Skocz do zawartości

Elektrycznie regulowana kolumna kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mógłby ktoś wrzucić tu fotki spodu fotela? Potrzebne mi to ponieważ zakupiłem auto w którym jest regulowana kolumna lecz ktoś wymieniał fotele i wymienił je na manualne, wiązki są poucinane i regulacja kolumny nie działa. Gościu dał mi jakiś moduł i mówi że wystarczy go wpiac ale kompletnie nie wiem gdzie i nawet nie wiem czy to wystarczy więc jak ktoś może to niech powie czy przez ten moduł faktycznie może nie działać no i najlepiej poprosił bym fotki całej instalacji pod fotelem. Pozdrawiam
Opublikowano
Kiera będzie działać tylko z elektrycznymi fotelami z pamięcią. W fotelu kierowcy jest moduł z którym połączona jest kierownica. Masz uciętą wiązkę wychodzącą z podłogi pod fotelem???
Opublikowano
  • Autor
Nie. Wiązka jest cała i jest nawet wtyczka podpieta od starego fotela elektrycznego i właśnie od niej są poucinane kable, gościu zostawił tylko dwa, są one chyba od poduszki bo jak rozpialem to teraz pali się kontrolka air bagu.
Opublikowano
  • Autor
Mam właśnie jakiś moduł, taki czarny z niebieskimi napisami dosyć mały wielkości paczki od zapałek , jutro wstawię fotkę jak wygląda sytuacja z elektryka pod fotelem no i tego modułu
Opublikowano

Z tego co zauważyłem u siebie to kolumna nie ma nic do foteli, moduł odpowiedzialny za kolumnę jest w prawych drzwiach w module sterowania lusterkami lelktrycznymi a kolumna dziala jak są zamkniete drzwi kierowcy.

Zdejmij dolna obudowę kolumny, masz tam dwa silniczki po lewej i prawej stronie, wypnij i sprawdz napiecia.

Ale moge sie mylić.

Opublikowano
  • Autor
ten moduł co jest w prawych drzwiach chyba musi być sprawny skoro lusterka działają,silniczki sprawdzę jutro ale raczej to nie bedzie to bo obydwa naraz chyba by sie nie posypały , wrzucam zdjęcia tego modułu i kostki pod fotelemhttp://fotowrzut.pl/PE4IURG2QP nie wiem czy się dobrze wstawiły , jak coś to zarzucam linka http://fotowrzut.pl/PE4IURG2QP
Opublikowano
Za wysterowanie kolumny kierownicy odpowiada moduł w fotelu kierowcy-tylko i wyłącznie. Za pamięć wszystkich ustawień tj fotel,lustra,kiera-odpowiadają wspólnie i w porozumieniu moduły umieszczone w obu przednich drzwiach. Moduł o którym mowa to ten do którego zamocowane są guziki do ustawiania fotela. W fotelu może być jeszcze jeden sterownik ale tylko w przypadku foteli aktywnych. Tak więc bez foteli w prądzie nic nie zdziałasz. A jeżeli pokusi cię podanie prądu bezpośrednio na silniki w kolumnie to i tak nic to nie da gdyż tam zawsze jest prąd a sterowanie odbywa się trzecim cienkim kablem.
Opublikowano
  • Autor
Też tak myślałem dlatego napisałem do tego gościa od którego kupiłem żeby mi powysylal wszystkie moduły, sterowniki i przyciski co były w tamtym elektrycznym fotelu. Mam ten moduł co są przyciski od sterowania fotelem. Czy jakbym to jakoś polutowal i wrzucił pod fotel to wtedy by smigalo?
Opublikowano
Nie odpowiem Ci na to pytanie w 100%. Teoretycznie powinno zadziałać.
Opublikowano
  • Autor
Okej.spróbuję, wrzuci ktoś fotkę jak to wygląda pod fotelem? Niby wszystkie kable po kolorze połączyć ale chyba nie wszystkie pasują
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Czy aby ta kierownica działała to fotele muszą być z pamięcią czy mogą być bez?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Żeby działała czyli przesuwała się góra, dół, przód, tył nie potrzebna jest pamięć foteli.

Potrzebne jest zasilanie i będzie śmigać.

pzdr

yaz

Opublikowano
tylko, że po cofnięciu pozycji kluczyka z 1 na 0, kierownica samoczynnie idzie do góry, a zmiana pozycji z 0 na 1 powoduje automatycznie ruch w dół. Ma to ułatwić wsiadanie i wysiadanie.
Opublikowano
Żeby działała czyli przesuwała się góra, dół, przód, tył nie potrzebna jest pamięć foteli.

Potrzebne jest zasilanie i będzie śmigać.

Nie prawda. Sterownik kolumny jest w fotelu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Owszem, ale można osiągnąć cel również bez niego.

Wystarczy chwilę spędzić nad schematami i jest to do zrobienia. Wymaga większego wysiłku ale się da.

pzdr

yaz

Opublikowano
Jeżeli masz na myśli wyjęcie sterownika z fotela to owszem szansa jest.
Opublikowano
  • Autor
Czyli mam rozumieć że bez ingerencji w sterownik w fotelu bez pamięci kiera nie będzie śmigać?
Opublikowano
Tak jak napisałem. Sterownik dzieki któremu masz sygnał do sterowania kierownicą jest w fotelu kierowcy z lewej strony(to ten z guzikami do przesuwania fotela). Nie da się tego inaczej przeskoczyć. Po raz kolejny wyjaśnię: do sterowania kolumną służą dwa silniki do których + i - dociera cały czas (zamiana biegunów nie wchodzi w grę by zmienić kierunek ich pracy). Sygnał do sterowania wychodzi ze sterownika w fotelu dociera do manetki od niej z powrotem do sterownika następnie dwoma liniami do jednego i drugiego silnika. W silniku "mini" sterownik odczytuje sygnał i zmienia biegun w zależności od potrzeby. Każdy z silników ma tylko jeden kabel sterujący. Więc nie da się tego przeskoczyć. Chyba że rozkodujesz jakimś cudem sygnał ale chyba tylko morsem.
Opublikowano
  • Autor
Ok, dziękuję bardzo za wytłumaczenie.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Koledzy ja mam inny problem w mojej E60 zmieniłem fotele i kolumnę na elektryczne. Fotele śmigają ale problem pojawił się z kolumna (brak zasilania na silnik).