Skocz do zawartości

Kupno 1er - porady, opinie, porównania. Pomoc w wyborze.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przedni lub 4x4 napęd oraz pożegnanie ze skrzynią aut. ze stajni ZF

Ze skrzynią Aisin w wersji 8-bieg da się żyć, mnie nawet zaskoczyła szybkością (w wersji 6-bieg trochę słabiej, ale niewiele). Oczywiście nie piszę o 1er :wink: tylko o odczuciach z F45 i F48.

Temat przedniego napędu pomijam z oczywistych względów.

Natomiast 4x4 w platformie przednionapędowej BMW... :? xDrive tylko z nazwy, bo to typowy napęd przedni z dołączaną tylną osią...

Niestety nie da się tego porównać do klasycznego xDrive, gdzie mamy semi-stały napęd 40/60...

Jedyny plus powyższej "dobrej zmiany" to większa przestrzeń w środku (silnik ustawiony poprzecznie i krótsza komora silnika).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Seria 1 i 2 w serii 3 i 5 mówią tylko o 3cylindrach
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przecież przyszłość i tak należy do elektryków...

To już przesądzone, diesel-schwindel tylko przyśpieszył ten proces, jednocześnie destabilizując argumenty lobbystom z OPEC...

Nie będziesz miał dylematu czy ZF czy Aisin, silnik z dwoma turbo czy trzema, czy dolewać AdBlue do SCR, wymieniać olej co 30kkm czy co 15kkm, albo który z wtrysków "leje"...

Teslą nie jeździłem, ale wrażenia po i3 są niezłe.

Rewolucja się dokona jak realny zasięg elektryków przekroczy 500km i będzie je można szybciej naładować (np. na stacji w maks. 30 minut).

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
super gratuluje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szkoda, że wziąłeś na Bridgestone'ach.

Ale pewnie wyboru nie było.

Auto ładne :)

Choć IMO tył przed LCI był dużo zgrabniejszy.

Opublikowano

A co z oponami B nie tak? Wątpię żebym miał jakiś wybór ale nawet o tym nie myślałem.

Wg mnie tył wersji 'przed' był właśnie słaby.. Jak Hyundai czy Golf. Teraz widać że to be-em-we ;-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piękna!

Bardzo mi się podoba przód LCI, do tyłu się jeszcze przyzwyczajam :mrgreen:

Akurat dla jak dla mnie to, zdecydowanie wolałbym mieć u siebie Potenze niż Conti SC (które mam w F20), w ogóle porównania nie ma, a trochę gumy na torze zostawiłem.

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

mnie tez auto bardzo się podoba na zewnątrz, natomiast w srodku niestety........

co jak co ale BMW bez deski o rozszerzonym zakresie to z salonu wyjechać nie powinno :)

Opublikowano
mnie tez auto bardzo się podoba na zewnątrz, natomiast w srodku niestety........

co jak co ale BMW bez deski o rozszerzonym zakresie to z salonu wyjechać nie powinno :)

Nie chciałem rozszerzonej deski. Miało być surowo i analogowo na ile się dało. Do tego jestem zwolennikiem symetrii ;-)

Ale rozumiem inne podejście, każdy lubi inaczej :-)

Do 5-tki wziąłbym na pewno, tak samo jak nie wyobrażam sobie limuzyny bez navi pro itp.

Opublikowano

ja to zadnego auta nie wyobrazam sobie bez navi pro - ale to moje podejscie

bardziej chodizlo mi o to że uwazam ze deska rozszerzona powinna byc standardowym wyposazeniem w kazdym bmw :)

Opublikowano
ja to zadnego auta nie wyobrazam sobie bez navi pro - ale to moje podejscie

bardziej chodizlo mi o to że uwazam ze deska rozszerzona powinna byc standardowym wyposazeniem w kazdym bmw :)

A korzystasz czy tylko ma wyglądać..? ;-)

Ja robię średnio 80k/rok i jak czasem potrzeba to i tak używam googla w telefonie mimo że w drugim 'roboczym' aucie mam navi.

Tą ślicznotką to ja się nawet czasem będę chciał zgubić :lol:

W ogóle to nawet telefonu nie chcę zabierać - ma być tylko fun z jazdy, droga bez celu i ja :8)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżę temat trochę..

To że po lifcie nie dodają zaślepek/kubków tylko dwie dziury straszą w panelu środkowym to ponury żart.. :-/

http://e-fotek.pl/images/29330117862945855674_thumb.jpg

http://e-fotek.pl/images/03409330231383630558_thumb.jpg

Koszt za komplet (lewa, prawa) to 112zł brutto. Dokupiłem i wygląda to z 10x lepiej.

http://e-fotek.pl/images/92557786373774006469_thumb.jpg