Skocz do zawartości

Słabo hamuje po mimo wymiany hamulców 318i vs 328ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim BMW 318i - 143 konie - nei dawno zmieniałem hamulce i od tamtej pory ( przed i po ) nie czuję żadniej różnicy w poprawie hamowania.. Hmm dlaczego?

W 328ci hamulce działają jak żyleta mimo że były pozniej wymieniane.. Działają po prostu lepiej..

Czy to efekt większych tarcz? Mam textara + klocki textara w 318i. Chcialbym aby auto hamowało jak 328ci... Wieksze tarcze? czy coś mam nie tak z płynem?

.

.

.

Nienawiść do zamienników, tak zostałem wychowany.

Opublikowano

Myślę, że możesz mieć zapieczone prowadnice zacisku, Czyli odkręć imbusem owe prowadniczki i sprawdź co się tam dzieje. Być może klocek dolega tylko bardzo mocno od strony samego tłoka, czyli hamuje na jeden klocek, przy zapieczonych prowadnicach. Podstawowa sprawa przy wymianie kolcków i tarcz to sprawdzenie stanu tych prowadnic. Według mnie może to być:

-zapieczone prowadnice zacisku (imbusy)

-zapieczony sam tłok

-zapowietrzony tłok

-za słabe klocki i tarcze

-nadpęknięty wężyk podciśnienia pompki nożnej płynu hamulcowego, przez co nie daje Ci maksymalnej pomocy przy wyciskaniu pedału hamulca

Opublikowano

nie porównujcie hamulców 328 do 318

328 ma większe tarcze z przodu i z tyłu i servo pewnie też

koła pewnie tez masz większe w 328 a to wszystko wpływa na skuteczność hamowania

Opublikowano
nie porównujcie hamulców 328 do 318

328 ma większe tarcze z przodu i z tyłu i servo pewnie też

koła pewnie tez masz większe w 328 a to wszystko wpływa na skuteczność hamowania

wymienilem w swoim aucie z silnikiem r4 hamulce na te z r6 i odczuwalnej różnicy przy normalnym hamowaniu nie ma