Skocz do zawartości

[E39] m54b22 obudowa termostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam wyciek płynu chlodniczego, z tego co z lokalizowalem z okolicy obudowy termostatu, w poprzedniej e39 miałem się silnik m52 i tam za śmieszne pieniądze kupiłem aluminiową i był spokój na lata. Do m54 widzę już nie tak hop , na allegro nie ma tylko na zagranicznych stronach dlatego że obudowa jest wraz z termostatem i czujnikiem, macie może gdzieś dojście do takich kompletów alu albo jakieś pomysły skąd dokładnie może lecieć i czy da radę dokrecic coś? Te opaski jakieś mi obce są na tą obudowę nie wiem jak JE rozpiac nawet
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie spotkałem się w M54 z aluminiową obudową termostatu-tylko z plastikową.

Jeśli cieknie to może być pęknięta obudowa,można spróbować dokręcić 4 mocujące śruby.

Aby zdjąć wąż musisz podważyć do góry metalowy sprężynowy zacisk (jest jak drut) w najwyższym punkcie przy końcu rury.

Opublikowano

Wydaje mi się, że do m54 nie ma osobno obudowy, tylko jest sprzedawane jako całość (obudowa+termostat). Może obudowa za słabo dokręcona i nie dociska dobrze do uszczelki. A jak pęknięta to kup nowy termostat np. Wahler to około 150zł.

Zobacz jak to wygląda link

• Moderatorzy
Opublikowano

Szukasz dziwnych rozwiązań.

Za 150 zeta masz ori wahlera http://czescidobmw.pl/520i-z-silnikiem-m54/termostat-wahler,2559.html

W moim M54 sciągałem oryginał - przeżył 12 lat. Jak nowy wytrzyma kolejne 12 to masz praktycznie dożywotnio.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Okazało się że cieknie pomiędzy obudowa a przewodem do chłodnicy, najpierw wymieniłem oring ale i tak trochę wilgotne było, później odpowietrznik dokrecalem urwałam łeb, z nerwów uderzyłem pięścią i pękła obudowa, suma sumarum kupiłem nowy przewód za 120zł, odpowietrzylem i jest spokój święty
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b