozpędzasz się od np. 60km/h i mierzysz czas od 80 km/h

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano

są to dane z instrukcji obsługi - czyli BMW, jak kto woli aso

nie są zawyżone

w moja e39 kombi m57 3.0d 184KM manual, seria bez chipa, robi 80-120 na IV w 7,4s wg stopera

więc dlaczego lżejsza trójka z tym samym silnikiem nie miałaby się zmieścić w okolicach 7s ??

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
330d 184km co daje odłączenie EGR??? czy jest jakiś wzrost mocy albo coś w tym rodzaju? moje autko troche słabo ciągnie z dołu czy to coś da, lepiej idzie od 3 tys

Jeżeli odczuwasz spadek mocy na niskich obrotach, to posprawdzaj albo najlepiej wymień jak jeszcze tego nie robiłes, wszystkie przewody od podcisnienia i przeczysć filterki na zaworkach sterujących podcisnieniem. Możesz też na próbę podmienić zaworek sterujący turbo i ten sterujący EGR. Są takie same. Jeżeli będzie poprawa to masz winnego.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano

Ja mam EGR podłączony, także nie wiem czym najlepiej zaslepić.

Cienka blaszka miedziana w zupełnosci wystarczy. Tylko załuż ją przed samym zaworem. a nie przy kolektrze wylotowym.

Aby sprawdzić zawór EGR wystarczy dmuchnąć w króciec dolotu spalin. Jak trzyma cisnienie to znaczy że szczelny.

Pozdrawiam,

Mateusz

Opublikowano

króciec dolotu spalin to pos. nr.2

http://images.forum-auto.com/mesimages/514942/demontage%20egr.jpg

jak trzyma cisnienie. Czytaj ze zrozumieniem.

Dmuchasz jak w balon. jak dmuchasz i ucieka to znaczy że nieszczelny. Jak nie ucieka tzn. szczelny.

Pozdrawiam,

Mateusz