Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. dzisiaj wypralem klucz. zauwazylem go w pralce po godzinie prania. podsuszylem go w temp pokojowej i sprawdzilem czy dziala. auto sie otwiera oraz odpala bez problemu. nie bylo by problemu gdybym mial zapasowy, ale moje pytanie, czy odklejac kluczyk i suszyc go w srodku? bo mam dylemat... nie chcialbym zeby po tygodniu czy miesiacu przestal dzialac. czy lepiej zostawic go w spokoju?
Opublikowano
ja bym go zostawil. 4 tygodnie temu mialem gorsza historie - wykąpałem kluczyk w morzu (kilkanascie minut pływania) i dziala do tej pory. :cool2:
Opublikowano
Od momentu wyprania zaczyna postępować w powolnym tempie korozja. Rozklej osusz suszarka ale zimnym nie ciepłym powietrzem , a później potraktuj go np. wd40 mocno spryskując, odczekać z 15 min wytrzeć do sucha i gites :cool2: . Tez kiedyś tak miałem a po trzech miesiącach zdechł, po otwarciu wszystkie styki szlak trafił, korozja się najadła :D
Opublikowano
Jak już go rozkleisz to po nowa obudowę możesz uderzyć do mnie, są jak oryginalne.
Opublikowano
. Rozklej osusz suszarka ale zimnym nie ciepłym powietrzem , a później potraktuj go np. wd40 mocno spryskując, odczekać z 15 min wytrzeć do sucha i gites . Tez kiedyś tak miałem a po trzech miesiącach zdechł, po otwarciu wszystkie styki szlak trafił, korozja się najadła

Wd40 to zly pomysl -powoduje korozje. Zdecydowanie lepiej bedzie jakims kontaktem moze potrakowac, przetrzec do sucha po tym zabiegu i powinno wystarczyc.

Dobrym patentem jest tez suszenie w ryzu. Wrzucic do worka z ryzem na kilka godzin. Ryz wyciaga wilgoc. Ja tak odratowalem Galaxy S3 po zatopieniu. 1,5 roku minelo i chodzi dalej.

Opublikowano
umyj w wodzie destylowanej lub spirytusie (spirytus nie powoduje korozji elementów)lub po prostu idz to punktu napraw GSM...maja wanienki ultradzwiękowe
Opublikowano
Rozklejaj nie ryzykuj , bo masz tylko jeden klucz. Ten sposób z ryżem tez jest dobry. Możesz skleić stara obudowę ale będą widoczne ślady ,estetyczne. Możesz kupić obudowę od kolegi z forum ona jest otwierana na zatrzaski, nie klejona. A pamiętaj żebyś rozklejał go nie spiesząc się żebyś nie uszkodził płytki w środku. Powodzenia :cool2:
Opublikowano
W sumie o ile dobrze pamiętam, to chyba jeden z moich kluczyków chyba też wyprawłem i pamiętam, żę zespuł się guzik od zamykania :D
Opublikowano
zwykły alkochol ci starczy. Jakaś wyborowa albo finlandia ewentualnie spirytus :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po rozcięciu sam zobaczysz czy był szczelny czy nie i dostała się woda. Jeśli jednak dostała się woda to z doświadczenie wiem, że czysty spirytus średnio rozpuszcza sole (z proszku od prania). Zatem lepiej faktycznie delikatnie umyć w spirytusie z woda destylowaną, a potem powietrzem sprężonym osuszyć. Przypominam o niebezpieczeństwie związanym z gromadzeniem ładunków elektrostatycznych. Do rozcięcia zalecam bardzo ostry i cienki nóż (np do tapet) nie zagłębiaj go zbyt głęboko bo uszkodzi elektronikę klucza i nie staraj się rozłupać obudowy bo potem już jej nie skleisz.Połówki obudowy sklejamy za pomocą kleju do tworzyw , ale takiego który rozpuszcza tego typu tworzywo - np jakiego używają hydraulicy do klejenia rur z PCV. Odradzam wszelkie "minutki" i epoksydowe bo one nie gwarantują szczelności. Jak czysto to zrobisz nie powinno być śladu.
Opublikowano
ślad po rozklejeniu oryginalnego kluczyka zawsze będzie i nie uktyje się faktu jego rozklejania. Z włąsnego doświadczenia wiem, że już raz rozklejony fabrycznu pilot nigdy nie wygląda tak samo i widać, że coś jest nie tak. Chyba, że ktoś ma chirurgiczną precyzje, narzędzia ostre jak skalpel i sporo cierpliwości to może sie cudem "ładny" efekt osiągnie
Opublikowano
bylem w John Clark, wycenili nowy klucz na 167F. z tego co jest im potrzebne to tyyylko dowod osobisty i dowod rejestracyjny. jeszcze jedno... pracownik ktory mnie obslugiwal powoedzial, ze auto odpale a problem bedzie tylko z centralnym zamkiem. cos mi sie w to wierzyc nie chce, no przeciez jezeli do baterii sie dostala woda i z czasem ona wyzionie ducha, to raczej klucz powinien byc ,,martwy,,.
Opublikowano
Daj sobie spokój z nowymi kluczykami, ewentualnie dorób drugi dla bezpieczeństwa. Rozcinaj ten co masz i nie daj sie robić w balona przez Aso.
Opublikowano
Kubaj uczysz kolegę spirytus dobierać żeby dało się pić ?:p
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano
Czemu nie, jak dobry to i przy czyszczeniu samemu można sie przeczyścić :D