Skocz do zawartości

Rozmiar opon do E65 Czy 275/40/20 bedzie pasowało na tył?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jak w temacie, czy opona 275/40/20 bedzie pasowała na tył do BMW E65. Nigdzie nie potrafię znależć jednoznacznej odpowiedzi.

Opona ta bedzie wieksza na średnicy od 245/55/17, czyli tego co jest zalecane o 26mm. czyli 13mm na stronę.

Ktoś orientuje się czy to bedzie grało, czy nie bedzie obcierało i czy wizualnie bedzie wyglądało dobrze?

Kupiłem felgi z oponami 285/30/20 na tyle i to że tak powiem nie wyglada wg mnie w ogóle. auto wyglada jak motorynka :mad2:

i nie piszcie, że 285/35/20 bedzie pasować bo to wiem :D Pytanie jest inne ;)

Pozdrawiam Serdecznie ;)

Opublikowano
oczywiscie ze bedzie pasowalo to raczej rozmiar do suva czy bedzie obcierac czy nie to nie tylko zalezy od opony szerokosci czy tez jej wysokosci ale tez od et :wink: jesli nie masz gleby bedzie wszystko gralo

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
NIe mam gleby. ET40. Właśnie chodziło mi czy nie bedzie obcierać itd. Najlepiej jakby ktoś juz na takich oponach jeździł i był w stanie sie wypowiedzieć. Pozdrawiam
Opublikowano

Miałem w E65 295/35R21, 285/35R20 i 275/35R20

Prosty kalkulator:

275/40R20

27,5cm x 40% = 11cm x 2 = 22cm + 50,8 = 72,8 - i to jest Twojego koła wysokość w centymetrach ! ;)

285/35R20

28,5cm x 35% = 9,975cm x 2 = 19,95cm + 50,8 = 70,75 cm wys. koła

295/35R21

29,5cm x 35% = 10,325xm x 2 = 20,65cm + 53,34 = 73,99 cm wys. koła

CZYLI bezproblemowo się zmieści i uwierz mi, ze nie będzie nic obcierać.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Teraz mam 255/35 R20 zimówki okolcowane. Pytanie jaki optymalny będzie rozmiar dla R 20.Moze lepiej zejść na R19 z wyższym profilem.

Chciałbym zachować balans wymiar komfort bez wycia zawiechy z bólu .

Pozdrawiam

• 3 lata później...
Opublikowano
Podgrzewam kotleta. Panowie założyłem do siebie 275/40/20 wczesniej byly podobne tylko profil 35. Wyskoczul mi komunikat o za niskim cisnieniu w oponach. Czy jak zresetuje "pomiar to wszystko wróci do normy czy opony muszą być takie jak w specyfikacji na drzwiach 275/35/20? Czujników w kołach nie mam ciśnienia mierzy po obrotach koła, proszę o odpowiedź bo nie wiem czy zwracać opony czy jeździć aż się zresetuje...
330d,yzfr6,yz250, INPA-Darmo sprawdzę/pomogę
Opublikowano
musisz sie zatrzymac i potwierdzic ze cisnienie w oponach jest prawidlowe i komunikat zniknie :wink:

Moje 730d==>

Opublikowano
Tzn teraz po potwierdzeniu/resecie flate tyre monitor system zbiera informacje podczas jazdy samochodem i czekam, narazie zrobiłem 20km i dalej system zbiera informacje o kołach/ciśnieniu
Opublikowano
sprawdz czy cisnienie w oponach jest takie same :wink:

Moje 730d==>

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Lepiej późno niż wcale. Tak po resecie fiat tyre monitor i ok 50km system "nauczył się nowego profilu"