Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 133
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Fure masz z 2006 roku? Dokładnie na kole nie widać 05, czy 06, ale jak tak, to już to koło pasowe dawno przeterminowane :)

Fura z lutego 2007 :mrgreen: Na kole widnieje data 06, ogólnie wyprodukowana w 06. Też tak myślę że tylko czekać az kółko powie papa, przebieg oryginalny 285 tys

• Moderatorzy
Opublikowano

Mi oryginalne koło zerwało się przy 270 oryginalnego przebiegu. Z kolei czytałem, że w 2.0D te koła dużo mniej wytrzymują, ale faktycznie lepiej wymienić, żeby był spokój. Jak się zerwie to w najlżejszym wypadku brak wspomagania, klimy i ładowania podczas skręcania kół, a jak źle pójdzie to spanie całkiem.

Szkoda tylko, że w 2.0 zamiast 3 torxów, tam jest ta śruba centralna i ciężko ją odkręcić, dodatkowo wyciągnąć koło z korby, samodzielnie tego nie zrobisz, u mnie roboty na 30 minut było z tym szczęśliwie.

Przy okazji sprawdź jak tam rolki i pompa wody wyglądają.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, w sobotę zrzucę te paski i spróbuje zobaczyć czy luzy duże ma, nowe koło stoi sztywno? nie może chodzić przód/tył?

Koło z korby dlaczego samodzielnie nie? Tak mocno trzyma, jakiś tips? :D :cool2:

Tak, własnie posprawdzam od razu wszytkie rolki :cool2:

• Moderatorzy
Opublikowano

Moje nowe sztywne było, tylko sztywna guma redukuje drgania.

A samemu nie bardzo, bo ciężko to odkręcić, a jeszcze ciężej ściągnąć. Może być potrzebny jakiś specjalny sprzęt do wyciskania.

Opublikowano
Moje nowe sztywne było, tylko sztywna guma redukuje drgania.

A samemu nie bardzo, bo ciężko to odkręcić, a jeszcze ciężej ściągnąć. Może być potrzebny jakiś specjalny sprzęt do wyciskania.

no to u mnie już zaczyna latać i stukać

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Dołączę do tematu wibracji.  BMW e-61 530d x-drive 235ps. Przebieg 333 000tysi. Wibracje od prędkości około 55km/60km do 80km/H później cisza i znowu tluczenie pod spodem w środkowej części pod autem oraz wibracje. Koła sprawdzone zmieniane też na próbę na zimowy zestaw i na odwrót. Poduszki silnika wymienione na oryginał BMW. Podpora wału nowa(wal zaznaczony znakami). Aluminiowe banany oraz końcówki wymienione oraz zbieżność ustawiona. Dwa wtryski wymienione. Olej w skrzyni automatycznej wymieniony oraz w reduktorze x-drive również i zrobiona adaptacja. I co....? Wsadzilem już kupę kasy i nic, dalej auto się trzęsie.🤔🙉🙉🙉 zastanawiam się jeszcze nad tarczami hamulcowymi bo już czas je wymienić,może to coś pomoże. Wiem że to częsta przypadłość w naszych autach więc dzielę się z wami moim doświadczeniem i próbami. Ps. Jak rozpędzę auto powyżej 100km i wrzucę na neutral to wibracje i hałas dalej słychać i czuć. Więc skrzynia raczej odpada że jest do naprawy. To samo z reduktorem napędu x-drive bo wypiąłem dużą wtyczkę do jazdy próbnej i nic się nie polepszylo.  No cóż będę walczył dalej i jak w końcu pozbędę się nieszczesnych wibracji i gluchego stukania z pod auta to na pewno dam wam znać.  Jeszcze tylko jedno pytanko, kolega gorik79 z jakich rejonów jesteś? Bo ja ogólnie z Gdyni chociaż od dłuższego czasu przebywam w Niemczech i w sierpniu będę w PL to może by była szansa podjechać do Ciebie by stwierdzić co jest problemem i naprawić.

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

gorik79 ma warsztat w Legionowie, robiłem u niego samochody kilka lat jak w Warszawie mieszkałem, problem możesz mieć z terminem, bo miesiąc wcześniej musiałem się umawiac, ale dzwoń: +48536506506

Jak się umówisz to nie ma lipy i fura umówionego dnia idzie na warsztat, bez ściemy, jak u innych mechaników, że dojrzeć musi tydzień na parkingu 😅

https://goo.gl/maps/gJDi3LMjBDwoCUkQ6

Edytowane przez madseason
Opublikowano
W dniu 2.08.2023 o 09:53, madseason napisał(a):

gorik79 ma warsztat w Legionowie, robiłem u niego samochody kilka lat jak w Warszawie mieszkałem, problem możesz mieć z terminem, bo miesiąc wcześniej musiałem się umawiac, ale dzwoń: +48536506506

Jak się umówisz to nie ma lipy i fura umówionego dnia idzie na warsztat, bez ściemy, jak u innych mechaników, że dojrzeć musi tydzień na parkingu 😅

https://goo.gl/maps/gJDi3LMjBDwoCUkQ6

madseason-  dziękuję bardzo za info. Szkoda że to nie bliżej bo nie zdążę załatwić spraw w Gdyni i jeszcze dojechać do niego nawet jak by znalazł wolny termin. Ale i tak wielkie dzięki za odzew.